Studenten zorgverzekering afsluiten in 2020? Lees er hier eerst alles over!

sep 24, 2019 | 0 Reacties

Een studenten zorgverzekering kun je zoals de naam al zegt afsluiten als je een student bent. Tegenwoordig zijn er veel studenten die natuurlijk ook een zorgverzekering nodig hebben, en dan is het wel zo fijn als je een studenten ziektekostenverzekering kunt kiezen die bij jouw situatie past. We weten allemaal namelijk hoe duur het is om te studeren en het is niet de bedoeling als student dat je onnodig veel geld kwijt bent aan de zorgverzekering.

eigen risico aanvullende verzekering

Tegenwoordig heb je veel keus uit zorgverzekeraars die zorgverzekering studenten aanbieden. Deze studenten zorgverzekeringen zijn vaak te herkennen aan de voordelige premie die wordt gehanteerd. Over het algemeen heb je dan ook vaak te maken met een zogenoemde internet zorgverzekering, dit zijn polissen waarbij je als student alle zaken omtrent zorg online kunt regelen. Hierdoor blijven de kosten voor de verzekeraar laag en dit merk jij als student weer terug in de maandelijkse zorgpremie.

Ook kun je vaak een riante korting ontvangen van zorgverzekeraars als je nog student bent, ook zijn er nog andere mogelijkheden om als student minder te betalen voor de ziektekostenverzekering student. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het verhogen van het vrijwillig eigen risico, afsluiten van een collectieve zorgverzekering en de zorgtoeslag. Lees snel verder als je meer wilt lezen over de zorgverzekering student, ook is de studenten zorgverzekering vergelijken mogelijk met onze handige vergelijker.

Waarom kiezen voor een studenten zorgverzekering?

Er zijn een aantal redenen waarom het verstandig is om als student te kijken naar de studenten ziektekostenverzekering. De eerste reden is belangrijk en vaak ook de grootste reden waarom ervoor gekozen wordt, de goedkope premie die betaald moet worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen die we hieronder uiteengezet hebben voor je: 
 • De dekkingen voor studenten zorgverzekering worden vaak aangepast door verzekeraars, zo worden er zorgkosten waar studenten vrijwel nooit gebruikt van maken niet gedekt. Dit betekent dat je niet betaalt voor zorg dekking waar je als student toch geen gebruik van maakt. 
 • Tegenwoordig houden jongere mensen en voornamelijk studenten er niet van om hun zorg zaken via de post te regelen. Bij zorgverzekering studenten worden over het algemeen alle zaken online geregeld. Dit is voordelig voor de student, maar ook zeker voor de verzekeraar. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de administratiekosten laag gehouden worden, waardoor de premie ook daalt. 
 • Vaak zijn er bij deze type zorgverzekeringen dekkingen mogelijk die ideaal geschikt zijn voor studenten. Je moet hierbij denken aan dekking van fysiotherapie, anticonceptie, condooms en zelf medische zorg in het buitenland als je bijvoorbeeld op stage moet in het buitenland

We hebben het hier vaak over een lage premie, maar het is niet verstandig om altijd te kiezen voor de goedkope zorgverzekering student. Wanneer je een zorgpolis gaat afsluiten als student is het evengoed erg belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen, hierin staan de dekkingen en vergoedingen die worden gehanteerd. Je wilt natuurlijk wel weten dat je goed gedekt bent voor mogelijke zorgkosten in de toekomst. 

Aanvragen studentenzorgverzekering, hoe werkt het precies?

Het aanvragen van een studenten zorgverzekering is voortaan zo geregeld. Tegenwoordig hoef je zelf vrijwel niks meer te doen om een ziektekostenverzekering te regelen. Ben je op het moment aan het studeren en ben je nog geen 18 jaar?

Dan is het de bedoeling dat je jouw ouders vraagt of ze een speciale ziektekostenverzekering student kunnen afsluiten. Dit kun je namelijk alleen zelf doen als je 18 jaar of ouder bent.

Ben je 18 jaar en aan het studeren? Dan kun je er altijd zelf voor kiezen om een studenten zorgverzekering 2020 af te sluiten. Op dat moment begin je voor de eerste keer zelf premie te betalen aan de zorgverzekeraar.

Je valt dus niet meer onder de dekking van de zorgverzekering van jouw ouders. Wist je ook al dat je zorgtoeslag ontvangt vanuit de overheid om de zorgpremie te kunnen bekostigen, vaak hoef je hierdoor zelf nog maar een klein deel aan premie te betalen.

Studenten zorgverzekering vergelijken in 2019

Het is weer bijna tijd voor een nieuw jaar en dat betekent vaak overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ook als student is het verstandig om hier ieder jaar weer voor te kiezen, dit zorgt ervoor dat je vaak flink geld kunt besparen op de premie. Het aanbod is immers veranderd waardoor je vaak bij een andere verzekeraar goedkoper of beter uit bent. Overstappen is eenmaal per jaar mogelijk.

Voordat je overstapt is een studenten ziektekostenverzekering vergelijken een erg slim plan. Je kunt hierdoor namelijk het gehele aanbod met elkaar vergelijken om erachter te komen waar jij als student het beste en goedkoopste uit bent. Je kunt de zorgverzekering studenten vergelijken middels de handige tool waarin je jouw zorgwensen kunt aangeven, dit betekent dat je altijd een gepersonaliseerd aanbod voorgeschoteld krijgt.

Ga je een studenten zorgverzekering vergelijken dan kun je ook altijd direct bekijken welke aanvullende dekkingen er mogelijk zijn. Deze zijn het hele jaar door af te sluiten. Ook is het zo dat je er niet per se voor hoeft te kiezen om de aanvullende dekking af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als waar je jouw basisverzekering hebt afgesloten.

Goedkope zorgverzekering student vinden

Het is vanzelfsprekend dat je een goedkope studenten zorgverzekering wilt afsluiten. Niks is zo vervelend als iedere maand teveel geld kwijt zijn aan de vaste lasten en ook als student voel je dit toch wat sneller in de portemonnee.

Wij snappen dit en willen je graag helpen bij het vinden van de goedkoopste zorgverzekering student. Dit doen we door je niet alleen informatie te geven over dit onderwerp, maar ook door je de mogelijkheid te geven om gebruik te maken van de vergelijker.

De goedkoopste studenten zorgverzekering is binnen enkele minuten gevonden wanneer je van de vergelijk gebruik maakt. Vul je zorgwensen in en de vergelijker gaat direct op zoek naar de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou als student. Direct bovenaan komt de goedkoopste en tevens de beste te staan.

De beste studenten zorgverzekering afsluiten

Wat de beste studenten zorgverzekering is op het moment is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk voornamelijk afhankelijk van jouw eigen persoonlijke situatie. Wil je bijvoorbeeld extra gedekt zijn voor anticonceptie en fysiotherapie?

Dan is er voor jou een andere beste studenten zorgverzekering als voor iemand die alleen een basisverzekering wil afsluiten. Om de beste keus te maken raden we je aan om wederom gebruik te maken van de vergelijker.

Dekking in het buitenland bij zorgverzekering studenten

Voortaan is het zo dat de meeste opleidingen de optie bieden om in het buitenland te gaan studeren of om stage te lopen. Als student is het dan van groot belang dat je goed de polisvoorwaarden doorleest voordat je daadwerkelijk afreist naar het buitenland. Je wilt natuurlijk wel weten voor welke zorgkosten je in het buitenland precies gedekt bent.

Heb je alleen een studenten basisverzekering dan worden kosten gedekt voor spoedeisende zorg in het buitenland. Echter zijn de hoogte van de vergoedingen bepaald aan het Nederlands marktconforme tarief. Vaak is zorg in het buitenland duurder waardoor deze vergoedingen de zorgkosten niet volledig dekken, dit betekent dat je uiteindelijk als student zelf een hoop moet bijbetalen.

Kiezen voor extra dekking in het buitenland

Natuurlijk is het mogelijk om jezelf beter te verzekeren voor extra zorg dekking in het buitenland. Je kunt hiervoor vaak een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Vaak kun je kiezen uit dekkingen in Europa of wereldwijd.

Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen om hier een reisverzekering met overeenkomende dekking af te sluiten.

