Zorgverzekering kiezen 2020, hoe kies je de juiste en waar moet je op letten?

sep 19, 2019 | 0 Reacties

Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan nog wel eens knap lastig zijn voor de meeste mensen. Tegenwoordig heb je namelijk een groot aanbod van verschillende zorgverzekering en zorgverzekeraars, waardoor de juiste zorgverzekeraar kiezen lastig kan zijn. Want ja, welke zorgverzekering moet ik kiezen vraag je jezelf misschien af? Geen probleem, in dit artikel vertellen we je er alles over.

Allereerst raden we je aan om gebruik te maken van onze zorgvergelijker. Met deze tool is het mogelijk om het gehele aanbod van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op voorwaarden, inhoud en prijs. Nadat je hebt vergeleken is het mogelijk om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Ook hoef je jezelf niet meer druk te maken na de overstap over je oude zorgverzekering, deze wordt namelijk opgezegd door je nieuwe verzekeraar waardoor je nooit meer dubbel verzekerd bent. Daarnaast kun je altijd nog gebruik maken van herroeping door de wettelijke 14 dagen bedenktijd.

eigen risico aanvullende verzekering

Waar moet je allemaal op letten bij kiezen zorgverzekering?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een ziektekostenverzekering kiezen. Om dit wat duidelijker te maken voor je gaan we hiernaast deze aandachtspunten bespreken met wat handige uitleg.

Je kunt natuurlijk ook direct alle zorgverzekeraars onafhankelijk met elkaar vergelijken. Wil je echter nog van wat extra voordelen profiteren dan raden we het je zeker aan om nog even door te lezen.

Zorgpremie

Het is van belang dat je goed let op de zorgpremie die betaald moet worden voor de zorgverzekering. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Over het algemeen betaal je meer premie aan de hand van hoeveel zorg er gedekt is. Heb je bijvoorbeeld alleen een basisverzekering? Dan zul je in vergelijking met iemand die veel aanvullende dekkingen heeft een stuk minder zorgpremie betalen.

Ook zitten er veel verschillen in zorgpremie tussen het grote aanbod van zorgverzekeraars en polissen. Om dit probleem op te lossen kun je de vergelijker gebruiken om direct het gehele aanbod met elkaar te vergelijken, zo zie je meteen wat het beste en goedkoopste aanbod is. Geheel afgestemd op jouw persoonlijke zorgwensen.

Welke dekking je kiest

Bij een zorgverzekering kiezen is het belangrijk om te bedenken welke soort dekking je graag wilt. Ga je bijvoorbeeld alleen voor de basisverzekering of pak je toch een aanvullende verzekering? Dit is voornamelijk afhankelijk van hoeveel zorg je nodig hebt en welk type zorg.

Zo is het voor bijvoorbeeld mensen met een slecht gebit die veel naar de tandarts moeten een slimme keus om hiervoor een aanvullende dekking af te sluiten. Op deze manier hoeven ze zelf niet voor alle dure kosten op te draaien.

Maak je daarentegen nooit gebruik van zorg? Dan kan het een slimme keus zijn om enkel te kiezen voor alleen een basisverzekering. Het heeft namelijk geen zin om jezelf te verzekeren voor zorg waar je uiteindelijk toch geen gebruik van maakt.

Maak dus ieder jaar de overweging welke zorg je denkt te verwachten, vervolgens kun je hierop gemakkelijker een zorgverzekering kiezen. Bekijk de vergelijker om te zien welke dekking je wilt met misschien wel aanvullende opties om het zorgverzekeraar kiezen een stukje gemakkelijker te maken voor jezelf.

Welk type polis je kiest

Je kunt kiezen uit verschillende type polissen, alsof het al niet moeilijk genoeg was. Zo heb je namelijk de keus uit een natura polis, restitutie polis, pro-life polis en een combinatiepolis. Om het je gemakkelijker te maken hebben we hieronder een tabel gemaakt met de verschillende types en hun kenmerken.

