Stroom

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Stroom vergelijken welke is aangeboden door alle aanbieders in Nederland? Hier is het mogelijk! Kom ook achter alle belangrijke aandachtspunten bij het afsluiten van een stroom contract.

Wat is stroom?

Wat is stroom nu precies? We gebruiken het heel de dag door, voor de televisie, het opladen van je telefoon of het zetten kop thee. Iedereen kan wel iets benoemen waar ze vandaag nog stroom voor hebben gebruikt. Allereerst willen we je wat basis informatie over stroom uitleggen, wij helpen je hier graag mee.

Om maar meteen de vraag: wat is stroom? Te beantwoorden. Elektrische stroom is de verplaatsing van ladingdragers door een geleider onder invloed van een potentiaal verschil. Stroom wordt ook wel aangeduid met het symbool Ampère. Echter is dit allemaal veel te technisch en heb je hier in het dagelijks leven vrij weinig aan.

In Nederland heeft ieder huishouden stroom nodig welke je kunt verkrijgen van een stroom leverancier. Op deze pagina willen we je alle belangrijke informatie tonen over stroom en het vergelijken hiervan.

Stroom vergelijken

Stroom vergelijken middels onze website is 100% betrouwbaar, veilig en onafhankelijk. Ieder jaar zijn er steeds meer mensen die de verstandige keuze maken voor stroom berekenen, zij komen allemaal met een betere deal uit de bus. Wij maken een vergelijking tussen alle stroom leveranciers in Nederland. Daarnaast kun je alle welkomstkortingen en cadeaus overzichtelijk terugvinden in onze vergelijker.

Heb je tijdens vergelijk stroom de beste en voordeligste stroom leverancier gevonden voor jouw persoonlijke situatie? Via onze website is het mogelijk om direct de overstap te maken naar je nieuwe aanbieder en die besparing binnen te halen. Je hoeft je geen zorgen te maken over je persoonlijke gegevens. Deze worden enkel en alleen gecodeerd doorgestuurd naar de nieuwe stroom leverancier. Deze partij zal de overstap overnemen, je hoeft verder dan ook niets meer te doen.

Waarom stroom berekenen?

De term vergelijk stroom zul je vast wel eens op meer plekken zijn tegengekomen. Maar waarom moet je nu precies kiezen voor vergelijk stroom. Allereerst zul je met een vergelijking een duidelijk overzicht ontvangen voor wat er op jouw adres mogelijk is. Hierbij is het goed om te weten dat het goedkoopste aanbod altijd bovenaan in de lijst verschijnt.

Daarnaast bent u altijd verzekerd van het feit dat je over het goedkoopste stroom beschikt, ieder jaar weer. Wellicht had je het al gelezen maar we raden het je aan om altijd te kiezen voor een 1-jarig contract. Zo kun je ieder jaar kosteloos overstappen naar een andere aanbieder.

Ten slotte zullen stroom leveranciers ten allen tijde nieuwe klanten willen behalen. Nieuwe klanten krijgen dan ook vaak te maken met welkomstkortingen of cadeaus. Deze kunnen je een flinke besparing opleveren. Let bij dit soort acties wel altijd goed op de gestelde voorwaarden. Veel mensen met een 1 jarig contract maken gebruik van dit soort acties.

Stroom vergelijken middels filters

Tijdens het stroom vergelijken is het belangrijk dat je het aanbod personaliseert. Je ontvangt op deze manier een aanbod van leveranciers het beste bij je persoonlijke situatie passen. Een voorbeeld hiervan is het invullen van de postcode. Hieronder hebben we zoekfilters op een rijtje gezet. Zorg je dat beschikt over deze informatie wanneer je kiest voor vergelijk stroom.

 • De grootte van het huishouden
 • Het verbruik. Je kunt ook gebruik makken van de schatting die word gegenereerd aan de hand van de grootte van het huishouden.
 • De postcode
 • Type stroom dat je wil ontvangen
 • De lengte van de contractduur
 • Stroom leveranciers
 • De keuze om alleen aanbieders te tonen die een cadeau aanbieden

Na het invullen van alle filters zul je een persoonlijk aanbod ontvangen. Zoals we je al hadden verteld kun je het goedkoopste aanbod altijd terugvinden boven in de lijst. De weergegeven prijzen zijn altijd volledig inclusief. Druk op het aanbod en zie precies hoe de prijs is opgebouwd.