Als je gaat werken als student in het buitenland voor meer dan één jaar, dan is het slim om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te bekijken wat de verstandigste keus is om te maken.

Ontvangen van zorgtoeslag als student

Het is vanzelfsprekend dat je op zoek bent naar een goedkope studenten zorgverzekering, maar er is nog een ander voordeel waarmee je flink kunt besparen op de zorgpremie. Namelijk de zorgtoeslag die iedere maand wordt overgemaakt door de overheid.

Op dit moment van schrijven krijg je als student iedere maand een zorgtoeslag van € 99,- overgemaakt. Dit wordt gedaan om jou als student te compenseren voor de kosten die je kwijt bent aan de verplichte zorgverzekering. Kosten ben je bijvoorbeeld kwijt aan het betalen van eigen risico en zorgpremie.

Hoeveel zorgtoeslag je iedere maand ontvangt is afhankelijk van een paar factoren, maar over het algemeen dekt deze zorgtoeslag de kosten voor 75%. Heb je alleen een studenten basisverzekering? Dan zul je merken dat de toeslag vrijwel de gehele maandelijkse premie dekt.

Heb je meerdere aanvullende dekkingen? Dan zul je vaak zelf ook moeten bijbetalen om de kosten te kunnen dekken. Hieronder een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als student omtrent de zorgtoeslag:

 • Je krijgt in Nederland enkel zorgtoeslag als je ouder bent dan 18 jaar
 • Het is verplicht om verzekerd te zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar wil je recht hebben op zorgtoeslag als student
 • Tot slot mag je niet meer dan € 28.720,- verdienen wil je recht hebben op de toeslag 

Al met al heb je al student dus veel voordeel door de zorgtoeslag, hierdoor hoef je zelf vaak maar een klein gedeelte van de zorgtoeslag te betalen en kun je de bespaarde euro’s gebruiken om een extra biertje te drinken in het weekend.

Verhogen van het vrijwillig eigen risico als student voor korting

In Nederland is het verplicht om eigen risico te betalen voor zorg die gedekt wordt vanuit de basisverzekering. In 2019 is dit bedrag vastgesteld op een minimum bedrag van € 385,-.

Echter heb je de keus als student om ervoor te kiezen om gebruik te maken van het vrijwillig eigen risico, hierdoor kun je het eigen risico verhogen met een maximaal bedrag van € 500,-. Wat er uiteindelijk op neerkomt dat je een eigen risico hebt van € 885,-.

Als je gebruik maakt van het vrijwillig eigen risico dan kun je hiervoor een korting krijgen van de zorgverzekeraar, vaak ligt deze korting rond de € 25,- per maand. Dit verschilt per verzekeraar. Ideaal als je een student bent die toch weinig zorg nodig heeft, zo kun je toch nog een aantal tientjes op de zorgkosten besparen.

Risico’s verhogen vrijwillig eigen risico als student

Ben er wel van bewust dat je bij het ontvangen van zorg met een vrijwillig eigen risico meer zorgkosten zelf moet betalen. Heb je bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis nodig of moet je vervoerd worden met een ambulance, dan lopen de kosten vaak hoog op.

Dit betekent dat je iedere maand de verantwoordelijkheid moet nemen om geld aan de kant zetten voor onverwachte zorgkosten.

Zijn er nog andere mogelijkheden om als student korting te kunnen ontvangen?

Niet alleen kun je voordeel behalen uit het verhogen van het eigen risico en het ontvangen van zorgtoeslag als student, zo is er nog een mogelijkheid. Het is bij veel verzekeraars namelijk mogelijk om te kiezen voor collectief verzekeren. Je ontvangt doordat je met een grote groep mensen verzekerd een riante korting. Weer een extra besparing dus.

Tegenwoordig zie je steeds meer scholen, universiteiten en zelfs studieverenigingen die mogelijkheden aanbieden om jezelf als student collectief te verzekeren.

Tot slot is er zelfs nog de optie om korting te ontvangen wanneer je bepaalde content van zorgverzekeraars op Facebook deelt of liked. Dat is makkelijk geld verdienen zullen we maar zeggen.

Alle aanbieders van de studenten zorgverzekering vergelijken

Studenten zorgverzekering vergelijken en direct profiteren?

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken