Gemakkelijk spaarrente vergelijken zonder gedoe

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Alle spaarrente & spaarrekening aanbieders in Nederland onafhankelijk vergelijken. Kom direct achter belangrijke aandachtspunten bij de keuze voor een spaarrekening.

Wat is sparen?

Als je voor de eerste keer een echte grote uitgave gaat doen zoals een nieuwe auto kopen en hiervoor wil sparen, dan is het wel zo handig als je precies weet hoe sparen werkt en er precies aan toe gaat. Want ja, wat is sparen eigenlijk precies? Er zijn namelijk verschillende spaarvormen waar ook weer verschillende voordelen en nadelen aan verbonden zijn die we je hieronder uitleggen!

Hoe werkt sparen precies dan?

Nou eigenlijk is het vrij simpel want sparen is in principe gewoon geld achterhouden op de bank of in een schoenendoos om hier later een aankoop zoals een nieuwe auto mee te kunnen financieren. Echter raden we je niet direct aan om geld te sparen door het in een schoenendoos te stoppen, het huis zou maar in brand kunnen vliegen waarmee ook jouw spaargeld.

Ook is het een stuk rendabeler om je geld te sparen bij een bank doordat je spaarrente krijgt op het gespaarde geld. Over het algemeen krijg je de spaarrente eenmaal per jaar op een afgesproken datum bijgeschreven.

Verschillende spaarvormen

We hebben je zojuist verteld dat het mogelijk is om geld te sparen bij een bank, maar als je dit doet dan moet je wel weten uit welke spaarvormen je precies kunt kiezen en hoe deze werken. Het is namelijk mogelijk om te kiezen uit een deposito of een vrij opneembare spaarrekening en nog wat andere vormen, die we hieronder nog even duidelijk gaan uitleggen:

Deposito spaarrekening

Ga je voor deposito sparen, dan betekent dit dat je jouw spaargeld voor een wat langere periode vastzet bij de bank. Je kunt vervolgens pas weer bij jouw spaargeld als deze periode verstreken is. De periode kan een maand duren, maar maximaal 25 jaar. Stel je hebt dus een periode van 25 jaar afgesproken met de bank, dan kun je 25 jaar niet bij jouw spaargeld.

Hier zitten natuurlijk voordelen aan. Met een deposito spaarrekening wordt er namelijk over de gehele looptijd gebruik gemaakt van een vast rentepercentage waardoor je precies weet hoeveel spaarrente je binnenkrijgt. Erg handig als je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel je spaargeld meer is geworden over 10 jaar

Vrij opneembare spaarrekening

Kies je toch voor een vrij opneembare spaarrekening in plaats van een deposito, dan heb je wel het recht om ten alle tijden bij je spaargeld te kunnen. Dit betekent dus dat je altijd geld van de spaarrekening over kan zetten naar de betaalrekening als je bijvoorbeeld snel iets wilt overboeken. Ook kun je altijd geld op de spaarrekening storten wanneer je dit wilt. Wel zo fijn als je het vakantiegeld in mei binnenkrijgt en dit graag op de spaarrekening wilt storten.

Internetspaarrekening

Een internetspaarrekening, ook wel internetsparen genoemd in de volksmond. Maar wat is internet sparen nou precies dan? Zoals de naam al zegt eigenlijk is het een spaarrekening op het internet die je dus ook op het internet beheert.

Via internet beheren kun je denken aan het storten en opnemen van geld, maar ook is het mogelijk om altijd het saldo van je internetspaarrekening te checken. Over het algemeen als je een spaarrekening afsluit is dit tegelijkertijd ook een internetspaarrekening omdat je deze ook kunt beheren via het internet.

Wat is het voordeel dan precies van een spaarrekening op het internet?

