Heb je besloten om zonnepanelen te kopen? Dan moet je nu een keuze maken: welke leverancier heeft de beste producten voor jouw situatie? Waar let je op bij het beoordelen? En hoe onderscheid je al die producten die op elkaar lijken? Wil jij ook zonnepanelen laten leggen in Schijndel, dan kun je dit artikel gebruiken om een keuze te maken. Voor elk product en elke installateur geven we punten waarop je ze kunt beoordelen. Jij bepaalt wat het belangrijkst is. Zo kun je een goed onderbouwde keuze maken die het beste bij jou past.

Wattage en vermogen

Het wattage of Wattpiek (Wp) van zonnepanelen is het eerste om naar te kijken. Dit getal laat zien hoeveel energie een paneel kan opwekken onder de beste omstandigheden. Het is makkelijk om alleen naar de prijs te kijken, maar onthoud dat panelen met een hoger Wp meer energie opwekken. Als je maar weinig ruimte op je dak hebt, is het bijvoorbeeld in sommige gevallen slim om te kiezen voor panelen met een hogere Wp.

Garanties

Garanties zijn natuurlijk één van de dingen waar je naar kijkt als je zonnepanelen-offertes vergelijkt. Er zijn twee soorten garanties waar je op moet letten: de productgarantie en de installatiegarantie. De productgarantie dekt de zonnepanelen, omvormers en montagesystemen als er iets mis is door slecht materiaal of bouwfouten. De installatiegarantie betekent dat je niet extra hoeft te betalen als er iets vervangen of gerepareerd moet worden door de installateurs. Een langere garantie geeft je meer zekerheid en bescherming voor de toekomst, dus let hier op bij het vergelijken van offertes.

Terugverdientijd

Als je in zonnepanelen investeert, wil je ook weten hoe snel je je geld terugverdient. Dit hangt af van dingen zoals waar je dak ligt, hoeveel stroom je gebruikt en de kwaliteit van de zonnepanelen. Onderzoek dus hoe lang de terugverdientijd is voordat je beslist. Over het algemeen is het zo: hoe sneller je je investering terugverdient, hoe beter. Dan maak je namelijk eerder winst met je zonnepanelen.

Kwaliteit en rendement

Kijk niet alleen naar de prijs. De kwaliteit en hoeveelheid stroom die zonnepanelen kunnen opwekken zijn ook heel belangrijk. Er zijn verschillende soorten, zoals polykristallijne en monokristallijne panelen, en ook glas-glas panelen. Monokristallijne panelen wekken meestal meer stroom op dan polykristallijne, maar zijn vaak duurder. Glas-glas panelen hebben het hoogste rendement, maar kosten ook meer. Denk dus goed na over zowel de prijs als de prestaties om de beste keuze te maken.