Lening oversluiten & de laagste rente behalen? | Lees je en bespaar direct!

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een bestaande lening oversluiten wordt steeds populairder en dat is naar onze mening een positieve ontwikkelingen. Je zult er wellicht raar van opkijken maar de grootbanken in Nederland hanteren een hoger rentetarief dan de vooral kleinere, maar in het speciaal, online kredietverstrekkers. Zij dragen minder kosten welke resulteert is een voordeliger rentepercentage.

Als we inzoomen op de cijfers zien we toch dat ruim 43% van de Nederlanders een of meerdere leningen hebben afgesloten bij een grootbank. Grote kans dat ook jij ook over een krediet beschikt welke is verleend door zo’n grootbank. Gelukkig kun je je te dure lening oversluiten naar een kredietverstrekker met bijvoorbeeld een lagere rente of betere voorwaarden. Je bestaande lening oversluiten kan een gemiddelde jaarlijkse besparing van € 700,- opleveren. Zeker de moeite waard!

Het oversluiten lening is in principe makkelijk en snel geregeld. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt en moet houden. Lees dan ook zeker nog even verder in de Vergelijk Gratis informatiegids om vervolgens de keuze te maken voor je te dure lening oversluiten!

Wat is een lening oversluiten en hoe werkt het?

Een dure lening oversluiten is natuurlijk nooit een verkeerd idee. Voordat je op actie overgaat is het natuurlijk wel slim om goed te weten wat een lening oversluiten precies inhoudt. En natuurlijk is het ook wel handig om goed te weten hoe het precies in zijn werking gaat.

Het hoofddoel van het oversluiten is de maandlasten aanzienlijk verlagen. Wel zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die je zeker in acht moet nemen.

Hoe werkt het oversluiten van meerdere leningen?

Er zijn verschillende situaties waarbij mensen kiezen voor het oversluiten van de lening naar een andere kredietverstrekker. Hoe het in zijn werk gaat kan iets verschillen. Wanneer je over meerdere leningen beschikt kun je meerdere kanten op. Wil je simpelweg maar één enkele dure lening oversluiten dan is het wat makkelijker. We zullen eerst de situatie met meerdere leningen met je bespreken.

Beschik je over meerdere leningen bij verschillende kredietverstrekkers? Grote kans dat je bij de ene kredietverstrekker relatief goed zit maar bij de andere weer totaal niet. Uiteindelijk betaal je in totaal meer rente. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat kleine leningen duurder zijn dan één lening voor het totale bedrag.

Je kunt in dit geval de keuze maken om je bestaande leningen over te sluiten naar een dezelfde kredietverstrekker. Je zult hiervoor een voordeliger rentepercentage ontvangen. Hieronder hebben we het in stappen opgedeeld:

 1. Kies voor lening oversluiten vergelijken voor een lager rentepercentage
 2. Je sluit één nieuwe lening af
 3. Kies het bedrag waarmee je alle bestaande leningen kunt aflossen
 4. Je beschikt over één enkele lening met een voordelig rentepercentage
 5. Je rentekosten zullen dalen met grote jaarlijkse besparingen tot gevolg

Hoe werkt het oversluiten van één enkele lening?

Wil je één enkele bestaande lening oversluiten dan gaat het natuurlijk iets anders in zijn werk. Natuurlijk zullen we ook deze situatie met je behandelen. Het is eigenlijk heel simpel. Niet voor niets dat een te dure lening oversluiten enorm populair is. Laten we beginnen met stap 1!

 1. Kies voor lening oversluiten berekenen en ga op zoek naar een voordelig rentepercentage
 2. Open een nieuwe lening welke het aflosbedrag van de oude lening dekt
 3. Los zo snel mogelijk je oude lening af
 4. Los vervolgens je nieuwe lening af tegen een lager rentepercentage

Welke verschillende soorten leningen kan je oversluiten?

Zoals je wellicht weet zijn er verschillende lening vormen. Veel mensen vragen zich af welke soorten leningen je allemaal kunt oversluiten. In principe kun je ieder leenvorm makkelijk en snel overzetten naar een andere kredietverstrekker.

Echter zijn er ook nog een aantal vormen waar mensen niet zo snel aan denken. Denk maar eens aan openstaande schulden op de creditcard of de roodstand van je betaalrekening. Hieronder een overzicht van de over te sluiten leningen:

 • Persoonlijke lening (vaak niet boetevrij)
 • Doorlopend krediet
 • Creditcard schulden
 • Postorderkredieten
 • Roodstand op de betaalrekening

Wat kost een lening oversluiten?

Gelukkig zijn er nog maar een aantal kredietverstrekkers welke kosten in rekening brengen wanneer je je lening wil oversluiten naar een andere kredietverstrekker. Dit worden ook wel de oversluitkosten genoemd. Allereerst is het goed om na te gaan wat voor soort lening je hebt. De meest voorkomende vormen zijn het doorlopend krediet en persoonlijke lening.

De voornaamste reden dat kredietverstrekkers een oversluitboete hanteren wanneer je de keuze maakt om je te dure lening oversluiten.