Goedkope stroom

Je bent op zoek naar goedkope stroom? Groot gelijk, je mag namelijk sinds 2004 bij welke stroom leverancier jij je stroom wil afnemen. De markt is namelijk vanaf 2004 geliberaliseerd. Wij begrijpen dan ook goed dat u op zoek bent naar de goedkoopste stroom. Je vindt goedkoop stroom wanneer je jezelf inleest en kiest voor stroom vergelijken. Omdat het soms nog wel eens wat onduidelijk kan zijn willen we je hier graag bij helpen.

Via de vergelijker van Vergelijk-Gratis kun je namelijk heel gemakkelijk bekijken welke stroom leverancier jou de goedkoopste stroom kan leveren. Lees hieronder nog even door om echt alles te weten te komen of kies direct voor stroom vergelijken.

Goedkoop stroom aandachtspunten

We kunnen al een flinke tijd zelf kiezen voor welke stroom leverancier we kiezen. Daarnaast heb je ook volledige keuzevrijheid in type stroom contract waar je over wil beschikken. Het is in de laatste jaren dan ook flink wat flexibeler te worden. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten wanneer jouw einddoel goedkope stroom is. Je moet bijvoorbeeld goed nadenken over de contractduur, ga je voor 1 of toch maar 3 jaar? Kies ik voor variabele of vaste stroom tarieven?

Wanneer je goedkoop stroom wil ontvangen is het vast zetten van de stroomprijs het verstandigste om te doen, dit is namelijk de goedkoopste optie. In dit geval zullen je tarieven stroom gedurende de contractduur niet worden aangepast. Daarbij ontvang je bij het vastzetten van de tarieven vaak een gunstige welkomstkorting. Hieronder hebben we nog een aantal belangrijke aandachtspunten voor goedkoop stroom voor je beschreven.

Goedkoop stroom: welkomstkortingen en acties

Goedkope stroom gaat in de meeste gevallen gepaard met gunstige welkomstkortingen of andere acties. Tijdens het stroom vergelijken zul je tal van stroom leveranciers tegenkomen welke je allemaal welkomstkortingen of cadeaus willen aanbieden. Omdat de leveranciers altijd nieuwe klanten willen werven pakken ze om de zoveel tijd weer uit met prachtige deals. Houd er echter rekening mee dat er in de meeste gevallen voorwaarden zijn verbonden aan kortingen of cadeaus. Als je het opeenvolgende jaar ook weer goedkoop stroom wil ontvangen kun je het beste kiezen voor een 1-jarig contract. Jaarlijks overstappen van stroom leverancier is namelijk altijd het voordeligste.

Groene stroom ook goedkope stroom?

Wellicht heb je al eens gehoord van groene stroom. Veel mensen denken dat deze groene stroom duurder is dan de grijze stroom, dit is misverstand. Bij ons in de vergelijker is het mogelijk om alleen een aanbod te krijgen van de aanbieders van groene stroom.

Groene stroom is hetzelfde als grijze stroom, de opwekking is alleen anders. Groene stroom is afkomstig van duurzame bronnen welke nooit zullen opgaan, in tegenstelling tot aardolie waar grijze stroom mee wordt opgewekt. Stroom leveranciers zullen voor beide opwekkingsmethode dezelfde prijzen hanteren. Groene stroom is dus ook goedkope stroom.

Goedkoop stroom aanbieders

Hieronder hebben we een tabel samengesteld met de goedkoopste stroom leveranciers op dit moment. Deze aanbiedingen zul je ook terugvinden in de vergelijker.

Daltarief stroom

Je zult bij het inventariseren voor nieuw stroom contract vast wel eens het begrip ‘daltarief stroom’ voorbij hebben zien komen. We zullen je eerst even de basis uitleggen. Een stroommeter bestaat altijd uit één of twee telwerken. Beschik je over een meter met twee telwerken dan zul je in de daluren een lager tarief betalen dan in de daluren. Zo’n soort meter wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Het daltarief stroom is bij iedere stroom leverancier verschillend, je kunt dit bij ons in de vergelijker precies nakijken.

Beschik je niet over een dubbele meter dan heb je niet te maken met daltarief stroom tijden. Je betaalt te allen tijden hetzelfde tarief per kWh. Voor de mensen met een dubbele meter zullen we hieronder nog dieper ingaan op dit onderwerp.

Daluren stroom, wanneer zijn ze?

Je zult je wellicht afvragen wanneer de daluren stroom dan precies ingaan. Over het algemeen gaan de daluren lopen om 23:00 tot 7:00 ’s morgens. Tussen deze twee tijden betaal je het daltarief, ook wel nachttarief stroom genoemd. Echter is dit niet in heel Nederland het geval. De provincies Noord-Brabant Limburg starten de goedkope stroom tijden wat eerder, namelijk van 21:00 tot 7:00.

