Wat te doen bij een stroomstoring?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Het komt wel is voor dat er delen van Nederland zonder stroom komen te zitten. Treinen stoppen met rijden, trams werken niet meer en zelfs Schiphol is in rep en roer doordat er geen vliegtuigen kunnen landen. Laat maar weer eens zien hoeveel we afhankelijk zijn van ons energienet in Nederland. Wij hebben daarom voor jou een artikel geschreven over wat je moet doen tijdens een stroomstoring, lees snel verder!

Hoe ontstaat een stroomstoring?

Eigenlijk is het heel simpel, het is een onderbreking van levering van stroom op het energienet, heel makkelijk gezegd. Deze onderbreking van levering van stroom kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bliksem, kortsluiting, knak of scheur in de kabel en uitvallen van een kolencentrale of gascentrale. De stroomstoring kan worden veroorzaakt door jouw eigen huishouden of vanuit buitenaf door bovengenoemde oorzaken.

Lees meer: kom alles te weten over stroom vergelijken.

Een stroomstoring in eigen huis

Als het voorkomt dat je last hebt van een stroomstoring dan is het verstandig om eerst in huis te checken of je niet zelf de veroorzaker bent van de stroomstoring. Zo kun je eerst even een kijkje nemen in de meterkast om te checken of dat alle stoppen nog goed en intact zijn, daarnaast is het ook slim om alle beveiligingen te checken in de meterkast. Ook kun je even de buren raadplegen om te kijken of zij ook ergens last van hebben qua stroomlevering.

Wil je veel geld besparen op de komende stroomrekening? We raden het je aan om te kiezen voor energie vergelijken. Hiermee kun je al snel besparingen behalen die oplopen tot in de honderden euro’s. Mis tijdelijke welkomstkortingen niet!

Een stroomstoring buiten het huis

Je hebt alles nagekeken van meterkast tot vragen aan de buren, wanneer zij ook last hebben van een stroomstoring dan weet je dat het een stroomstoring is die niet aan jou ligt. Wanneer je dus merkt dat je last hebt dan kun je een storingsnummer bellen om door te geven dat je in een stroomstoring zit.

Het nummer is: 0800-9009, volledig gratis en 24 uur per dag bereikbaar. Als er sprake is van een stroomstoring die groot is dan moet je wel eventjes wachten als je weer elektriciteit geleverd wilt krijgen. 

Wat kun je zelf doen bij een stroomstoring?

Je maakt een stroomstoring mee en je hebt het storingsnummer al gebeld, dan is het alleen nog meer een kwestie van wachten totdat de stroomstoring is opgelost door jouw energieleverancier. We hebben voor jou wel een aantal punten op een rijtje gezet om de schade te beperken tijdens de stroomstoring.

  • Vriezer en koelkast gesloten houden om zo ontdooien uit te stellen.
  • Zelf hulp nodig? Bel dan mensen op of ga langs de buren.
  • Houd de warmte in huis door middel van sluiten ramen en deuren.

Maak een noodpakket

Verder raden wij je aan om een pakket voor jezelf te maken als je toch in de vervelende situatie komt van een stroomstoring, stop in dit pakket een zaklamp, batterijen, lucifers en kaarsen. Zo heb je altijd nog licht wanneer het nacht is, zo voorkom je ongelukken met vallen etc. Meer weten of andere producten en wellicht een besparing bewerkstelligen? Kijk op https://vergelijk-gratis.nl en zie direct wat je allemaal kunt vergelijken.

Inhoud