Elke keer als je er langs rijdt, fietst of loopt, vraag je je af: wie woont er op dit adres? De deur heeft geen naamplaatje, en zelfs als dat wel zo zou zijn, is de achternaam zo algemeen dat het iedereen zou kunnen zijn.

Je bent gefascineerd door het huis en zou het graag willen kopen. Het roept vage herinneringen op uit het verleden. Soms zie je een bewoner, maar je hebt geen idee wie het zou kunnen zijn. Hoe je dit kunt achterhalen, lees je in deze blog.

#1 Kadaster

De eerste en wellicht beste optie is het Kadaster. Het Kadaster is een overheidsinstantie die eigendomsrechten en vastgoedinformatie registreert en bijhoudt. Het biedt inzicht in wie de eigenaar is van welke grond en gebouwen, en zorgt voor transparantie en rechtszekerheid bij vastgoedtransacties en ruimtelijke ordening. Je kunt bijvoorbeeld de laatste verkoopprijs en de oppervlakte van het perceel (behalve bij appartementen) bekijken.

Met andere woorden: via het Kadaster kun je de eigenaar van de woning achterhalen. Helaas zijn er wel een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Niet gratis

Helaas kun je niet direct zien wie de eigenaar van een woning is zonder een betaling te doen. Voor dit soort gegevens zul je toch echt moeten betalen. Je kunt je eigen kadastrale gegevens echter altijd zelf inzien met behulp van je DigiD.

De eigenaar is niet per se de bewoner van het pand.

In het geval van een huurwoning zal de eigenaar verschillen van de persoon die er daadwerkelijk woont. Je krijgt dan nog steeds geen inzicht in de bewoners van het pand en zult op een andere manier moeten achterhalen wie er woont.

Met behulp van het kadaster heb je dus nog steeds geen volledige zekerheid dat je de bewoners van een bepaald adres zult achterhalen. Tot enkele jaren geleden was het mogelijk om deze informatie via het Bevolkingsregister te verkrijgen. Je kon dit opvragen bij de gemeente, maar waarschijnlijk zal het je nu geen relevante informatie meer opleveren vanwege de nieuwe privacywetgeving (AVG) die in 2018 is aangenomen. Het verspreiden van persoonsgegevens is nu beperkt en je zult waarschijnlijk alleen oude bewonersgegevens terugvinden.

#2 Telefoonboek

Achternaam achterhalen via adres. Misschien denk je dat het een ouderwetse optie is, maar het telefoonboek kan toch nuttige informatie bieden. Je kunt in het telefoonboek namelijk op adres zoeken, waardoor een naam je naar een specifiek adres leidt. Nog beter is als je een achternaam hebt, zodat je die in de online Telefoongids kunt invoeren. Je zult waarschijnlijk een aantal mogelijke opties zien, en omdat jij het exacte adres kent, hoef je niet lang te zoeken en te controleren.

Maar, omdat veel mensen nu hun gegevens niet meer delen, hun vaste telefoon hebben opgezegd of gewoon online niet vindbaar zijn, levert een telefoonboek niet altijd iets op. Een oude, papieren telefoongids die voor het laatst werd uitgegeven in 2018, bevat mogelijk niet de meest recente informatie.

#3 Google is je beste vriend

Hoewel je er misschien liever niet aan denkt, staat er meer op Google dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld, omdat je op Facebook allerlei gegevens (per ongeluk) openbaar hebt staan. En als je nu die gegevens aanpast omdat je bang bent dat iedereen je kan vinden, dan is het helaas al te laat. Wat eenmaal op internet staat, verdwijnt niet zomaar. Het kan wat moeilijker worden om informatie te vinden, maar mensen die echt willen, zullen je vinden.

Op dezelfde manier kun jij ook iemand vinden door informatie die Google je ‘gratis en voor niets’ geeft. Maar let op! Als je op deze manier bezig bent om iemands gegevens te achterhalen, kan dat worden beschouwd als een vorm van cyberstalking. En dat is, ter informatie, illegaal. Dus Google is misschien toch niet zo’n goede vriend als je zou hopen.

Wie woont er op een bepaald adres?

Nou, je kunt er altijd voor kiezen om gewoon aan te bellen. Als het om een vriendelijke reden gaat, zijn mensen vaak heel open naar vreemden toe. Een gesprek zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Jij: belt aan

Bewoner: doet open en begroet je.

Jij: “Hallo. Ik ben … Ik kom regelmatig langs je huis en ben erg gefascineerd door je woning. Ik ben toevallig ook op zoek naar een woning en vroeg me af of jij/jullie van plan zijn om het binnenkort te verkopen. Ik dacht, waarom niet vragen? Niet geschoten is altijd mis, toch?”

Bewoner: “Haha, wat een leuke vraag, maar (…). Als het wel zo is, hier zijn mijn gegevens. Je kunt me altijd bellen en ‘voorrang’ krijgen.”

Dus, afhankelijk van waarom je wilt weten wie er ergens woont, kun je er ook altijd voor kiezen om gewoon aan te bellen en op die manier erachter te komen.

Conclusie

In deze blog hebben we verschillende manieren onderzocht om erachter te komen wie er op een bepaald adres woont. Wist je trouwens dat we op onze website nog veel meer van dat soort trucjes laten zien? Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een telefoonnummer te achterhalen zonder dat je een naam weet, maar wel een adres. We vinden dit soort dingen graag voor je uit, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen.