Begin nu met het vergelijken van alle hypotheek aanbieders op één centrale plek met alle informatie die je nodig hebt
Veel mensen kopen tegenwoordig in Nederland een nieuw huis, maar daar komt meer bij kijken dan alleen het huis kopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de nieuwe inrichting van het thuis en de achtertuin die misschien flink onder handen genomen moet worden. Over het algemeen denken gelukkig veel mensen hieraan voordat ze voor hun nieuwe huis een hypotheek afsluiten.
Helaas is een nieuw huis kopen vaak wat tijdsintensief, maar wij willen je graag helpen zodat dit weer een stukje sneller gaat en je kunt gaan genieten van je huisje. Het is mogelijk om bij vergelijk-gratis.nl een groot aanbod van hypotheken met elkaar te vergelijken, zo kun je aanbieders van hypotheken vergelijken op voorwaarden en het rentepercentage.
We hebben een strak overzicht voor je gemaakt waarin je direct kunt zien welke hypotheekverstrekkers het best bij jouw persoonlijke situatie passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de soorten hypotheek zoals een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. Weet je of heb je al besloten hoeveel rentevaste jaren je gaat nemen bij je hypotheek?
Dan kun je al starten met het aanvragen van offertes bij de verschillende hypotheekverstrekkers, op deze manier kom je al snel in gesprek met een adviseur op het gebied van hypotheken.
Eigenlijk is het eerste wat je moet tijdens het zoeken naar een geschikte hypotheek is het bepalen welke hypotheekvorm je eigenlijk zoekt. In Nederland is de trend dat veel mensen kiezen voor een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.
Dit is best eenvoudig te verklaren, want met deze twee soorten hypotheken heb je namelijk het recht op hypotheekrenteaftrek en dat bespaart weer wat geld. Dat dit voor beide hypotheken zo is betekent niet dat beide hypotheken hetzelfde werken. Maar wat is het verschil dan?
Met een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag om af te lossen, dit doe je totdat het totale verschuldigde afgelost is. Daartegenover heb je de lineaire hypotheek waarmee je in de eerste maanden meer betaalt dan dat je later doet aan het einde van de looptijd. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je op latere leeftijd minder hypotheeklasten hebt.
Verder heb je naast deze veel gekozen hypotheken nog de mogelijkheid om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, hierbij is het erg belangrijk dat je de voorwaarden goed doorneemt. De wet en regelgeving is in 2013 nog aangepast voor dit type hypotheek. Hoe hoog je hypotheek wordt is bij iedere hypotheekvorm verschillend en daarom raden we zeker aan om altijd eerst je hypotheek berekenen.
Als je hebt gekozen voor een hypotheekvorm dan is het vervolgens de bedoeling dat je gaat kijken naar welke soort hypotheekrente je wilt gaan afsluiten. Hierbij moet je dus denken aan het kiezen voor een variabele rente of een vaste rente op de hypotheek.
Ga je voor een variabele rente dan profiteer je pas hiervan als de rente daalt, maar zo kun je even goed nadelen ervan als de rente ineens stijgt. Dus ben je iemand die wel van een beetje risico houdt? Dan is een variabel rentetarief iets voor jou. Ben je toch wat meer van de zekerheid dan kun je het beste voor een vaste rente kiezen, dit rentepercentage verandert dan de gehele looptijd niet meer. Geen last van rentestijgingen of dalingen in ieder geval.
Als laatste is het nog nodig om de hypotheekrente jaren vast te stellen. Er wordt naar een paar factoren gekeken om te bepalen hoe lang dit moet zijn. Factoren waaraan je kan denken zijn de verwachtingen van hoe de rente voortbeweegt, de tijd die je woont in de nieuwe woning en de algehele hoeveelheid van de hypotheeksom.
Zoals je misschien net al hebt gelezen is de hypotheekrente op het moment zeer laag, vooral als we dit gaan vergelijken met data van 10 tot 15 jaar geleden. Maar wat is de reden van de actuele hypotheekrente op het moment? Voornamelijk is dit te verklaren door te kijken naar de stimuleringsmaatregelen die de ECB uitvoert.
Zo worden er om de zoveel tijd miljarden gebruikt om de economie te stimuleren waardoor de beleidsrentes laag blijven. Uiteindelijk is hiervan de bedoeling dat het interessanter is voor consumenten om weer meer te gaan lenen. Doordat de actuele hypotheekrente op het moment zo laag is zijn er meer mensen die kiezen voor een hypotheek afsluiten.
Echter betekent dit niet dat het rentepercentage altijd zo laag blijft, want de ECB stopt op een gegeven moment met stimuleren waardoor het rentepercentage weer kan gaan stijgen.
Als je al een tijdje op zoek bent naar een hypotheek dan heb je vast ook al gekeken naar de hypotheekrentes in Nederland. Misschien is je zelf al opgevallen dat de hypotheekrente in Nederland hoger ligt dan die in het buitenland. Maar hoe kan dit dan en waar is de hoogte van de hypotheekrente dan allemaal afhankelijk van?
