Zonder je moeder ben je misschien wel nergens, maar zonder moederbord in je computer ben je al helemaal nergens. Zie je moederbord als het centrale zenuwstelsel, een onmisbaar onderdeel dus.

In deze blog vind je informatie over wat een moederbord eigenlijk is, hoe je kunt ontdekken welke je zelf hebt, en nog meer belangrijke informatie. Het is handig om meer te weten over dit essentiële onderdeel van je computer, omdat je dan begrijpt hoe je computer werkt en misschien zelfs waarom deze niet goed functioneert. In de onderstaande secties leer je alles over je moederbord in duidelijke taal.

Wat is een moederbord?

Voordat we uitleggen hoe je je eigen moederbord kunt achterhalen, geven we eerst wat informatie over wat een moederbord eigenlijk is. Het moederbord fungeert als het centrale zenuwstelsel van je computer. Het bevat verschillende verbindingen die ervoor zorgen dat alle componenten en circuits met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Daarnaast voorziet het moederbord alle componenten in de computer van stroom.

Op het moederbord zijn diverse componenten aangesloten, zoals de harde schijf, grafische kaarten, het werkgeheugen (RAM) en andere randapparatuur. Ook vind je hier de meeste ingangen van je computer, zoals USB-A, HDMI en de internetkabelaansluiting. Bovendien zorgt het moederbord ervoor dat alle onderdelen op elkaar zijn afgestemd en synchroniseert het deze.

Kortom, het moederbord is een essentieel onderdeel van een computer omdat het zorgt voor de verbinding en communicatie tussen alle componenten. Onthoud: zonder moederbord, geen computer.

Welk moederbord heb ik?

Nu je begrijpt wat een moederbord is, is het tijd om uit te zoeken welk moederbord jij hebt. Hier is een handleiding voor een computer die draait op Windows 10:

Methode 1:

 1. Start je computer op.
 2. Klik op het vergrootglas linksonder in je scherm.
 3. Typ in de zoekregel: “systeeminformatie”.
 4. Zoek in de lijst onder “system summary” naar “BaseBoard Product”.
 5. Achter deze term vind je het nummer van je moederbord.
 6. Selecteer het nummer, klik met de rechtermuisknop en kies “kopiëren”.
 7. Open nu je browser, zoals Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome.
 8. Ga naar www.google.nl.
 9. Klik in de zoekbalk met de rechtermuisknop en kies “plakken”.
 10. Druk op enter en je vindt informatie over je moederbord.

Via een productprompt

Als de bovenstaande methoden om je moederbord te achterhalen om de een of andere reden niet werken, is er nog een andere manier om erachter te komen welk moederbord je hebt. Het lijkt misschien alsof je een echte programmeur bent, leuk he?

 1. Start je computer op.
 2. Klik op het vergrootglas linksonder in je scherm.
 3. Typ in de zoekregel: “cmd” (command prompt).
 4. Open het programma (door op enter te drukken of erop te klikken).
 5. Typ: “wmic baseboard get product, Manufacturer” achter de prompt. Gebruik geen extra komma’s en punten zoals hierboven vermeld.
 6. Het antwoord op je prompt geeft de fabrikant van het moederbord en het modelnummer weer.
 7. Open nu je browser, zoals Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Google Chrome.
 8. Ga naar www.google.nl.
 9. Typ in de zoekbalk de fabrikant en het modelnummer en je vindt informatie over je moederbord.

Met deze methode kun je ook gemakkelijk ontdekken welk moederbord je hebt.

Waarom is het belangrijk om te weten welk moederbord je hebt?

Er zijn verschillende redenen waarom het nuttig is om te weten welk moederbord je gebruikt. We hebben deze redenen voor je op een rijtje gezet om je hierover te informeren.

#1 Compatibiliteit

Het is belangrijk om te weten welk moederbord je hebt vanwege de compatibiliteit met andere onderdelen van je computer. Niet alle componenten werken op elk moederbord en vice versa. Dus als je onderdelen moet vervangen, zoals een processor, is het essentieel om te weten welk moederbord je hebt om ervoor te zorgen dat de nieuwe componenten compatibel zijn.

#2 Gebruik

Het type moederbord kan verschillen afhankelijk van het beoogde gebruik van je computer. Bijvoorbeeld, als je je computer wilt gebruiken voor gaming, heb je mogelijk een ander moederbord nodig dan iemand die de computer gebruikt voor fotobewerking. Overwegingen zoals de snelheid tussen componenten en de beschikbare aansluitingen kunnen verschillen per moederbord. Het is dus belangrijk om goed na te denken voordat je een moederbord aanschaft, afhankelijk van je specifieke gebruikssituatie.

#3 Probleemoplossing

Bij het oplossen van problemen met je computer is het handig om te weten welk moederbord je hebt. Hierdoor kun je gerichter zoeken naar oplossingen, omdat bepaalde problemen mogelijk vaker voorkomen bij specifieke moederborden. Door het vermelden van het specifieke moederbord bij het zoeken naar een oplossing, vergroot je de kans op het vinden van relevante adviezen die specifiek zijn voor jouw situatie.

Het aanschaffen van een moederbord

Voordat je een moederbord aanschaft, is het belangrijk om op de volgende punten te letten, nog voordat je problemen tegenkomt:

Als je verdwaald raakt in de wereld van moederborden, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Er zijn genoeg deskundigen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes, zodat je jarenlang plezier kunt hebben van je nieuwe computer.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken hoe je kunt achterhalen welk moederbord je hebt. Voordat we daarop ingingen, hebben we uitgelegd wat een moederbord precies is en vervolgens waarom het belangrijk is om te weten welk moederbord je hebt. Het moederbord fungeert als het ‘hoofd’ van je computer, dat alle andere belangrijke componenten met elkaar verbindt en zorgt voor een goede communicatie en samenwerking. Door het begrijpen van je moederbord en zijn mogelijkheden, vergroot je je begrip van de werking van je computer. Het is dus essentieel om te weten waar je voor kiest en hoe alles samenwerkt.