Vergelijk gratis

Gemakkelijk Stroom
online vergelijken zonder gedoe

Begin nu met het vergelijken van gas, stroom of de combinatie hiervan op één centrale plek met alle informatie die je nodig hebt over energie

Alles op 1 centrale website bij elkaar

 

Gemakkelijk alle grote aanbieders vergelijken

 

Het ideale startpunt voor online vergelijkingen

 

Alle informatie over Stroom

Hoe werkt de energiemarkt in Nederland?

Voor 2004 kon je in Nederland als consument niet zelf de keus maken bij welke energieleverancier je jouw gas en stroom afnam. De energiemarkt in Nederland is na 2004 geliberaliseerd, dit heeft ervoor gezorgd dat de consument voortaan zelf kan kiezen tussen de vele energieleveranciers.

Hierdoor ontstaat er concurrentie tussen de energieleveranciers, waardoor er marktwerking ontstaat als gevolg hiervan blijft de prijs zo laag mogelijk.

Alle stroom in Nederland

Zoals je misschien al ooit ervaren hebt is de Nederlandse energiemarkt niet altijd even eenvoudig. Dit komt doordat de meeste huishoudens in Nederland niet alleen aangesloten zijn op stroom maar ook op gas.

Dit zorgt ervoor dat de maandelijkse energierekening niet altijd even makkelijk is. Daarnaast wordt er in de ‘energiewereld’ veel gebruik gemaakt van moeilijke begrippen.

We verwachten dat je via onze website duidelijkheid krijgt over dit alles, waardoor je in het vervolg makkelijk en snel de goede keus maakt bij het afsluiten van een energiecontract. Wilt u direct gascontracten vergelijken? Klik dan hier.

Hoe zit het dan als ik in een grote stad woon?

Voor 2004 werden de energieleveranciers voor je bepaald. Een paar voorbeelden: in Rotterdam had je Eneco als energieleverancier, in Amsterdam had je Nuon als energieleverancier en in Groningen had je Essent.

Vanaf 2004 ligt deze energiemarkt dus open en kun je zelf kiezen welke energieleverancier het best bij jouw past. Je zit ook niet meer vast aan je locatie waar je woont, want energieleveranciers kunnen voortaan door heel Nederland stroom leveren.

Wat is dan een energiemaatschappij of energieleverancier?

In Nederland heb je veel energieleveranciers, de bekendste zijn bijvoorbeeld: Essent, Nuon, Energiedirect. Om even duidelijk te maken; er bestaat geen verschil tussen het begrip ‘energiemaatschappij’ of ‘energieleverancier’.

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van de term ‘energiemaatschappijen’, omdat je zelf niet de keus had om te kiezen. In het heden wordt er meer gebruik gemaakt van de term ‘energieleverancier’.

Wordt er in Nederland stroom geproduceerd?

In Nederland wordt er energie opgewekt door elektriciteitscentrales. Nederland streeft ernaar om zo groen mogelijk te produceren. Want in 2050 wil Europa een samenleving zijn met zo min mogelijk CO2-uitstoot.

Europa heeft een doel om de CO2-uitstoot met 85% te verminderen. Nederland heeft hierin zijn eigen doelen gesteld en wil voor 2020 14% minder CO2-uitstoot opwekken

De import van stroom in Nederland

Er wordt in Nederland gebruik gemaakt van geïmporteerde stroom. Deze stroom komt vanuit Duitsland en Noorwegen. Deze import wordt mogelijk gemaakt door de NordNed-kabel die sinds 2008 aanwezig is.

Deze kabel ligt op de bodem van de Noordzee tussen Nederland en Noorwegen. Overdag wordt er gebruik gemaakt van de kabel om goedkope groene stroom vanuit Noorwegen naar Nederland te importeren.

’s Nachts daarentegen wordt er gebruik gemaakt van de kabel om goedkope groene stroom naar Noorwegen te exporteren. Deze manier van functioneren wordt gebruikt zodat de waterbassins van de waterkrachtcentrales in Noorwegen worden gespaard.

De export van stroom in Nederland

Nederland importeerde in 2012, 3 miljard kWh vanuit ons buurland België. Daarnaast exporteerde Nederland maar liefst 8 miljard kWh naar België.

De reden dat België veel stroom van Nederland importeert komt doordat de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 zijn gesloten.

Deze sluiting heeft ervoor gezorgd dat België veel stroom moet importeren uit andere landen zoals Nederland.

Nog een verbinding

Er ligt nog een kabel tussen Meeden in Groningen en Dielen in Duitsland. Dit komt handig uit voor Nederland, doordat Duitsland een overschot heeft van gesubsidieerde groene stroom. Duitsland biedt deze stroom goedkoop aan omdat ze er zelf overschot van hebben.

Maar toch is er een nadeel. Doordat er zoveel stroom geïmporteerd wordt vanuit Duitsland is het moeilijk voor Nederland om investeringen te doen in groene stroom.

Dit komt doordat de groene stroom die nog opgewekt moet worden veel geld kost. Het is duurder dan de geïmporteerde stroom uit Duitsland. Wilt u direct een vergelijking maken voor gas & stroom? Kijk dan hier.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Stroom!

Alle informatie over groene stroom

Vergelijk gratisEigenlijk is het heel simpel, groene stroom is gewoon stroom, alleen er is iets anders. Groene stroom wordt op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt. Dit duurzaam opwekken gebeurt op verschillende manieren zoals: waterkrachtcentrales,...

Komt onze groene stroom uit Nederland?

Vergelijk gratisEen vraag die door veel Nederlanders gesteld wordt is, komt de groene stroom allemaal uit Nederland? Nee dit is niet zo, minder dan de helft van de groene stroom komt daadwerkelijk uit Nederland, de rest wordt geïmporteerd uit andere landen.Een...

Begin nu met het vergelijken van alle Stroom aanbieders

Beoordeel deze pagina