Bijvoorbeeld naar de totale hypotheeksom hoogte wordt gekeken, maar natuurlijk ook naar wat het huis waar je in woont waard is. Verder kan er door de bank nog gekeken worden naar de hoogte van het eigen vermogen. De hypotheekrente berekenen wordt gedaan met al deze factoren door de bank om de hoogte van de hypotheekrente vast te stellen.
Waarom is het eigen vermogen zo belangrijk? Spaarrekeningen in Nederland worden namelijk gebruikt om hypotheken aan de consumenten te verstrekken. Het kan voorkomen dat banken te weinig spaargeld tot hun beschikking hebben en geen hypotheken meer kunnen verlenen. Vervolgens moet de bank geld gaan lenen op de kapitaalmarkt om dit probleem te verhelpen. Echter zorgt dit er natuurlijk voor dat er meer kosten gemoeid zijn bij de hypotheek, wat weer betekent dat dit doorgerekend wordt in de hypotheekrente.
Het kan zomaar zijn dat je net een hypotheek hebt afgesloten met een afgesproken rentepercentage, en een aantal weken later zie je dat de hypotheekrente bij dezelfde hypotheekverstrekker ineens een stuk lager is, maar kun je hier iets tegen doen? Het AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft beslist in 2013 dat er geen verschil mag bestaan tussen de hoogte van de rente bij nieuwe en oude klanten. Dit is niet meer toegestaan door het voeren van het eensporige rentebeleid.
Wanneer een nieuwe klant een hypotheek komt afsluiten moet de bank dezelfde hypotheekrente hanteren die ook is gebruikt bij oude klanten. Dit wordt gedaan door het risicoprofiel van de mogelijke lener. Heb je dus hetzelfde risicoprofiel als een oude klant dan krijg je als nieuwe klant dezelfde rente als de oude klant.
Vroeger kwam het nog voor dat hypotheekverstrekkers klanten probeerden binnen te halen met leuke welkomstkortingen, maar hier kunnen bestaande klanten niet van profiteren. Daarintegen mogen hypotheekverstrekkers nu wel individuele kortingen aanbieden, hier kunnen oude en nieuwe klanten beide van profiteren.
Wanneer je te maken krijgt met een hypotheekverstrekker dan mag deze zelf bepalen aan de hand van factoren wat de hypotheekrente wordt. Zoals verteld gebeurd dit aan de hand van enkele factoren en wordt dit de opbouw van de hypotheekrente genoemd. Hoe het uiteindelijk opgebouwd is moet transparant zijn voor de afnemer.
In de meeste gevallen speelt deze situatie zich af als je een hypotheek hebt met variabele rente. Vaak betaal je dan ook pas later, echter ben je hier wel wat meer geld voor kwijt. Het is verplicht dat dit duidelijk wordt aangegeven wanneer je een offerte aanvraagt bij een hypotheekverstrekker.
Bij een hypotheek wordt er gebruik gemaakt van een rentevaste periode waarin het de bedoeling is dat je de rente over de hypotheek betaalt. Als deze periode is verlopen dan krijg je minimaal drie maanden van tevoren bericht van jouw hypotheekverstrekker. Vervolgens wordt er vastgesteld wat de hoogte is van de hypotheekrente voor de volgende rentevaste periode.
Hypotheekverstrekkers moet na de rentevaste periode meer doen dan alleen een nieuwe hypotheekrente vaststellen. Zo moeten ze je laten weten of een hypotheek oversluiten mogelijk is zonder boete en je advies geven als je beslist om over te sluiten.
Het kan zijn dat je na de rentevaste periode een bericht krijgt met daarin info over de nieuwe rentevaste periode met een lagere rente, maar in sommige gevallen betekent dit niet dat je van de hypotheekverstrekker gebruik mag maken van deze lage rente. Voordat je een hypotheek afsluit is het slim om jezelf hierover te laten informeren bij een adviseur of een hypotheek adviseur.
Wanneer je ervoor kiest om een hypotheek af te sluiten, dan kies je van tevoren altijd een bepaalde tijd die de rentevaste periode wordt genoemd. In deze rentevaste periode staat de rente vast en weet je dus wat je voor deze periode moet betalen.
Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 5, 10, 15, 20 of 30 jaar. Het kan zomaar zijn dat de rente daalt ten opzichte van jouw rente in de rentevaste periode. In sommige situaties is het dan verstandig om te gaan kijken naar oversluiten hypotheek. Echter heeft het zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Wanneer je een hypotheek gaat oversluiten dan sluit je in principe weer een nieuwe hypotheek af. Dat betekent dat je weer te maken krijgt met een nieuwe rente en andere voorwaarden. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om hun hypotheek over te sluiten omdat er lage rentepercentages worden gehanteerd bij een andere hypotheekverstrekker of omdat er betere voorwaarden worden gehanteerd bij een andere aanbieder.
Wat je in feite doet is je oude hypotheek aflossen met jouw nieuwe hypotheek. Dit kan voordelig zijn, maar er is aandacht bij geboden. Hieronder de voordelen en nadelen:
Met Vergelijk-Gratis.nl kun jij ontzettend veel geld besparen. Je kunt bij ons terecht voor de vergelijkingen van producten en diensten die veel aanbieders kennen.
Laatste nieuws
© 2024 Alle rechten voorbehouden - Vergelijk-Gratis.nl