De oversluitboete compenseert de financiële schade die de verstrekker leidt wanneer je besluit om naar een andere verstrekker over te stappen. Je kunt ten allen tijden de hoogte en voorwaarden van je oversluitboete terugvinden in de voorwaarden.

Bestaande lening oversluiten altijd rendabel?

Doordat er in sommige gevallen een oversluitboete wordt gehanteerd is het oversluiten naar een andere kredietverstrekker niet altijd rendabel. Je zult jezelf dan ook altijd voordat je actie onderneemt moeten afvragen of een overstap daadwerkelijk voordelig is. In sommige gevallen kan het oversluiten lening juist hogere maandlasten opleveren. Dit wil je natuurlijk ten allen tijden voorkomen.

Je zult de maandelijkse kosten besparing moeten afwegen tegen de overstapboete. Na dit gedaan te hebben kun je de keuze maken voor je te dure lening oversluiten. Kies dan ook altijd voor lening oversluiten berekenen!

Wil je je bestaande lening oversluiten dan is het goed om te weten dat je simpelweg een nieuwe lening afsluit tegen betere voorwaarden en rente om je “oude” lening af te lossen. 

Lening oversluiten met BKR registratie

Een lening oversluiten met BKR registratie? Is het mogelijk of kun je eigenlijk geen kant op? Je zult goed naar je eigen situatie moeten kijken.

Als je momenteel over geleend krediet beschikt dan is er een grote kans dat je op het moment van lening aanvragen niet over een negatieve BKR registratie beschikte. Echter kan het natuurlijk voorkomen dat je deze gedurende de tijd hebt opgelopen. Dit kan nadelige gevolgen voor je aanvraag bij de nieuwe kredietverstrekker.

Bij het merendeel van de verstrekkers kun je geen lening oversluiten zonder BKR toetsing. Zij zullen namelijk, net als je vorige verstrekker, een navraag doen in het register van het Bureau Krediet Registratie. Zoals je wellicht weet worden hier je lopende schulden bijgehouden. Er zijn dan ook gevallen waarbij je bij een lening oversluiten met negatieve BKR wordt afgewezen.

Een lening oversluiten met BKR, wat kan ik doen?

Ben je in een lastige situatie terecht gekomen maar wil je toch je lening oversluiten met BKR registratie? Raak niet direct in paniek. Kijk allereerst voor welk bedrag je die nieuwe lening wil afsluiten. Als het bedrag gelijk blijft of daalt is de kans meer dan groot dat je geaccepteerd wordt.

We kunnen namelijk stellen dat vrijwel alle aanbieders over soortgelijke acceptatievoorwaarden beschikken. Een lening oversluiten en bijlenen daarentegen gaat vaak niet zo gemakkelijk.

Wil je juist je lening oversluiten en bijlenen? Dit is vaak niet mogelijk wanneer je over een negatieve BKR registratie beschikt. Het risico voor de nieuwe verstrekker wordt vaak te groot. Echter is het natuurlijk wel altijd het proberen waard. Maar niet getreurd! Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden waarmee je je maandelijkse lasten aanzienlijk kunt laten dalen.

Alternatieven voor lening oversluiten zonder BKR registratie

Hieronder een aantal handige oplossingen voor een lening oversluiten zonder BKR registratie. Gelukkig is het niet altijd nodig om de overstap te maken naar een nieuwe verstrekker!

 1. Het verkorten van de looptijd: veel mensen zien tijdens lening oversluiten berekenen dat je bij de keuze voor een langere looptijd geniet van voordeligere maandlasten. Op het eerste gezicht een snel gemaakte keuze natuurlijk. Echter zul je bedrogen uitkomen aan het einde van de rit. Het is verstandig om te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd. Je betaalt in deze situatie namelijk zo kort mogelijk rente. Logischerwijs wordt je lening goedkoper wanneer je een korte periode rente betaald. In sommige gevallen kun je een kortere looptijd afdwingen en hoef je niet perse over te stappen naar een alternatieve aanbieder.
 1. Los tussentijds af: een andere alternatief voor het oversluiten is het tussentijds aflossen van je bestaande lening. Iedereen heeft weleens een meevallertje, denk maar eens aan het vakantiegeld of een leuke bonus van je werkgever. Sla jezelf een keertje over en los een deel tussentijds af. In dit geval wordt de looptijd korter waardoor rentekosten gaan dalen. Op de lange termijn een zeer slimme keuze! Houd wel rekening met de voorwaarden omtrent het tussentijds aflossen.
 1. Lagere rente voor woningbezitters: woningbezitters kunnen vaak profiteren van voordeligere rentes. Er zijn een aantal verstrekkers welke het je aanbieden. Hierbij is het doeleinde van de lening niet belangrijk. Houd echter wel rekening met een aantal strengere voorwaarden. Vaak dient je woning voor het onderpand waardoor je bijvoorbeeld niet meer de volledige vrijheid hebt om het huis weer te verkopen. Onderpand zorgt namelijk voor een lager risico, logischerwijs wordt de rente lager waardoor je profiteer van lagere maandlasten. Het AFM heeft in 2017 uitspraak gedaan voor woningbezitters met betrekking tot vervroegd aflossen.

Inhoud