Goedkope stroom tijden in het weekend

De tijden voor het daltarief worden voor veel mensen ook wel de goedkope stroom tijden genoemd. Echter is het in het weekend iets anders geregeld dan dat hierboven staat vermeld. In de weekenden en op feestdagen is het nachttarief stroom heel de dag van kracht.

Om onduidelijkheid te voorkomen zullen we hieronder even snel wat verschillende benamingen voor piek- en daluren opsommen:

 • Daltarief stroom
 • Daluren stroom
 • Goedkope stroom tijden
 • Nachttarief stroom
 • Daltarief stroom tijden

Echter is de stroomleverancier niet verantwoordelijk voor het bepalen van de daluren. Dit doen de netbeheerders in ons land. Dit is dan ook de rede van de verschillen in tijd per provincie. Houd er rekening mee dat er bij jouw in de gemeente dezelfde goedkope stroom tijden als in Limburg en Noord-Brabant kunnen gelden. Doe de postcodecheck tijdens het stroom vergelijken en kom erachter!

Groene stroom

Je hebt het begrip groene stroom zeker wel eens voorbij hebben zien komen, echter is groene stroom niet altijd wat mensen ervan verwachten. Wanneer je wil bijdragen aan de verduurzaming van de stroom opwekking in Nederland dan kun je bij veel stroom leveranciers de keuze maken voor groene stroom. Deze is groene stroom is opgewekt uit wind, zon of biomassa.

Daarnaast kun je in Nederland ook de keuze maken voor groene stroom die afkomstig is van bedrijven die investeren in duurzaamheidsprojecten. We zullen hieronder alle belangrijke zaken met je bespreken.

Wat is groene stroom?

Het is allereerst goed om te wetend dat er uit ieder Nederlands stopcontant dezelfde stroom komt met 230 volt. Wat we hier mee willen zeggen is dat het enigste verschil tussen groene en grijze stroom de manier van opwekken is. Voordat stroom verkocht mag worden als groene stroom moet een leverancier beschikken over de zogenaamde GvO (garantie van oorsprong). Een GvO verzekert jou als consument dat duizend kWh ergens in Europa duurzaam is opgewekt.

De vraag is in Nederland vele malen groter dan het aanbod. In 2017 koos maar liefst 69% van de huishoudens voor groene stroom. Dit percentage is de laatste jaren alleen nog maar verder gestegen, de consument houdt nu eenmaal van deze bron van opwekken. In de rest van Europa is dit echter nog niet geval, Nederland is dan ook voorloper op het gebied van groene stroom.

Garantie van Oorsprong vanuit Scandinavië

Het grootste deel van de stroom op de Nederlandse markt beschikt over een garantie van oorsprong. Deze worden aangetrokken voor een zeer voordelige prijs van voornamelijk Scandinavische waterkrachtcentrales. In deze landen is namelijk een overvloed aan dit type stroom.

Echter is het wel goed om te weten dat je met de keuze voor stroom met een GvO niet heel veel bijdraagt aan de verduurzaming van de opwekking. Wil je dit absoluut wel doen dan kun je het beste kiezen voor stroom leveranciers die hier in Nederland stroom opwekken uit zonnepanelen of windturbines.

Groene stroom vergelijken

Wil jij alle aanbieders met groene stroom vergelijken? Dit is mogelijk via de vergelijker van Vergelijk-gratis. Je kunt zelfs speciaal filteren op het type stroom dat je thuis wil ontvangen. Wanneer je zeker wil zijn dat je echt groene stroom kun je het beste het stroometiket van de desbetreffende aanbieder raadplegen. Hier staat precies op vermeld wat de herkomst is van de stroom welke wordt verkocht en ook hoe deze is opgewekt.

Groene stroom vergelijken is altijd verstandig. Er zijn namelijk ongeveer 9 verschillende stroomleveranciers in Nederland welke allemaal groene stroom aanbieden. Daarnaast kom je via de vergelijker achter welke leverancier je een gunstige welkomstkorting biedt. Kies voor een 1-jarig contract, hierdoor kun je volgend jaar weer overstappen en profiteren van actieprijzen.

Terugleveren stroom, hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn vandaag de dag flink wat huishoudens die stroom terugleveren aan het netwerk. Mensen staan te springen om voordelig en met name duurzaam eigen stroom op te wekken. Echter zijn er de laatste jaren wel wat regelingen veranderd en moet je dus goed opletten. Wil je eigen stroom opwekken dan moet je je goed afvragen hoe het zit met het onderwerp salderen. We zullen je hieronder alles vertellen over stroom opwekken, teruglevering stroom en stroom opslaan.

