Je gaat met pensioen, kan ik de hypotheek nog betalen? | Lees hier je mogelijkheden

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Hoe zit het en wat kan ik het beste doen?

Het pensioen, veel mensen streven er maar als te graag naar toe, meer vrijheid en niet meer werken. Eindelijk tijd voor de zaken die jij als persoon echt belangrijk vindt. Wanneer je in een keer niet meer hoeft te werken verandert er in de persoonlijke sfeer enorm veel. Ook je inkomsten gaan verander wat automatisch leidt tot de hypotheeklasten. Kijk op tijd naar deze zaken, we hebben een rijtje gemaakt met belangrijke aandachtspunten bij dit onderwerp. Lees snel verder!

Wat is het inkomen na je pensioen?

Het is natuurlijk logisch dat je achteruitgaat op je inkomen wanneer je met pensioen gaat, dit is in ieder geval voor veel senioren zo. Heb je een pensioen of ben je volledig afhankelijk van de AOW uitkering? Misschien heb je nog ergens financiële meevallers? Dit alles heeft grote invloed op de hypotheek die maandelijks betaald moet worden, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm. Controleer deze zaken dan ook altijd goed, neem hier de tijd voor. Doe dit tevens bij alle producten financieel.

Kan je nog gebruik maken van je hypotheekrenteaftrek?

Ga je binnenkort met pensioen en is de hypotheek nog niet helemaal afgelost? Dan blijf je maandelijkse hypotheeklasten houden. In principe hoeft dit geen probleem zijn maar door wet en regelgeving kunnen deze lasten in een keer flink stijgen. Zo kun je met een hypotheek gebruik maken van fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek. Deze is niet eindig en mag je maar maximaal 30 keer aftrekken. Het kan dus zijn dat je hogere lasten gaat krijgen, dit zou erg vervelend zijn wanneer je net met pensioen gaat, kijk dit goed na!

Leestip: meer producten vergelijken? Kijk op https://vergelijk-gratis.nl.

Hoe hoog is je belastingteruggave?

Het is ook erg belangrijk om naast de hypotheekrenteaftrek een kijkje te nemen naar de belastingteruggave van de belastingdienst. Het komt namelijk wel eens voor dat betaalde hypotheekrente tegen een lager belastingtarief wordt afgetrokken. Goed om over na te denken als je de maandlasten bekijkt.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Het kan zijn dat je bij het afsluiten van je hypotheek hebt gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dit is een goede oplossing om de maandlasten lekker laag te houden. Het is wel zo dat wanneer je met pensioen gaat deze hypotheekvorm risicovol is. Dit houdt in dat je niets aflost en blijf je voor de rest van je leven de schuld houden.

Het komt ook vaak voor dat mensen niet krijgen wat ze wilde krijgen voor hun huis, hierdoor blijven ze steken met nog een flinke hypotheekschuld terwijl ze geen breed inkomen meer hebben. Dit is een groot financieel nadeel van deze hypotheek.

Inhoud