Profiteren van een lage hypotheekrente als senior

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Hypotheek en senioren, is dit een gunstige combinatie?

Op het moment is de hypotheekrente nog steeds erg laag, je ziet steeds meer mensen profiteren van deze lage rentes en gunstige huizenmarkt. Dit komt vaak voort uit door het oversluiten van je bestaande hypotheek of door een rentemiddeling. De senioren in ons land weten vaak niet dat ook van deze situatie kunnen profiteren.

Zij denken dat dit niet mogelijk is doordat ze geen loon meer hebben of wellicht sneller kunnen overlijden, over het algemeen kiezen senioren vaker voor zekerheid. Ze vragen er niet meer na, terwijl ze wel degelijk kunnen profiteren. Lees snel verder om erachter te komen hoe je kunt profiteren van de lage hypotheekrentes als senior in Nederland.

Meer weten: direct inzien welke producten je kan vergelijken? Kijk op de pagina https://vergelijk-gratis.nl

De bank heeft het liefst senioren

Iets wat veel mensen en vooral senioren niet weten is het feit dat banken erg geliefd zijn met senioren. Wij nemen het je ook niet kwalijk dat je dit niet wist, als we kijken naar de marketing van banken richten ze zich helemaal niet op de ouderen. Toch hebben ze het liefst oudere klanten, zij hebben vaker een stabiele financiële situatie.

Wanneer senioren een hypotheek aanvragen wordt er natuurlijk ook gekeken naar de inkomsten, of de maandlasten wel gedekt kunnen worden. In de meeste gevallen is dit geen enkel probleem en kunnen er snel vervolgstappen ondernomen gaan worden. Het is namelijk een feit dat senioren in ons land een vrij stabiel en vast inkomen hebben, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid spelen bij deze mensen natuurlijk geen rol meer. Er zijn nog meer voordelen voor de bank als we het hebben over senioren, namelijk:

  • Oudere mensen voelen zich meer verantwoordelijk als we het hebben over betalingen, er is een hoge betalingsmoraal
  • Wanneer ouderen klant worden kiezen zij minder snel voor een overstap, u bent voor de bank een loyale klant, hier zijn ze blij mee
  • Senioren hebben vaak al flink wat afgelost van hen hypotheek, dit biedt extra zekerheid voor de bank
  • Senioren hebben hun woning in veel gevallen in een gunstige periode aangeschaft, de hypotheek is in vergelijking met de marktwaarde enorm laag

Je hebt een keuzemogelijkheid, wel of niet aflossen op de hypotheek

Onder de senioren heerst schrik wanneer we spreken over aflosverplichtingen, dit is eigenlijk nergens voor nodig. Het is inderdaad zo dat er in 2013 nieuwe regels zijn opgesteld voor de aflossing van je hypotheek, dit is alleen van kracht op de personen die voor de éérste keer een hypotheek afsluiten na 1 januari 2013. Voor iedere senior, op een paar na, is deze regeling nog niet van kracht.

Iedereen die een hypotheek heeft afgesloten voordat deze wet in regel trad is volgens de wet helemaal vrij om zelf te mogen kiezen of ze aflossen op de hypotheek. Vaak kunnen senioren een gehele aflossingsvrije hypotheek nemen, dit is ook mogelijk als je al een hypotheek had afgesloten voor 2013. Het is zelfs vaak zo dat je niet eens taxatierapport hoeft laten op te stellen. 

Hoe zit het met je levensverzekering?

Waarschijnlijk hebt u op het moment geen voorziening die de eventuele hypotheek af zou kunnen lossen bij het overlijden. Je eigen erfgenamen krijgen na je dood de mogelijkheid om jouw schuld af te lossen, dit kan op verschillende manieren:

  • Het verkopen van het onderpand van de hypotheek, of terwijl de woning verkopen
  • Een nieuwe hypotheek afsluiten

Inhoud