Terugleveren stroom zonnepanelen en overstappen

Ben je momenteel stroom aan het terugleveren middels je zonnepanelen maar wil je graag overstappen naar een andere stroom leverancier? Dit is gewoon mogelijk, het is niet moeilijker dan voor een consument die zonnepanelen bezit. Het overstappen kan je jaarlijks tot in de honderden euro laten besparen.

Teruglevering stroom en salderen

Stroom opwekken kan erg voordelig zijn. Je kunt namelijk altijd uw eigen opgewekte stroom terugleveren aan het openbare net. Ook op dit gebied is Nederland een echte voorloper, er zijn namelijk nog tal van landen waar dit niet mogelijk is. Duurzame stroom gaat hier verloren.

Je ontvangt een vergoeding wanneer je terug levert aan het net. Deze vergoeding is net zo hoog als de prijs die ze voor 1 kWh betalen bij de leverancier. Dit noemen ze ook wel salderen. Dat wat je terug levert wordt weggestreept van het verbruik dat je hebt afgenomen.

Verandering in regel- en wetgeving

Zoals we al zeiden is er de afgelopen jaren flink wat veranderd omtrent teruglevering stroom. Op 15 juni 2018 is er aangegeven dat de huidige salderingsregeling vervangen zal gaan worden voor de zogenaamde terugleversubsidie. Het zelf verbruiken van eigen opgewekte stroom blijft voordelig, maar dit was voor de verandering ook al zo. Mensen die willen investeren in zonnepanelen zullen hier anders over denken.

Huishoudens en bedrijven hoeven over eigen opgewekte stroom geen energiebelasting en ODE betalen. Dit is voortaan het voornaamste voordeel van stroom opwekken en stroom opslaan. Er werd gesteld dat deze verandering zou worden doorgevoerd in begin 2020. Echter is de staat nog niet ver genoeg met de subsidie regeling waardoor deze waarschijnlijk zal worden uitgesteld.

Salderingsregeling blijft bestaan tot 2023

De nieuwste update omtrent stroom terugleveren is dat de overheid bekend heeft gemaakt dat de salderingsregeling zal blijven bestaan tot 2023. Na de 2023 wordt de subsidieregeling in gang gezet waarop de salderingsregeling geleidelijk zal worden afgebouwd. Letterlijk betekent dit dat het voordeel voor tal van huishoudens en bedrijven op energiebelastingen ieder jaar minder wordt. De tegenprestatie blijft ongewijzigd, je dient hiervoor terug te leveren aan het net.

Het gevolg van dit besluit is dat de voordelen op een gegeven moment zijn verdampt. Wanneer dit punt is bereikt zullen mensen die stroom terugleveren alleen nog maar een vergoeding van de stroom aanbieder voor het totaal aan terug geleverde zonnestroom. Dit punt moet worden bereikt in 2031.

Verschillen in terugleveren stroom regelingen bij alle energieleveranciers

Doe jij thuis of op je bedrijfspand stroom opwekken? In dit geval is het meer dan verstandig om goed te kijken naar de gestelde voorwaarden omtrent de saldering en teruglevering. Let vooral goed op bij het stuk over het overstappen of vernieuwen van het contract.

Er zit een groot verschil in de voorwaarden over dit onderwerp onder alle stroom leveranciers in Nederland. De grote verschillen bestaan voornamelijk over de verrekeningen met een dubbele meter en de terugleververgoedingen. Essentieel om dit goed na te kijken, bij de ene leverancier ontvang je namelijk meer dan bij de ander.

Stroom leveranciers bepalen zelf de verrekening van opgewekte energie bij een dubbele meter.

Wanneer je over een dubbele meter in combinatie met zonnepanelen beschikt moet je goed opletten. Energieleveranciers mogen namelijk zelf bepalen hoe de opgewekte stroom wordt verrekend. In de praktijk komt het veel voor dat ze de opgewekte energie wegstrepen tegen de verbruikte energie. Hierbij kijken ze niet naar het tijdstip van verbruiken en opwekken.

Omdat sommige stroom leveranciers meer geld willen besparen kiezen er ook veel voor een andere manier van verrekenen. Zij salderen het verbruik apart voor de piek- en daluren. Hierbij wordt dus wel sterk gekeken naar het tijdstip van opwekken en verbruiken. In de voorwaarden kun je deze informatie voor de betreffende leverancier terugvinden.

Stroom verbruik, hoe zit het in mijn huishouden?

Wanneer je kiest voor stroom vergelijken is het belangrijk om je stroom verbruik bij de hand te hebben. Je kunt in onze vergelijker ook een schatting maken door het aangeven van je type huishouden. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar. Echter kun je met een gemiddeld verbruik stroom niet zoveel, ieder huishouden heeft namelijk een ander stroomverbruik.