Nou je kunt als spaarder altijd over je geld beschikken en beheren zonder dat hier een bankmedewerker bij te pas hoeft te komen. Ook zorgt online beheren ervoor dat de bank minder transactiekosten heeft vanwege het uitblijven van een bankmedewerker, waardoor de rente internetsparen vaak hoger is als bij een normale spaarrekening. Dus over het algemeen heb je voordeel met een hoge internetsparen rente en altijd het eigen beheer over je spaargeld.

Kinderspaarrekening

De meeste ouders kiezen ervoor om een spaarrekening kind af te sluiten wanneer deze geboren wordt. Vaak hebben kinderspaarrekeningen leuke voordelen zoals dat het kind een leuk cadeautje krijgt op de geboortedag. Er zit geen verschil of je een rekening afsluit voor een kind of een spaarrekening baby, dit valt allemaal onder hetzelfde.

Op een spaarrekening voor kind is het op elk moment mogelijk om geld te storten, net zoals bij een normale spaarrekening wordt er bij rente kinderspaarrekening gebruik gemaakt van een variabele spaarrente. Een spaarrekening openen kind raden we eigenlijk iedere ouder aan, op deze manier is er altijd een zakcentje achter de hand voor bijvoorbeeld de opleiding in de toekomst.

Vaak is het ook een optie om te kiezen voor een kinderspaardeposito bij een bank. Dit zorgt ervoor dat je op de spaarrekening een vaste rente krijgt die tijdens de looptijd niet kan veranderen. Dit wordt meestal gedaan als ouders ineens een erg groot bedrag storten, dit is vaak voordelig door de vaste spaarrente.

Groene spaarrekening

Groen sparen of een groene spaarrekening wordt het ook vaak genoemd. Maar wat is het nou eigenlijk precies en behaal je er voordelen mee? Als je kiest voor een groene spaarrekening en dus groen gaat sparen dan betekent dit dat het geld van spaarrekeningen en deposito’s worden gebruikt voor duurzame wereldwijde project, die uiteindelijk zorgen voor een beter milieu. Bij dit soort projecten kun je denken aan verduurzaming van veehouderijen of de planting van nieuwe bomen.

Een duurzame spaarrekening kun je bij verschillende banken in Nederland afsluiten zoals bij de ASN Bank of Triodos, die bekend staan om het willen verbeteren van het milieu. Echter zijn er nog meer banken zoals de Rabobank, ING of ABN AMRO die dit soort spaarrekeningen aanbieden.

Verder kan er met een groene spaarrekening fiscaal voordeel worden behaald. Enkel kan dit alleen als je een groene spaarrekening afsluit bij de Rabobank, ING of ABN AMRO omdat zij over het verplichte groene certificaat beschikken die is uitgegeven door de belastingdienst.

Maar wat is het belastingvoordeel dan? Het zorgt ervoor dat het heffingsvrij vermogen verhoogd wordt namelijk tot € 58.539, over dit bedrag betaal je dan dus geen vermogensheffingen. Heb je zelfs nog een fiscaal partner dan mag dit bedrag met een groene spaarrekening of groene deposito zelfs € 117.078 zijn om hier geen belasting over te betalen.

Daarbovenop krijg je een heffingskorting in box 1 als je gaat voor een groen deposito of groene spaarrekening van 0.7%. Je mag dus 0,7% van het totaal gespaarde bedrag aftrekken van het belastbaar inkomen. Dat scheelt weer belasting die betaalt moet worden onderaan de streep.

Zakelijk sparen

Als je een bedrijf hebt en graag een grote investering wilt doen, dan kan het interessant zijn om zakelijk te gaan sparen. Het is namelijk mogelijk voor ondernemingen om speciale zakelijke spaarrekeningen te openen met hun eigen zakelijke spaarrente.

Echter moeten we er wel bij vertellen dat er niet zoveel aanbod is van zakelijke spaarrekeningen als particuliere spaarrekeningen. Veel ondernemingen doen dit om kapitaal wat niet gebruikt wordt weg te zetten op de spaarrekening om hier vervolgens spaarrente zakelijk binnen te krijgen. Houdt er rekening mee dat dit vaak een variabel spaarrente tarief is.

