Wat kost een crematie in 2023? Bekijk hier alle informatie over de crematie kosten

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Wat kost een crematie? Het is vaak een zware opgave om een crematie te plannen, vooral omdat het natuurlijk ook een lastige tijd is. Hier komt ook nog bij kijken dat er een groot aantal opties is voor die mogelijk kunnen leiden naar een gewenste crematie, maar hierdoor kan het juist ook een hectische opgave zijn om die juiste opties er tussen uit te kiezen.

Een crematie regelen is lastig omdat er zo veel bij komt kijken, de goedkoopste crematie en de duurdere crematie komen nog steeds met verschillende mogelijkheden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met, hoe lang duurt een crematie, hoe werkt een crematie, en natuurlijk hoe duur is een crematie. Om te zorgen dat de je wensen voor een eerlijke prijs geregeld kunnen worden moet je goed crematie kosten vergelijken.

Gemiddelde kosten crematie

Wat kost een gemiddelde crematie? Dit is een goed begin om te kijken naar de verschillende mogelijkheden, omdat het hier gaat over kosten eenvoudige crematie. Dit is zonder de eventuele unieke wensen die voor iedereen verschillen, dit zijn wensen die er vaak zijn, maar ze zijn juist om die reden ook moeilijk in kaart te brengen. Wanneer je een antwoord hebt op de vraag, wat kost een crematie gemiddeld, kun je crematiekosten vergelijken om een idee te krijgen welke keuzes voor je van toepassing zijn. Hoe duur is een crematie nou eigenlijk?

Een gemiddelde crematie kost rond de 6.000 euro, daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken welke elementen van de crematie wel gewenst zijn voor je, en welke niet. Op deze manier kun je zoveel mogelijk geld besparen terwijl je toch de wensen van de overledene na komt. Zo kan een kunnen de kosten van een eenvoudige crematie rond de 4.000 euro liggen, maar een duurdere crematie kan al snel oplopen tot 9.000 euro. Wat kost crematie en waar hangt dat van af?

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Omdat dit een groot bedrag geld is kan het slim zijn je te verzekeren voor een crematie, want wat kost een crematie als je niet verzekerd bent? Wat kost een crematie zonder verzekering kan ook erg afhangen van de mogelijkheden waar je gebruik van wil maken, maar let er wel op dat de kosten van je crematie naar je nabestaanden gaan. Hierom kan je het beste een crematieverzekering afleggen als je je nabestaanden niet met ongewenste lasten achter wil laten.

Verzorging crematie kosten

Om een deel van de last van je schouders te halen kan je er voor kiezen om een uitvaartverzorger een groot deel van het werk te laten doen. Deze zorgt ervoor dat er wordt gesproken over de gewenste mogelijkheden, dat de crematie wordt geregeld en verzorgd. Dit gaat over meerdere onderdelen van de crematie, alhoewel je nog steeds de kans krijgt om persoonlijke wensen door te geven. De gemiddelde kosten hiervoor zijn 1.500 euro.

Het verzorgen van de overledene kost 150 euro gemiddeld, en de prijs van het opbaren ligt tussen de 400 en 500 euro, deze hangt af van de plek, een uitvaart centrum kost meer dan het opbaren thuis.

Vervoer crematie kosten vergelijken

Vanaf de opbaring word de overledene vervoert naar het uitvaartcentrum, wat rond de 1.100 euro kost. Dit hangt erg af van de opties waar je gebruik van wil maken, zo kunnen er bijvoorbeeld veel of weinig volgauto’s zijn, en kunnen er 4 of 6 dragers zijn waar je ook weer verschillende mogelijkheden hebt voor de kleding die ze dragen. Zo zijn er nog veel meer details die een groot effect kunnen hebben op de prijs van de crematie.

Er kan ook een groot verschil in de kist zitten waarin de overledene word vervoert, zo kost een eikenhouten kist al snel 800 euro, terwijl een populieren houten kist de helft daarvan kost. Voor de kist zijn verschillende mogelijkheden die van persoonlijke voorkeur afhangen, zoals kleur, vorm en ornamenten.

Kosten van unieke wensen bij crematie

De kosten van het crematie centrum liggen vaak tussen de 1.000 en 1.500 euro, waarna je een keuze hebt over wat je met de as gaat doen. De prijs van een urn is gemiddeld 170 euro, die je thuis kan bewaren, of op een urnenplaats op de begraafplaats. Dit kost gemiddeld 340 euro voor 5 jaar.

Het uitstrooien van as kost gemiddeld 90 euro, hier gaan we er van uit dat dit op de begraafplaats gebeurd of een andere openbare plek. Er wordt vaak gevraagd om het as uit te strooien op een moeilijker te bereiken plek zoals op zee, dit kost natuurlijk aanzienlijk meer en wordt ook niet door het crematie centrum geregeld.

Hoeveel een crematie kost hangt sterk af van welke unieke wensen jij, of de overledene had. Het is belangrijk om deze aan de crematie ondernemer door te geven, omdat specifieke wensen bijna nooit inbegrepen zitten in de prijzen van de crematie. Een crematie regelen moet bewust worden gedaan om een goedkope crematie te bereiken die toch aan je wensen voldoet.

Crematie kosten vergelijken

Nu je een idee hebt van de verschillende mogelijkheden en opties die komen kijken bij het regelen van een crematie, kan je zelf crematie kosten vergelijken via de handige online uitvaartverzekeringen-vergelijker voor crematies. In deze vergelijkingstabel kun je al de belangrijke informatie over de Nederlandse verzekeringen gemakkelijk vinden, en hoef je dus niet het hele internet rond te speuren.

Inhoud