Ziekenhuizen en zorgverleners zelf kiezen

We hebben het hierboven gehad over de verschillende soorten types zorgverzekeringen. Een verschil tussen deze types is de zorgkeuze. Ga je bijvoorbeeld voor een naturapolis dan heb je vaak veel keus uit verschillende ziekenhuizen en zorgverleners waar je gedekte zorg kunt ontvangen. Echter kun je ook volledige vrije zorgkeuze krijgen als je kiest voor een restitutiepolis.

Met een budgetpolis heb je dan weer minder vrije zorgkeuze, dit zie je dan ook terug in de zorgpremie die betaald moet worden. Wil je hier een duidelijk overzicht hiervan? Bekijk dan de tabel hierboven om kenmerken van de verschillende zorgverzekeringen in te zien.

Kortingen die je kunt krijgen op de zorgpremie

Tot slot is het belangrijk om te bekijken waar je voordeel kunt behalen op de zorgpremie. Korting ontvangen is namelijk voortaan een stuk gemakkelijker. Hierbij moet je denken aan het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, doordat je met een collectieve groep bent kun je vaak namelijk flink wat geld besparen.

Ook kun je er tegelijkertijd voor kiezen om het vrijwillig eigen risico te verhogen, dit is ideaal als je vrijwel nooit zorg hoeft ontvangen. Ben er wel van bewust dat je zelf meer kosten betaald als je toch zorg moet ontvangen.

Zorgverzekeraar kiezen

Welke zorgverzekering moet ik kiezen vraag je jezelf misschien af, maar een goede zorgverzekeraar kiezen is ook erg belangrijk. Je wilt namelijk wel goed verzekerd zijn bij de juiste verzekeraar. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de zorgpremie die je moet betalen of welke zorg er precies wordt gedekt.

Dit is namelijk per zorgverzekeraar verschillend en dit is dan ook een reden waarom ieder jaar een nieuwe zorgverzekering kiezen belangrijk is. De voorwaarden, dekkingen en zorgpremies kunnen namelijk ieder jaar worden aangepast waardoor je bij een andere aanbieder goedkoper of beter uit bent.

Tegenwoordig heb je de keus uit veel verschillende soorten zorgverzekeraars. Op het moment heb je de keus uit 40 verschillende zorgaanbieders. Veel verzekeraars vallen onder een grote verzekering maatschappij zoals Achmea of VGZ.

Maak gebruik van de vergelijker en maak een zorgverzekering kiezen gemakkelijk voor jezelf. Je ziet direct het goedkoopste en beste aanbod wat geheel is afgestemd op jouw zorgwensen.

Welke zorgverzekering kiezen?

Welke zorgverzekering moet ik kiezen, een vraag die we vaak voorbij zien komen. Welke zorgverzekering je moet kiezen is voornamelijk afhankelijk van jouw persoonlijke zorgwensen. Wil je bijvoorbeeld goed gedekt zijn en nooit risico lopen op hoge zorgkosten? Dan is het vaak verstandig om een zorgverzekering te kiezen met uitgebreide dekking.

Tegelijkertijd kun je ook een persoon zijn die nooit zorg ontvangt en in dit geval is het niet lucratief om te kiezen voor een zorgverzekering met veel aanvullende dekkingen. Vaak ben je al goed genoeg gedekt als je enkel kiest voor een basisverzekering.

Het is altijd nog mogelijk om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of verzekeringen af te sluiten. Hierbij moet je denken aan dekking van fysiotherapie behandelingen of tandarts behandelingen.

De punten die boven in het artikel zijn beschreven kun je meenemen om een zorgverzekering kiezen gemakkelijker te maken. Ook raden we je altijd aan om gebruik te maken van de zorgvergelijker.

