Is een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor kinderen echt nodig?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Gezinnen worden groter

Steeds meer gezinnen hebben een of meerdere kinderen in het gezin. De kans op een ongeluk in en rondom het huis wordt daardoor meteen een stuk groter, zeker als je het vergelijkt met gezinnen waarin je alleen of samen woont met een partner.

Het is dus zeker een slimme keuze om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om ongelukjes te verzekeren zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het slim om voor het afsluiten een kijkje te hebben genomen tussen al de aanbieders middels aansprakelijkheidsverzekering vergelijken.

Maar waar ben ik voor verzekerd bij met een AVP verzekering

Als je een AVP afsluit als particulier dan ben je WA verzekerd. Dit betekent dat je jezelf verzekerd tegen alle schade die je toebrengt aan andere personen en waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dat betekent overigens niet dat je verzekerd bent voor schade die je toebrengt aan je eigen spullen of schade die je opzettelijk maakt. Veel mensen sluiten een AVP af met gezinsdekking waarbij ook je kinderen onder de dekking vallen.

Ben je ondernemer of ZZP dan is het slim om naar het zakelijke aanbod van verzekeringen te kijken. De aansprakelijkheidsverzekering komt veel voor binnen de ZZP verzekering.

Hoe zijn je kinderen verzekerd met een AVP?

Gelukkig ligt het bij kinderen net wat anders, de kinderen zijn namelijk ook verzekerd voor schade die zij opzettelijk hebben gemaakt. Dat kan doordat ze bijvoorbeeld een smartphone van een vriend opzettelijk op de grond gooien.

Het is in Nederland zo dat zodra je kind 14 jaar is dat je als ouder wettelijk aansprakelijk bent voor je kind. De vriend kan de schade dus op de ouders verhalen, gelukkig kun je als ouder aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering waardoor de schade aan de smartphone wordt vergoed. Echter is het wel slim om wat dit punt betreft een paar dekkingen met elkaar te vergelijken.

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, is het verstandig?

Het ligt er aan natuurlijk, veel schades zijn namelijk te overzien en kunnen zelf betaald worden, maar sommige schades kunnen behoorlijk in de papieren lopen als iemand bijvoorbeeld tijdelijk niet kan werken. Ook inkomstenderving kan door het slachtoffer namelijk op jouw verhaald worden en dat kan behoorlijk flink oplopen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets heel ernstigs gebeurd waardoor iemands huis totaal onbewoonbaar wordt, dan lopen de kosten al snel richting de miljoenen. Dan ben je maar wat blij als je een AVP hebt afgesloten.

Inhoud