Spaarrente vergelijken

Vergelijk spaarrente wordt er door veel mensen gezegd voordat je een spaarrekening gaat kiezen. Spaarrente vergelijken is wel zo handig doordat er veel verschillende soorten spaarvormen bestaan waaruit je kunt kiezen, vergelijk spaarrente dan dus ook altijd om tot de beste deal te komen.

Echter is het spaarrente overzicht niet het enigste wat belangrijk is aan het kiezen van een spaarrekening, want ook de voorwaarden die erbij horen moeten goed bestudeerd worden. Spaarrente vergelijk kan door direct naar de vergelijker te gaan of door op een van de buttons te klikken.

Om je hierbij te helpen hebben we op vergelijk-gratis.nl een spaarrente overzicht en top 10 spaarrente zodat het een simpel klusje wordt om alle aanbieders te vergelijken op spaarrente en voorwaarden. Vervolgens kun je na het maken van de vergelijking ervoor kiezen om de online spaarrekening te openen.

Als laatste punt is het erg belangrijk om op te letten op de soorten rentetarieven als je spaarrente tarieven met elkaar gaat vergelijken. Het heeft namelijk geen zin om een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente te gaan vergelijken met een spaardeposito met vaste rente. Dit geeft geen goed beeld van de actuele situatie waardoor een verkeerde vergelijking gemaakt zou worden, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Spaarrekening vergelijken

We hebben het net gehad over spaarrente vergelijken en hoe deze rente constant kan veranderen. Wij raden dan spaarrekeningen vergelijken ook zeker aan om zeker te zijn van een spaarrekening met de beste voorwaarden en de voordeligste rente. Tijdens het vergelijken kunt je direct alle rente en voorwaarden langs elkaar leggen om tot een weloverwogen keus te komen.

Rente & spaartegoed anders per spaarrekening

Als je spaarrekening rente vergelijken hebt gedaan dan zie je waarschijnlijk al dat niet iedere bank dezelfde rentepercentages hanteert over hun spaarrekeningen. Ook zit er verschil in de soorten rente namelijk vast of variabel, waar we later op deze pagina wat meer over uitleggen.

Ook kan het zijn dat er bij sommige spaarrekeningen gebruikt wordt gemaakt van het spaartegoed, dit houdt in dat je meer rente gaat ontvangen als je boven een bepaald bedrag geld hebt gestort.

Rente spaarrekening

De spaarrekening rente is dus bij iedere spaarrekening verschillend. Maar bij welke rente is het nou slim om te een spaarrekening te gaan kiezen? Of wanneer is de spaarrente 2019 op zijn hoogst? Dit weten wij helaas ook niet, want alleen de banken hebben hier invloed op. In de vergelijker kun je direct zien wat de huidige spaarrente is van de verschillende spaarrekeningen.

Op het moment is de hoogste rente spaarrekening voor een particuliere spaarrekening met voorwaarden 0,95%.  Dit klinkt niet echt als de hoogste spaarrente, maar helaas is dit nu hoe de rente stand is.

Niet alleen de rente op spaarrekening is belangrijk, zo kan het zijn dat je een spaarrekening hebt gezien met een hoge spaarrente die vervolgens niet echt gunstige voorwaarden heeft waardoor je bij een andere spaarrekening misschien beter af was geweest. Ga daarom altijd spaarrekeningen vergelijken met elkaar om tot de beste deal voor jou te komen.

Verschillende soorten spaarrentes

Als je een spaarrekening gaat afsluiten dan wordt er door de bank gebruik gemaakt van twee verschillende soorten spaarrentes. Erg kan een spaarrekening afgesloten worden met een vaste rente of variabele rente. Maar wat is het verschil nou precies tussen variabele rente en vaste rente? Als je kiest voor een vrij opneembare spaarrekening dan maakt de bank gebruik van de variabele rente. Dit betekent dat de bank tijdens de looptijd de rente op spaarrekening naar boven of beneden aanpassen.

