In Nederland vinden we het heel normaal dat er op ieder moment vers en gezond drinkwater uit de kraan stroomt. Het drinkwater in Nederland staat onder zeer strenge controle. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je er ziek van kunt worden. Maar er is wel een verschil in de hardheid van het water. Dat heeft te maken met het deel van het land waar je woont en uit welke bron het drinkwater in jouw regio wordt gewonnen. Als het water harder is dan gemiddeld dan merk je dat door kalkafzetting op bijvoorbeeld het verwarmingselement van je wasmachine. Ook kan er smaakverschil zitten in het drinkwater afhankelijk van de regio. Je kunt een waterontharder op de waterleiding plaatsen. Die filtert het grootste deel van de kalk uit het water waardoor het zachter wordt.

Waar let je op bij het kopen van een waterontharder?

Er zijn verschillende modellen waterontharders. Je moet er rekening mee houden dat het water minder snel doorstroomt als het eerst door de ontharder moet. Je kunt online een waterontharder vergelijken om op die manier tot een goede keuze te komen. Bij het bepalen van die keuze spelen verschillende aspecten een rol. Het type woning, de grootte van het gezin en de behoefte aan water in het algemeen. Ook willen veel mensen een waterontharder die weinig onderhoud vraagt en energiezuinig is. Alle moderne apparaten om het water te ontharden voldoen aan de hoogste standaarden op dat punt.

Vraag vrijblijvend advies

Wat de beste waterontharder is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Het is daarom belangrijk om zelf goed te vergelijken of om deskundig advies te vragen. Als je geen zin hebt om je in de specificaties van de verschillende waterontharders te verdiepen dan is het altijd mogelijk om een offerte aan te vragen waarbij je de situatie bij jou thuis schetst. In wat voor huis woon je? Hoeveel mensen wonen er? Hoeveel m3 water gebruik je per jaar? Dit soort informatie wordt meegenomen om een goed advies te geven.

Meer comfort met een waterontharder

Een waterontharder is niet noodzakelijk. Ook zonder kun je probleemloos het water gebruiken dat uit de kraan stroomt. Maar het kan er wel voor zorgen dat het kraanwater lekkerder wordt. Je proeft het verschil als je koffie of thee zet of als je gewoon een glas kraanwater drinkt. De prijs van kraanwater is niet te vergelijken met die van flessenwater. Met een waterontharder ben je dus sowieso goedkoper uit waardoor je de investering snel terugverdient als je voortaan voor alles kraanwater gebruikt in plaats van flessen water te kopen. En als kers op de taart lever je een minder grote bijdrage aan de afvalberg, zelfs als de flessen water statiegeld hebben en je ze dus weer keurig inlevert. Het is dus een prima manier om jezelf te verwennen met lekker water waar je op ieder moment van de dag van kunt genieten.

Lees ook De beste raambekleding vergelijken