Je kunt namelijk gemakkelijk aangeven middels de filters welk soort zorg je allemaal wilt ontvangen, dit betekent dat je niet meer zelf hoeft rond te zoeken op het internet naar de beste deal.

Vul je gegevens in en de vergelijker gaat direct op zoek naar het beste en goedkoopste zorgverzekering aanbod geheel afgestemd op jouw wensen. Een zorgverzekering kiezen wordt zo wel erg gemakkelijk he?

Welke zorgverzekering kiezen student?

Als je studeert en student bent dan krijg je vaak de mogelijkheid om een studenten zorgverzekering te kiezen. Zo is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten die direct op jouw studenten wensen is aangepast.

Ideaal is ook de premie die bij deze polis hoort, studeren is namelijk al duur genoeg en je hebt geen zin om maandelijks de nodige euro’s hier aan kwijt te zijn.

Tegenwoordig zijn er steeds meer verzekeraars die ervoor kiezen om studenten zorgverzekeringen aan te bieden. Over het algemeen zijn dit vaak de zogenaamde internetverzekeringen, hiermee regel je vaak alle zaken omtrent zorg op een online platform waardoor de kosten voor de verzekeraars laag blijven.

Uiteindelijk zie jij dit als student terug in de premie en kun je flink besparen. Ook ontvang je vaak een speciale korting als student, zorgverzekering kiezen student wordt toch wat gemakkelijker als je kijkt naar dit type zorgverzekeringen.

Kiezen voor de basisverzekering

Het is belangrijk om te weten dat een basisverzekering verplicht is bij het ziektekostenverzekering kiezen. Vanuit de overheid is bepaald dat iedereen in Nederland die 18 jaar oud is moet beschikken over een eigen basis zorgverzekering.

Welke zorg er wordt vergoed door de verzekeraars wordt eveneens ook bepaald vanuit de overheid, dit betekent dat iedereen hetzelfde basispakket heeft. Echter kunnen er wel degelijk verschillen zitten bij zorgverzekeraars in de prijs en polisvoorwaarden van de basisverzekeringen.

Vaak merk je dat er veel verschil zit tussen de ziekenhuizen en klinieken die zijn gecontracteerd door de verzekeraars, ook het percentage van de kosten die worden gedekt zijn vaak verschillend. Je hebt de keus uit 4 verschillende types basisverzekeringen, deze heb je ook in de tabel hierboven kunnen zien. Om het je nog eens wat duidelijker te maken hebben we de tabel hieronder ook geplaatst.

Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering

We hebben het hierboven gehad over de basisverzekering die verplicht moet worden afgesloten, maar dit is niet het enige waaruit je kunt kiezen. Zo bestaan er ook aanvullende zorgverzekeringen om zorg te dekken die niet wordt gedekt vanuit het basispakket in de basisverzekering.

Bij dit soort extra zorg moet je denken aan fysiotherapie behandelingen, alternatieve geneeswijzen, dekking van contactlenzen en brillen of een betere dekking van zorg in het buitenland.

Kies je bijvoorbeeld voor een extra dekking voor fysiotherapie behandelingen, dan krijg je bij de meeste verzekeraars alle kosten vergoed. Ook kan het voorkomen dat een bepaald percentage van de kosten wordt gedekt.

Steeds meer mensen kiezen voor aanvullende dekkingen naast hun basisverzekering. Vaak wordt er gekozen voor een tandartsverzekering of extra dekking voor fysiotherapie behandelingen. Bekijk de zorgvergelijker om het kiezen zorgverzekering en de aanvullende dekkingen gemakkelijker te maken.

Hiernaast hebben we de meest gekozen aanvullende dekkingen bij zorgverzekeringen onder elkaar gezet met wat meer informatie. Zo kun je bekijken wat de mogelijkheden zijn en of het verstandig is in jouw situatie om tijdens zorgverzekering kiezen ook te letten op de extra dekkingen.

