Je kent het vast wel: duizeligheid. Je staat in de keuken bezig en ineens begint alles te draaien. Flauwvallen doe je niet, maar het duizelige gevoel blijft hangen.
De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je van die duizeligheid afkomt. In deze blog gaan we in op de vraag of je paracetamol kunt slikken tegen duizeligheid. Om de spanning weg te nemen: het antwoord is nee. Althans, niet echt. Lees verder om te begrijpen waarom dat zo is.
Paracetamol en duizeligheid
Allereerst is het belangrijk om te weten dat (draai)duizeligheid een bijwerking kan zijn van het gebruik van paracetamol. Hoewel dit zeldzaam is, is het interessant om te weten aangezien je juist van de duizeligheid af wilde.
Hoewel het onduidelijk is wat er precies zou gebeuren als je paracetamol neemt bij duizeligheid, is dat geen reden om het te proberen. Sterker nog, bij langdurige of aanhoudende duizeligheid kan er iets anders aan de hand zijn. We raden je daarom aan medisch advies in te winnen. Als je normaal niet duizelig bent, maar het nu wel ervaart, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Het kan zijn dat je ziek bent en tijdelijk flauwvalt door onvoldoende bloedtoevoer naar je hersenen.
Toch paracetamol gebruiken?
Paracetamol is een medicijn dat je bijna overal kunt vinden, van drogisterijen tot supermarkten. Het is goedkoop en dus toegankelijk voor bijna iedereen. Toch is dit geen reden om paracetamol zomaar te gebruiken. Het middel heeft verschillende bijwerkingen bij overmatig gebruik en is behoorlijk sterk. Of je wilt proberen of paracetamol helpt bij je duizeligheid, is geheel aan jou.
Wat is duizeligheid precies?
Duizeligheid manifesteert zich door een gevoel van desoriëntatie, lichtheid in het hoofd, draaierigheid of de dreiging van flauwvallen. Het kan samengaan met andere symptomen zoals misselijkheid, overgeven, zwakte in de spieren en problemen met evenwicht. Deze symptomen zijn vaak gerelateerd aan de oorzaak van de duizeligheid.
Mogelijke oorzaken van duizeligheid
Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Problemen met het evenwichtsorgaan in het binnenoor.
- Specifieke aandoeningen zoals de Ziekte van Ménière, migraine of angststoornissen.
- Bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
- Een te lage of hoge bloeddruk.
- Factoren zoals uitdroging, ondervoeding, stress of vermoeidheid.
- Plotse veranderingen van houding, zoals te snel opstaan.
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan duizeligheid verschillende vormen aannemen. Bijvoorbeeld, bij migraine kan draaiduizeligheid prominenter zijn, terwijl bij een gebrek aan voeding je eerder een licht gevoel in het hoofd ervaart.
Wat kun je doen tegen duizeligheid?
Maar als je geen paracetamol kunt innemen, wat zijn dan je andere opties?
In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven, hoewel dit niet altijd nodig is en afhankelijk is van de specifieke situatie. Het is van essentieel belang om professioneel advies in te winnen, vooral omdat bepaalde medicijnen mogelijk niet geschikt zijn voor bepaalde aandoeningen en zelfs schadelijk kunnen zijn. Hier zijn enkele algemene tips die je kunt volgen om duizeligheid te verlichten:
#1 Creëer een stabiele omgeving
Het is belangrijk om te voorkomen dat duizeligheid leidt tot verwondingen. Er bestaat namelijk een risico dat je valt en jezelf pijn doet. Om dit te voorkomen, is het verstandig om een stabiele omgeving op te zoeken. Als je bijvoorbeeld duizeligheid ervaart als gevolg van een lage bloeddruk, overweeg dan om te gaan liggen of zorg ervoor dat iemand in de buurt is om je op te vangen.
#2 Adopteer een gezonde levensstijl
In sommige gevallen is duizeligheid niet verrassend. Als je bijvoorbeeld maaltijden overslaat of te weinig drinkt, is het niet ongewoon om duizeligheid te ervaren. Daarom is het essentieel om een gezonde levensstijl te hanteren om ernstigere symptomen te voorkomen. Het aanpakken van duizeligheid is slechts een van de voordelen; je hele lichaam zal hiervan profiteren.
#3 Zoek professionele ondersteuning
Als je vermoedt dat je duizeligheid wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening of angststoornissen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Therapieën kunnen bijvoorbeeld mensen met angststoornissen helpen. Door het aanpakken van de psychologische aspecten kunnen de fysieke symptomen die hieruit voortvloeien verminderen.
4 Gember als mogelijke oplossing
Hoewel de effectiviteit ervan niet volledig is bevestigd, beweren sommigen dat gember kan helpen bij duizeligheid. Het bestanddeel gingerol wordt verondersteld hierbij een rol te spelen. Gember wordt over het algemeen als gezond beschouwd wanneer het in de juiste dosering wordt gebruikt, dus het kan de moeite waard zijn om het eens te proberen. Echter, wees bewust van mogelijke bijwerkingen bij overmatig gebruik van deze gele wortel.
Wanneer moet je een arts raadplegen voor duizeligheid?
Hoewel duizeligheid vaak vanzelf verdwijnt en onschuldig kan zijn, zijn er situaties waarin het raadzaam is om medische hulp in te roepen. Als duizeligheid gepaard gaat met ernstige symptomen zoals aanhoudende hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen, bewusteloosheid of spraakproblemen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Dit kan wijzen op een ernstige onderliggende aandoening die professionele evaluatie en behandeling vereist. Andere situaties waarin medische hulp nodig kan zijn, zijn onder meer:
- Oudere leeftijd (60 jaar en ouder)
- Een val of letsel aan het hoofd
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- En nog meer. Bij twijfel altijd een medisch professional raadplegen.
Conclusie
Er is dus weinig wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van paracetamol effectief is tegen duizeligheid. Het kan zelfs risico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk om altijd de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van medicatie in overweging te nemen. Afhankelijk van de oorzaak van duizeligheid kan het in sommige gevallen behandeld worden. Bij aanhoudende of terugkerende duizeligheid is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.