Zorgverzekering kiezen 2023, hoe kies je de juiste en waar moet je op letten?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan nog wel eens knap lastig zijn voor de meeste mensen. Tegenwoordig heb je namelijk een groot aanbod van verschillende zorgverzekering en zorgverzekeraars, waardoor de juiste zorgverzekeraar kiezen lastig kan zijn. Want ja, welke zorgverzekering moet ik kiezen vraag je jezelf misschien af? Geen probleem, in dit artikel vertellen we je er alles over.

Allereerst raden we je aan om gebruik te maken van onze zorgvergelijker. Met deze tool is het mogelijk om het gehele aanbod van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op voorwaarden, inhoud en prijs. Nadat je hebt vergeleken is het mogelijk om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Ook hoef je jezelf niet meer druk te maken na de overstap over je oude zorgverzekering, deze wordt namelijk opgezegd door je nieuwe verzekeraar waardoor je nooit meer dubbel verzekerd bent. Daarnaast kun je altijd nog gebruik maken van herroeping door de wettelijke 14 dagen bedenktijd.

Waar moet je allemaal op letten bij kiezen zorgverzekering?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een ziektekostenverzekering kiezen. Om dit wat duidelijker te maken voor je gaan we hiernaast deze aandachtspunten bespreken met wat handige uitleg.

Je kunt natuurlijk ook direct alle zorgverzekeraars onafhankelijk met elkaar vergelijken. Wil je echter nog van wat extra voordelen profiteren dan raden we het je zeker aan om nog even door te lezen.

 

Zorgverzekeraar kiezen

Welke zorgverzekering moet ik kiezen vraag je jezelf misschien af, maar een goede zorgverzekeraar kiezen is ook erg belangrijk. Je wilt namelijk wel goed verzekerd zijn bij de juiste verzekeraar. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de zorgpremie die je moet betalen of welke zorg er precies wordt gedekt.

Dit is namelijk per zorgverzekeraar verschillend en dit is dan ook een reden waarom ieder jaar een nieuwe zorgverzekering kiezen belangrijk is. De voorwaarden, dekkingen en zorgpremies kunnen namelijk ieder jaar worden aangepast waardoor je bij een andere aanbieder goedkoper of beter uit bent.

Tegenwoordig heb je de keus uit veel verschillende soorten zorgverzekeraars. Op het moment heb je de keus uit 40 verschillende zorgaanbieders. Veel verzekeraars vallen onder een grote verzekering maatschappij zoals Achmea of VGZ.

Maak gebruik van de vergelijker en maak een zorgverzekering kiezen gemakkelijk voor jezelf. Je ziet direct het goedkoopste en beste aanbod wat geheel is afgestemd op jouw zorgwensen.

Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering

We hebben het hierboven gehad over de basisverzekering die verplicht moet worden afgesloten, maar dit is niet het enige waaruit je kunt kiezen. Zo bestaan er ook aanvullende zorgverzekeringen om zorg te dekken die niet wordt gedekt vanuit het basispakket in de basisverzekering.

Bij dit soort extra zorg moet je denken aan fysiotherapie behandelingen, alternatieve geneeswijzen, dekking van contactlenzen en brillen of een betere dekking van zorg in het buitenland.

Kies je bijvoorbeeld voor een extra dekking voor fysiotherapie behandelingen, dan krijg je bij de meeste verzekeraars alle kosten vergoed. Ook kan het voorkomen dat een bepaald percentage van de kosten wordt gedekt.

Steeds meer mensen kiezen voor aanvullende dekkingen naast hun basisverzekering. Vaak wordt er gekozen voor een tandartsverzekering of extra dekking voor fysiotherapie behandelingen. Bekijk de zorgvergelijker om het kiezen zorgverzekering en de aanvullende dekkingen gemakkelijker te maken.

Hiernaast hebben we de meest gekozen aanvullende dekkingen bij zorgverzekeringen onder elkaar gezet met wat meer informatie. Zo kun je bekijken wat de mogelijkheden zijn en of het verstandig is in jouw situatie om tijdens zorgverzekering kiezen ook te letten op de extra dekkingen.

Eigen risico is belangrijk bij keuze zorgverzekering

Naast de verplichte basisverzekering is het ook verplicht om eigen risico te betalen voor de zorg die je ontvangt. Dit wordt ook wel het verplichte eigen risico genoemd in de verzekeringswereld. In 2019 gaan we een eigen risico betalen van € 385,-. Je hoeft enkel eigen risico te betalen voor zorg die is opgenomen in het basispakket van de basisverzekering, bij een aanvullende verzekering hoef je geen eigen risico te betalen.

Echter hoef je niet voor alle zorgkosten in het basispakket eigen risico te betalen. Voorbeelden hiervan zijn bezoeken bij de huisarts, kraamzorg, verloskundige zorg bij een bevalling of ketenzorg. Ook hoeft er door ouders geen eigen risico betaald te worden voor zorg van hun kinderen die onder de 17 jaar zijn. Vanaf 18 jaar is een eigen zorgverzekering verplicht en moet er wel verplicht eigen risico betaald worden.

Maar waarom is het eigen risico belangrijk bij het kiezen van de zorgverzekering? Goede vraag, dit is belangrijk omdat je er namelijk voor kunt kiezen om gebruik te maken van het vrijwillig eigen risico.

Zo kun je ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met stappen van €100,- tot een maximum bedrag van €885,-. Omdat je het eigen risico verhoogd wordt je beloond door de zorgverzekeraar en ontvang je kortingen op de zorgpremie. Wel moet je meer kosten betalen als je uiteindelijk zorg ontvangt.

Inhoud