Als je een product wilt kopen of op zoek bent naar een goede advocaat, dan is het logisch dat je meerdere producten en aanbieders van juridische diensten gaat vergelijken. Kijken wij naar rechtshulp, dan kun je tussen meerdere aanbieders kiezen, advocaten, juristen en rechtsbijstandsverzekeraars. Maar wat is nu voor jou de beste keuze als je letselschade aan een ongeval overgehouden hebt? Is inschakelen van een letselschade advocaat noodzakelijk, of kan een letselschade jurist jou net zo goed helpen? En hoe zit het met de kosten van beiden? Een vergelijk vind je in deze blog.

Letselschade als gevolg van een ongeval

Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen met letsel tot gevolg. Denk hierbij aan een verkeersongeluk, een ongeluk op het werk of een hondenbeet. Aan een beet van een hond kun je lelijk letsel overhouden met alle gevolg van dien. Maar ook als gevolg van een verkeersongeval of bedrijfsongeval kun je ernstig letsel en letselschade oplopen. Het gevolg kan arbeidsongeschiktheid zijn, maar er worden ook medische kosten gemaakt en andere kosten. Letselschade kan daarbij flink oplopen.

Rechtsbijstand bij letselschade

Vaak denken mensen dat een letselschade advocaat veel geld kost. In de regel zijn advocaten immers duur. Veel advocaten hebben een uurtarief van tussen de € 175,00 en € 250,00 per uur. Je bent dan al snel veel geld kwijt.

Juristen zijn vaak goedkoper, zo denken veel mensen. In de praktijk kan een letselschade jurist echter eenzelfde uurtarief hanteren als een letselschade advocaat. Maar als je een letselschade specialist inschakelt, dan hoef je deze in bijna alle gevallen niet te betalen. Maar hoe kan dit?

In de Nederlandse wet is een artikel opgenomen die aangeeft dat de kosten van rechtsbijstand onderdeel zijn van de schade. Dit betekent in de praktijk dat kosten die je maakt voor het laten verhalen van een letselschadevergoeding door de aansprakelijke partij betaald moeten worden. Motorvoertuigen die op de openbare weg rijden moeten verplicht verzekerd worden op grond van de wet. Maar ook letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval of hondenbeet wordt vaak gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen worden de kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist daarom betaald door een letselschadeverzekeraar.

Verschillen letselschade advocaat en letselschade jurist

Zowel de kosten van een letselschade advocaat als een letselschade jurist worden door de (verzekeraar van) de aansprakelijke partij betaald. Voor de kosten hoef je dus niet te kiezen voor een letselschade jurist. In de praktijk zijn deze ook niet altijd goedkoper. Maar wat valt er dan nog te vergelijken?

Er zijn wel degelijk verschillen tussen letselschade juristen en letselschade advocaten, maar ook tussen juristen en advocaten onderling.

Een advocaat is een door de rechtbank beëdigde rechtsbijstandverlener. Dit houdt in dat deze persoon altijd een opleiding rechten aan de universiteit heeft gevolgd. Bij een letselschade jurist is dit niet altijd het geval. Naast een universitaire opleiding kan een letselschade jurist ook een HBO opleiding gedaan hebben. Het kennisniveau kan hierdoor verschillen. 

Nog een verschil tussen een advocaat en jurist is dat een advocaat mag procederen bij de rechtbank. Een letselschade jurist mag dit alleen bij de kantonrechter, dus niet in alle gevallen.

Wat is de beste keuze voor mij?

Wil je een goede keuze maken, dan is het niet alleen van belang een letselschade advocaat en letselschade jurist te vergelijken. Ook advocaten zijn te vergelijken en juristen ook. Kijk bijvoorbeeld of een letselschade advocaat of letselschade jurist is aangesloten bij een branche organisatie en hoeveel ervaring deze persoon heb. Pas dan kun je een goede vergelijking en keuze maken.