Gevaarherkenning is een onderdeel van het auto theorie-examen waarbij je moet aangeven hoe je gevaarlijke situaties herkent. Het is een belangrijk onderdeel van het examen en een goede voorbereiding is daarom cruciaal als je je rijbewijs wilt halen. Het beste is om zo veel mogelijk verschillende manieren te gebruiken om je gevaarherkenning te oefenen. 

Oefening baart kunst

Oefenen met oefenexamens is daarbij een goede manier, maar ook online video’s bekijken of een theorieboek lezen met veel voorbeelden kan je al veel verder helpen. Ook kun je gevaarherkennings oefenen door in de auto te zitten met iemand die al een rijbewijs heeft. Deze persoon kan je veel tips geven en je voorbeelden laten zien van hoe een situatie herkend kan worden. Daarnaast kun je deze persoon ook vragen stellen over de verschillende situaties die je kunt tegenkomen tijdens het auto theorie-examen. 

Weet wanneer het dimlicht gebruikt moet worden

Op het auto theorie-examen komen er in totaal 25 vragen over gevaarherkenning voor. Deze vragen gaan over hoe je diverse situaties herkent, met name hoe je verkeerssituaties correct interpreteert en waar je op moet letten. Veel van deze vragen gaan over situaties waarbij je je moet aanpassen aan je omgeving, afhankelijk van het weer en het licht. Zo komt er bijvoorbeeld een vraag voorbij waarbij je gevraagd wordt of je dimlicht aan moet doen als er mist is. Om deze vraag correct te beantwoorden is het belangrijk dat je weet wat dimlicht precies is. Dimlicht is een soort lichtschakelaar waarmee je koplampen op een lager niveau kunt zetten. Dit is belangrijk om te weten omdat het ervoor zorgt dat je je aanpast aan je omgeving, door bijvoorbeeld te voorkomen dat je andere bestuurders blind maakt met je koplampen. 
Als je gevaarherkenning oefent kun je dus ook de dimlicht situaties oefenen. Hierbij is het belangrijk dat je precies weet wat de situatie is, waarom je dimlicht moet gebruiken en hoe je het dimlicht moet aanzetten. Ook is het belangrijk dat je weet wat de gevolgen zijn als je dimlicht niet gebruikt. Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het auto theorie-examen is het daarom aan te raden om je gevaarherkenning, en met name de dimlicht situaties, zo veel mogelijk te oefenen. Oefenen met online video’s, theorieboeken en oefenexamens is hierbij het beste. Ook kun je iemand die al een rijbewijs heeft vragen of hij je voorbeelden laat zien van hoe je gevaarherkenning kan oefenen. Met deze tips kun je jezelf voorbereiden op het auto theorie-examen en je gevaarherkenning verbeteren.

Tip: Vergelijk rijscholen met elkaar: waar let je op?