Auto verzekeren van iemand anders, kan het?

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Het motto van autoverzekeringen

Het verzekeren van je eigen auto, ook wel het motto van elke autoverzekering aanbieder. Maar het komt natuurlijk wel is voor dat er een vriend of vriendin in je autorijdt, vaak is dit voor de verzekeraar geen probleem en wordt deze schade gedekt door de verzekeraar als de auto maar op de naam van de eigenaar staat. Maar hoe wordt er gehandeld als de regelmatige bestuurder niet de rechtmatige eigenaar is?

Eigenaar van de auto

Waarschijnlijk heeft u het wel is gezien, hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie je betaalt per maand. Dit is ook de rede waarom veel jonge mensen hier gebruik van maken, het levert ze maandelijks flinke besparingen op. Maar dit wordt door de autoverzekeraar gezien als fraude. Houd hier dan ook rekening mee tijdens autoverzekering vergelijken. Vul je eigen gegevens in de vergelijker.

Het is verplicht om bij het afsluiten de rechtmatige eigenaar van de auto op te geven. Bent u niet de eigenaar van de auto die u wilt verzekeren? Dan kunt u deze dus ook niet verzekeren, de eigenaar moet dit zelf doen.

De regelmatige bestuurder van de auto

Autoverzekeraars gaan ervan uit dat de regelmatige bestuurder ook de rechtmatige eigenaar is. De premie wordt immers berekend op de schadevrije jaren van de regelmatige eigenaar. Is de regelmatige bestuurder niet de eigenaar? Dan dient u dit aan te geven voordat de verzekering wordt afgesloten.

Geef de informatie door aan de verzekeraar

Wanneer u deze informatie niet doorgeeft aan de verzekeraar, kan dit voor grote problemen zorgen. Het kan zelfs voorkomen dat je op de zwarte lijst komt te staan waardoor je niet meer makkelijk en snel een verzekering kunt afsluiten, de premie zou dan aanzienlijk verhoogd worden of u kunt geen verzekering meer af sluiten voor uw auto.

Wat als ik niet eerlijk ben geweest?

Wanneer je niet eerlijk bent geweest bij het aanvragen van een verzekering kan dit zorgen voor grote problemen. Zo bestaat er een zeer grote kans dat de verzekeraar verklaart dat je niet verzekerd bent.

Wanneer de verzekeraar erachter komt dat je liegt hoeft de verzekeraar de schade niet te vergoeden, echter betaald de verzekeraar de kosten aan degene bij wie u schade hebt veroorzaakt. Deze betaalde kosten worden vervolgens bij u neergelegd om terug te betalen aan de verzekeraar. Daarnaast word je op de zwarte lijst geplaatst. Wil je direct vergelijken? Klik dan op de link.

Delen van een auto

U hoeft nu niet te denken dat u uw auto niet meer kunt uitlenen aan vrienden of een partner. De verzekeraar gaat er alsnog vanuit dat de eigenaar nog steeds de regelmatige bestuurder is. Maar wat als ik nou samenwoon met mijn partner en ik deel samen een auto? Wanneer uw partner vaker rijdt dan u moet u dit aangeven bij uw verzekeraar om problemen te voorkomen.

De verzekeraar gaat vervolgens kiezen of ze de regelmatige bestuurder accepteren, zo voorkomt u problemen en is uw auto altijd verzekerd wanneer uw partner ermee rijdt.

Opbouwen van schadevrije jaren

Wanneer u een verzekering heeft staan op uw naam, dan bouwt u schadevrije jaren op. Wanneer u weinig schade opgeeft en claimt dan is dit in uw voordeel. Je komt op deze manier hoger op de bonus-malus ladder waardoor u minder premie hoeft te betalen. Wanneer u schade meldt en claimt dan ga je een stapje terug op de ladder, waardoor je meer premie gaat betalen.

Inhoud