Studenten zorgverzekering afsluiten in 2023? Lees er hier eerst alles over!

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een studenten zorgverzekering kun je zoals de naam al zegt afsluiten als je een student bent. Tegenwoordig zijn er veel studenten die natuurlijk ook een zorgverzekering nodig hebben, en dan is het wel zo fijn als je een studenten ziektekostenverzekering kunt kiezen die bij jouw situatie past. We weten allemaal namelijk hoe duur het is om te studeren en het is niet de bedoeling als student dat je onnodig veel geld kwijt bent aan de zorgverzekering.

Tegenwoordig heb je veel keus uit zorgverzekeraars die zorgverzekering studenten aanbieden. Deze studenten zorgverzekeringen zijn vaak te herkennen aan de voordelige premie die wordt gehanteerd. Over het algemeen heb je dan ook vaak te maken met een zogenoemde internet zorgverzekering, dit zijn polissen waarbij je als student alle zaken omtrent zorg online kunt regelen. Hierdoor blijven de kosten voor de verzekeraar laag en dit merk jij als student weer terug in de maandelijkse zorgpremie.

Ook kun je vaak een riante korting ontvangen van zorgverzekeraars als je nog student bent, ook zijn er nog andere mogelijkheden om als student minder te betalen voor de ziektekostenverzekering student. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het verhogen van het vrijwillig eigen risico, afsluiten van een collectieve zorgverzekering en de zorgtoeslag. Lees snel verder als je meer wilt lezen over de zorgverzekering student, ook is de studenten zorgverzekering vergelijken mogelijk met onze handige vergelijker.

Aanvragen studentenzorgverzekering, hoe werkt het precies?

Het aanvragen van een studenten zorgverzekering is voortaan zo geregeld. Tegenwoordig hoef je zelf vrijwel niks meer te doen om een ziektekostenverzekering te regelen. Ben je op het moment aan het studeren en ben je nog geen 18 jaar?

Dan is het de bedoeling dat je jouw ouders vraagt of ze een speciale ziektekostenverzekering student kunnen afsluiten. Dit kun je namelijk alleen zelf doen als je 18 jaar of ouder bent.

Ben je 18 jaar en aan het studeren? Dan kun je er altijd zelf voor kiezen om een studenten zorgverzekering 2020 af te sluiten. Op dat moment begin je voor de eerste keer zelf premie te betalen aan de zorgverzekeraar.

Je valt dus niet meer onder de dekking van de zorgverzekering van jouw ouders. Wist je ook al dat je zorgtoeslag ontvangt vanuit de overheid om de zorgpremie te kunnen bekostigen, vaak hoef je hierdoor zelf nog maar een klein deel aan premie te betalen.

De beste studenten zorgverzekering afsluiten

Wat de beste studenten zorgverzekering is op het moment is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk voornamelijk afhankelijk van jouw eigen persoonlijke situatie. Wil je bijvoorbeeld extra gedekt zijn voor anticonceptie en fysiotherapie?

Dan is er voor jou een andere beste studenten zorgverzekering als voor iemand die alleen een basisverzekering wil afsluiten. Om de beste keus te maken raden we je aan om wederom gebruik te maken van de vergelijker.

Dekking in het buitenland bij zorgverzekering studenten

Voortaan is het zo dat de meeste opleidingen de optie bieden om in het buitenland te gaan studeren of om stage te lopen. Als student is het dan van groot belang dat je goed de polisvoorwaarden doorleest voordat je daadwerkelijk afreist naar het buitenland. Je wilt natuurlijk wel weten voor welke zorgkosten je in het buitenland precies gedekt bent.

Heb je alleen een studenten basisverzekering dan worden kosten gedekt voor spoedeisende zorg in het buitenland. Echter zijn de hoogte van de vergoedingen bepaald aan het Nederlands marktconforme tarief. Vaak is zorg in het buitenland duurder waardoor deze vergoedingen de zorgkosten niet volledig dekken, dit betekent dat je uiteindelijk als student zelf een hoop moet bijbetalen.

Kiezen voor extra dekking in het buitenland

Natuurlijk is het mogelijk om jezelf beter te verzekeren voor extra zorg dekking in het buitenland. Je kunt hiervoor vaak een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Vaak kun je kiezen uit dekkingen in Europa of wereldwijd.

Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen om hier een reisverzekering met overeenkomende dekking af te sluiten.

Als je gaat werken als student in het buitenland voor meer dan één jaar, dan is het slim om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te bekijken wat de verstandigste keus is om te maken.

Ontvangen van zorgtoeslag als student

Het is vanzelfsprekend dat je op zoek bent naar een goedkope studenten zorgverzekering, maar er is nog een ander voordeel waarmee je flink kunt besparen op de zorgpremie. Namelijk de zorgtoeslag die iedere maand wordt overgemaakt door de overheid.

Op dit moment van schrijven krijg je als student iedere maand een zorgtoeslag van € 99,- overgemaakt. Dit wordt gedaan om jou als student te compenseren voor de kosten die je kwijt bent aan de verplichte zorgverzekering. Kosten ben je bijvoorbeeld kwijt aan het betalen van eigen risico en zorgpremie.

Hoeveel zorgtoeslag je iedere maand ontvangt is afhankelijk van een paar factoren, maar over het algemeen dekt deze zorgtoeslag de kosten voor 75%. Heb je alleen een studenten basisverzekering? Dan zul je merken dat de toeslag vrijwel de gehele maandelijkse premie dekt.

Heb je meerdere aanvullende dekkingen? Dan zul je vaak zelf ook moeten bijbetalen om de kosten te kunnen dekken. Hieronder een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als student omtrent de zorgtoeslag:

  • Je krijgt in Nederland enkel zorgtoeslag als je ouder bent dan 18 jaar
  • Het is verplicht om verzekerd te zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar wil je recht hebben op zorgtoeslag als student
  • Tot slot mag je niet meer dan € 28.720,- verdienen wil je recht hebben op de toeslag 

Al met al heb je al student dus veel voordeel door de zorgtoeslag, hierdoor hoef je zelf vaak maar een klein gedeelte van de zorgtoeslag te betalen en kun je de bespaarde euro’s gebruiken om een extra biertje te drinken in het weekend.

Inhoud