Vaste rente wordt gebruikt door de bank bij een spaardeposito. Dit betekent dat je het geld voor langere tijd bij de bank neerzet, waar je rente over ontvangt. Het rentepercentage kan bij een vaste rente tijdens de looptijd niet aangepast worden. Op deze manier weet je precies hoeveel rente je krijgt over het spaargeld aan het einde van de looptijd.

Kosten spaarrekening

Mensen die een spaarrekening willen afsluiten stellen vaak de volgende vragen: ‘’Wat kost een spaarrekening dan precies?’’ of ‘’Een gratis spaarrekening, kan dat?’’. Wij geven je er antwoord op! Als je kiest voor een vrij opneembare spaarrekening dan betaal je hier in de meeste gevallen niks voor. Vaak is het wel zo dat je hiertegenover ook direct een betaalrekening afsluit bij de bank en dit kost vaak wel geld.

Naast de vrij opneembare spaarrekening zijn er andere spaarvormen waar je wel een bedrag moet betalen voor het openen en aanhouden van een rekening.

Kosten vrij opneembare spaarrekening

We hebben je net verteld dat het gratis is om een vrij opneembare spaarrekening te openen. Bij de meeste banken is dit ook het geval als je een spaarrekening voor kind, duurzame spaarrekening of zakelijke spaarrekening opent. Meerdere spaarrekeningen openen kan dus zonder dat dit geld kost, ook spaardeposito’s zijn vaak gratis te openen.

Houdt er wel rekening mee dat je hiervoor vaak wel een betaalrekening moet openen bij dezelfde bank, dit wordt ook wel een tegenrekening genoemd. Vaak betaal je voor een betaalrekening een jaarlijks bedrag om de rekening aan te houden. Soms kan het zijn dat je jouw huidige betaalrekening mag blijven gebruiken waardoor kosten achterwege blijven. Al met al kan het dus zo zijn dat een spaarrekening openen soms voor kosten kan zorgen.

Beste spaarrekening

De beste spaarrekening zou vast wel de spaarrekening zijn met de beste spaarrente, maar dit is helaas niet altijd zo. Maar wat is dan wel de beste spaarrekening? Nou helaas kunnen wij dat ook niet zomaar zeggen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van welke soort spaarrekening je gebruikt wilt maken en voor wie de rekening bedoeld is.

Misschien wil je wel een spaarrekening openen voor een kleinkind of toch liever een spaardeposito afsluiten om een groter bedrag vast te zetten? Allemaal factoren die meespelen bij het bepalen welke spaarrekening het best is voor jouw situatie.

Om wat eenvoudiger de beste spaarrekening met de beste spaarrente te vinden kun je gebruik maken van de vergelijker. Vul jouw persoonlijke wensen in en er wordt direct gezocht naar de spaarrekening die het best bij je wensen en eisen past.

Spaarrekening belasting

Belastingvrij sparen, kan dit in Nederland? In Nederland is het zo geregeld dat we over een deel van ons spaargeld geen belasting hoeven te betalen, dit wordt dan heffingsvrij vermogen genoemd. In 2020 kun je tot € 30.360 sparen zonder dat je hier belasting voor hoeft te betalen. Heb je een fiscale partner?

Dan kun je zelfs € 60.720 sparen zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen. Ga je over deze bedragen heen dan betaal je dus wel meer belasting, enkel over het deel wat over het heffingsvrij vermogen komt.

Wil je graag extra belastingvoordeel behalen met een spaarrekening? Ga dan eens kijken hierboven op de pagina naar de informatie over groene spaarrekeningen en groene spaardeposito’s. Het is namelijk mogelijk om fiscaal voordeel te behalen met deze soorten spaarrekeningen.

Inhoud