De factoren die jouw stroom verbruik voornamelijk bepalen zijn je eigen woonsituatie, woontype en algehele levensstijl. Duurzaamheid en een groene wereld zijn vandaag de dag een hot item. Steeds meer mensen letten op het stroom verbruik. Met alleen al een stukje bewustzijn kun je al flinke besparingen behalen in je gemiddeld stroom verbruik.

Gemiddeld verbruik stroom

Ben je op zoek naar het gemiddeld verbruik stroom in Nederland. Het is een leuke benchmark maar je hebt er zelf niet heel veel aan. De mate waarin jij stroom verbruikt hangt af van een aantal verschillende factoren. Zoals we al zeiden is bewustzijn hier een groot onderdeel van, hoe zuinig ga jij met je stroom om? Deze vraag kan je jezelf het beste stellen, hiermee draag je niet alleen bij aan de verduurzaming maar bespaar je simpelweg ook op de stroom rekening.

Een andere grote factor is de grootte van je huishouden. Met hoe meer mensen je in een woning woont, hoe hoger het stroom verbruik. Ook de apparaten welke actief zijn in je woning zijn een grote factor. Vooral oudere elektrische apparaten verbruiken ontzettend veel energie.

We hebben hieronder een tabel voor je opgesteld waarin staat beschreven hoeveel kWh een bepaalde grootte huishouden verbruikt.

Wat is mijn stroom verbruik?

Wat is mijn stroom verbruik? Een vraag die wij ontzettend veel voorbij zien komen. Wil je precies weten hoeveel stroom jij verbruikt op jaarbasis dan doe je jezelf er goed aan om te jaarafrekening van je stroom leverancier erbij te pakken. Het kan ook zijn dat je nog geen jaarafrekening op je huidige adres hebt ontvangen.

Tijdens stroom vergelijken kun je je type huishouden aanklikken. Vervolgens wordt het bijbehorende verbruik neergezet. Heb je wel een eindafrekening dan kun je die van voorlopende jaren er ook bij pakken.

Kosten stroom verbruik bij andere aanbieder?

Zit je er aan te denken om je stroom verbruik bij een andere leverancier onder te brengen? Het loont in dit geval om alle stroom leveranciers met elkaar te vergelijken. Als je wil weten wat je bij je huidige aanbieder betaalt dan kun je in onze vergelijker het stroom verbruik invullen en de betreffende aanbieder aanklikken. Je kan natuurlijk ook gewoon de eindafrekening er bij te pakken.

Wat kost stroom per kWh?

Wat kost stroom? Er zijn veel mensen die de stroom prijs per kWh in Nederland willen weten.  We kunnen echter niet zomaar een getal plakken op de prijs stroom per KWH. De gemiddelde kosten kWh stroom liggen op € 0,20,- per kWh. Wij weten niet wat jij in je persoonlijke moet betalen per kWh stroom. Dit hangt af van bij wie jij je stroom contract hebt afgesloten.

Prijs stroom per kWh

De kosten stroom per kWh is voornamelijk afhankelijk van je eigen stroom leverancier. De tarieven stroom bestaan uit verschillende onderdelen. Je betaalt een bedrag aan de leverancier, dit wordt ook wel de kale prijs genoemd. De rest bestaat voornamelijk uit belastingen. De kosten kun jij zelf beïnvloeden door het zelf kiezen van je leverancier.

Tijdens stroom vergelijken zul je erachter komen dat je wat filters in moet vullen. Hierbij moet je ook een keuze maken voor het type tarief dat je wil ontvangen. Je kunt namelijk kiezen voor een vast of variabel tarief. De kale kWh prijs wordt bij een vast tarief gedurende de looptijd niet veranderd. Met een variabel tarief kan de prijs stroom twee keer per jaar dalen maar ook stijgen.

Tarieven stroom en energiebelasting

Naast het deel wat naar de leverancier gaat betaal je in je kWh prijs een deel belasting. Deze wordt ook wel de energiebelasting genoemd. Vrijwel ieder jaar wordt de hoogte van de energiebelasting aangepast door de Rijksoverheid.

Naast de energiebelasting zul je ook een heffing moeten betalen. De Opslag Duurzame Energie genoemd. Het is een belasting welke dient voor de ontwikkeling van duurzame energie. Hiermee wordt stimulatie aangewakkerd.

De kale kWh stroom prijs, energiebelasting en ODE worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens zul je over dit totaal nog een BTW tarief van 21% moeten betalen. Je betaalt dus ook nog BTW per kWh die je verbruikt.

Inhoud