Wat zijn de aandachtspunten van de rechtsbijstandverzekering?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Het hebben van een rechtsbijstand verzekering kan enorme voordelen met zich teweeg brengen. Deze verzekering is speciaal opgesteld voor conflicten en geschillen, u kunt een steuntje in de rug verwachten met juridische ondersteuning. een geschil over een koop of huurcontract? Geen probleem, de advocaat van de verzekeraar zal je juridisch ondersteunen en advies geven. 

De kosten van juridische handelingen kunnen zonder rechtsbijstandverzekering erg hoog oplopen. Het uurtarief van een advocaat is erg hoog en dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die er bij komen wanneer het tot een rechtszaak uitloopt. De rechtsbijstandverzekering kosten staan hiermee totaal in het niet. Echter zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden tijdens het zoeken naar een geschikte rechtsbijstand verzekeraar.

Aandachtspunt 1: Je persoonlijke situatie

Of en rechtsbijstandverzekering iets voor jou is? Een grote factor die dit bepaalt is je eigen persoonlijke situatie en dit weet jij zelf het best. Ben jij veel op de weg of heb je een risicovolle baan dan is er meer kans op een conflict, iets wat de verzekeraar natuurlijk wil voorkomen.

De financiële situatie waarin je verkeert is ook erg belangrijk. Heb je genoeg vermogen om aan juridische assistentie te komen? Of haal je net om de premie maandelijks te betalen? In beide gevallen is het niet zo verstandig om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering. Wanneer je weinig vermogen bezit of een laag inkomen hebt, krijg je automatisch een pro deo advocaat toegewezen, volledig kosteloos.

Welke dekking modules zijn interessant voor mij?

Nederlandse aanbieders die rechtsbijstandverzekeringen aanbieden werken op een bepaalde manier, ze bieden hun diensten aan in een soort pakketten, ook wel modules genoemd. In principe is er voor elke conflictsoort een geschikte module. Wanneer je begint met het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering is het slim om te kijken welke modules voor jou in aanmerking komen.

Let er wel altijd goed op dat je jezelf niet over verzekert door andere verzekeringen die je hebt afgesloten. Bij verschillende aanbieders van autoverzekeringen is het namelijk zo dat rechtsbijstand er automatisch bij zit. Je hoeft dan natuurlijk geen rechtsbijstandverzekering meer af te nemen. Informatie over andere verzekeringen kun je onder andere opdoen door verzekeringen vergelijken.

Aandachtspunt 2: overlapping met andere verzekeringen

De overlapping met andere verzekeringen, het komt nog wel eens voor in Nederland, we staan erom bekend dat we alles zoveel mogelijk willen verzekeren. Dit leidt vaak tot over verzekeren. Je hebt tegenwoordig verzekeringen waarin rechtsbijstand zit inbegrepen, je hoeft deze dan natuurlijk niet nog een keer aan te schaffen.

Kijk bij welke verzekeringen je rechtsbijstand hebt mee gedekt, dit is vaak zo bij autoverzekeringen, kijk je polis even goed na. Ook kan het zo zijn als je bijvoorbeeld een verzekering ZZP hebt afgesloten bij een groot pakket, kijk dus altijd of er geen overlapping plaatsvindt. 

Aandachtspunt 3: sluit op tijd af

Bij de rechtsbijstandverzekering is het enorm belangrijk dat je jezelf op tijd aanmeldt bij de verzekeraar. Dit heeft te maken met de enorme rechtsbijstandverzekering wachttijd na het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, dit kan wel enkele maanden duren. De verzekering is namelijk in de wachttermijn niet van kracht, stel je krijgt een conflict en hebt juridische ondersteuning nodig dan ben je niet verzekerd.

Conflicten kunnen uit het niets ontstaan

Iedereen maakt het mee in zijn leven, meningsverschillen en irritante conflicten, ze zijn helaas van alle tijden. Denk hierbij aan ruzie met de buren, fouten van de aannemer of een duur pakketje dat nooit is aangekomen.

Dit zijn zaken die helaas iedereen wel eens overkomt, handig om dan een steuntje in de rug te hebben met een rechtsbijstandverzekering. De verzekeraar zal in deze situaties juridische hulp gaan bieden, bovendien kun je met al je vragen naar je advocaat.

Aandachtspunt 4: de gezinssamenstelling

De hoogte van de premie hangt sterk af van het aantal personen dat je wilt verzekeren. Meestal is het een voordeel als je samen een verzekering aanschaft, dit is bij een rechtsbijstandverzekering niet zo. Ben je een stel of woon je samen dan gaat de premie al snel stijgen. Over het algemeen is het zo dat kinderen gratis zijn meeverzekerd.

Ook zijn er rechtsbijstand verzekeraars die voor iedere leeftijd dezelfde premie in rekening brengen. Het is dus belangrijk om ook hier op te letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. We raden ook altijd aan om alle aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen met elkaar te vergelijken, zo betaal je nooit te veel.

Inhoud