Extra dekking voor brillen en lenzen

Veel mensen dragen een bril of gebruiken lenzen, deze mensen weten vaak ook dat dit niet goedkoop is. Het is dan ook mogelijk om bij de meeste verzekeraars een aanvullende dekking af te sluiten om deze kosten gedekt te hebben.

Echter is het wel vaak zo in de praktijk dat de vergoedingen erg laag zijn en dat hierdoor mensen vaak niet voor deze extra dekking kiezen.

Bekijk voor jezelf wat de jaarlijkse kosten zijn en bepaal dan zelf aan de hand van de polisvoorwaarden of het verstandig is om voor deze dekking te kiezen.

Extra dekking voor fysiotherapie

Steeds meer mensen maken gebruik van fysiotherapie behandeling voor bijvoorbeeld een sportblessure of voor revalidatie na een ongeluk.

Fysiotherapie kan vaak duur zijn en het is dan ook zo dat veel mensen ervoor kiezen om hiervoor een extra dekking af te sluiten. Vaak heb je de keus om uit een aantal behandelingen te kiezen. 

Kies je hier niet voor dan moet je zelf voor de kosten van de behandelingen opdraaien, dit is vaak niet goedkoper als het afsluiten van een aanvullende dekking voor fysiotherapie. Een behandeling kost gemiddeld tussen de € 30,- en € 40,-.

Tijdens het ziektekostenverzekering kiezen is het dan ook belangrijk om te kijken of je verwacht fysiotherapie nodig te hebben in de toekomst. Hierdoor kun je flink wat kosten besparen.

Extra dekking in het buitenland

Vanuit de wet in Nederland is het ook zo dat spoedeisende zorg die wordt uitgevoerd in het buitenland wordt vergoed. De hoogte van de vergoedingen zijn gelijk aan het Nederlandse marktconforme tarief.

Dit betekent dat er gerekend wordt met de prijzen van zorg in Nederland. Echter is in het buitenland zorg vaak een stuk duurder waardoor je zelf een groot stuk moet bij betalen.

Moet je bijvoorbeeld naar een privékliniek op wintersport en zijn de kosten hoger dan het marktconforme tarief, dan zul je dus zelf meer moeten bijbetalen.

Om deze reden kun je ook kiezen voor extra dekking in het buitenland. De meeste dekkingen die in deze vorm worden aangeboden vergoeden tweemaal het Nederlands marktconforme tarief, ook zijn er dekkingen waarbij alle zorgkosten in het buitenland worden gedekt.

Naast de zorgverzekering kun je ook een reisverzekering afsluiten met extra dekking voor zorg in het buitenland, handig als je bijvoorbeeld eenmaal per jaar op wintersport gaat.

Alternatieve geneeswijzen

Tegenwoordig worden alternatieve geneeswijzen niet meer gedekt vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je voor vergoeding dus voortaan een aanvullende dekking moet afsluiten.

Mensen die hier gebruik van maken weten dat de kosten van alternatieve geneeswijzen vaak hoog kunnen oplopen. Een behandeling is over het algemeen rond de 50 euro per uur.

Kies je voor een extra zorg dekking hiervoor dan worden kosten voor een bepaald gedeelte gedekt of alle kosten worden vergoed. Vaak zit er wel een maximum bedrag verbonden aan de declaraties.

Maak je dus gebruik van alternatieve geneeswijzen? Dan is het slim om tijdens een nieuwe zorgverzekering kiezen 2019 rekening te houden met deze extra dekkingen.

Zorg bij de tandarts

Naast de bovengenoemde extra dekkingen is het ook mogelijk om te kiezen voor een tandartsverzekering. Er zit een groot verschil in premies en vergoedingen van alle tandartsverzekeringen.

Vaak is het verstandig om dit type dekking te kiezen als je verwacht veel zorg of dure zorg aan je gebit nodig te hebben.

Hierbij moet je denken aan dure behandelingen voor bijvoorbeeld kronen of vullingen. Bekijk altijd de polisvoorwaarden tijdens het kiezen om erachter te komen wat de vergoedingen zijn per behandeling.

Eigen risico is belangrijk bij keuze zorgverzekering

Naast de verplichte basisverzekering is het ook verplicht om eigen risico te betalen voor de zorg die je ontvangt. Dit wordt ook wel het verplichte eigen risico genoemd in de verzekeringswereld. In 2019 gaan we een eigen risico betalen van € 385,-. Je hoeft enkel eigen risico te betalen voor zorg die is opgenomen in het basispakket van de basisverzekering, bij een aanvullende verzekering hoef je geen eigen risico te betalen.

Echter hoef je niet voor alle zorgkosten in het basispakket eigen risico te betalen. Voorbeelden hiervan zijn bezoeken bij de huisarts, kraamzorg, verloskundige zorg bij een bevalling of ketenzorg. Ook hoeft er door ouders geen eigen risico betaald te worden voor zorg van hun kinderen die onder de 17 jaar zijn. Vanaf 18 jaar is een eigen zorgverzekering verplicht en moet er wel verplicht eigen risico betaald worden.

Maar waarom is het eigen risico belangrijk bij het kiezen van de zorgverzekering? Goede vraag, dit is belangrijk omdat je er namelijk voor kunt kiezen om gebruik te maken van het vrijwillig eigen risico.

Zo kun je ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met stappen van €100,- tot een maximum bedrag van €885,-. Omdat je het eigen risico verhoogd wordt je beloond door de zorgverzekeraar en ontvang je kortingen op de zorgpremie. Wel moet je meer kosten betalen als je uiteindelijk zorg ontvangt.

Hulp bij zorgverzekering kiezen

Hulp bij zorgverzekering kiezen, iets wat we goed snappen. Doordat er tegenwoordig een groot aanbod is van verschillende soorten zorgverzekeringen kan het nog wel eens lastig zijn om de beste en goedkoopste optie te vinden. Natuurlijk moet de zorgverzekering ook perfect aansluiten op jouw persoonlijke situatie.

Om je hulp te bieden hebben we hierboven alle informatie over de zorgverzekering bij elkaar gezet, hierdoor weet je precies waar je op moet letten en wat precies de mogelijkheden zijn.

Ook hebben we nogmaals een handige zorgvergelijker waar je gebruik van kunt maken. Vul je wensen in middels de filters en direct komt de goedkoopste en beste zorgverzekering voor jouw situatie bovenaan te staan. Zorgverzekering kiezen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.

De juiste zorgverzekering gekozen en nu nog overstappen

Ga je in 2020 een nieuwe zorgverzekering kiezen en wil je graag overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan zijn er ook een aantal punten waarop je moet letten. Om het je duidelijk te maken hebben we deze punten hieronder voor je uiteengezet:

 • In Nederland is het mogelijk om eenmaal per jaar over te stappen van zorgverzekering. Dit is mogelijk tussen de periode van half november tot eind december. Als je bent overgestapt gaat jouw nieuwe zorgverzekering in per 1 januari van het volgende jaar. Ook hoef je zelf je oude polis niet meer op te zeggen, dit wordt allemaal geregeld door je nieuw gekozen zorgverzekeraar.
 • Bekijk altijd de vergelijker om erachter te komen wat de beste polis is voor jouw persoonlijke situatie. Op deze manier maak je altijd een overstap naar de juiste verzekeraar voor het volgende jaar.

Ga je een zorgverzekering kiezen op dit moment? Lees dan altijd nog even goed dit artikel door, zo weet je precies waar je aan toe bent en wat er mogelijk is. We wensen je alvast veel plezier met de besparing op de zorgpremie!

Alle aanbieders vergelijken en een zorgverzekering kiezen

Zorgverzekering kiezen en zeker zijn van een goede dekking? Vergelijk nu!

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken