Het lijkt bijna alsof je een sprong terug in de tijd maakt als je, vooral als je jonger bent dan veertig, op zoek gaat naar iemand. In dit digitale tijdperk geven veel mensen er de voorkeur aan om sociale media te gebruiken in plaats van een telefoonnummer.

Maar wat als je geen naam hebt? En wat als je absoluut de persoon telefonisch moet bereiken? Gelukkig zijn er verschillende online tools die je hierbij kunnen helpen. We hebben wat onderzoek gedaan en de tools voor je op een rijtje gezet. Lees verder en pleeg dat telefoontje naar het adres dat door je hoofd spookt.

1 Online tools

Het internet zou het internet niet zijn als het geen oplossing zou bieden voor allerlei problemen. Dit geldt ook voor het scenario waarin je wel een adres hebt, maar geen naam, en je wilt weten welk telefoonnummer erbij hoort. Een handige tool hiervoor is het online telefoonboek (telefoonboek.nl).

Je voert in dit geval gewoon het adres in en krijgt vervolgens wat je zoekt. Nou ja, als het tenminste in de database staat. Het kan namelijk voorkomen dat de site wel informatie heeft over het gebouw zelf, zoals wanneer het is gebouwd en hoe groot het is, maar dat er geen telefoonnummer aan gekoppeld is. En we hebben het gecontroleerd: als het gaat om een winkel waarvan het telefoonnummer al in Google bekend is, betekent dit niet noodzakelijk dat het in de database van het online telefoonboek staat. Dus, we bieden je twee opties:

2 Telefoongids?

Het gebruik van de telefoongids is helaas niet meer mogelijk. De laatste versie van het grote, dikke boek werd al vijf jaar geleden uitgebracht. Daarom zijn de bovenstaande tips de enige opties die je hebt, zelfs als je nog een oude telefoongids hebt liggen. Je zou kunnen denken dat de kans klein is dat de persoon is verhuisd, en dat klopt ook wel, maar dat is niet het probleem. In een telefoongids zoek je namelijk op achternaam en niet op adres. Dus, nu wordt het weer wat ingewikkelder, nietwaar?

3 Kadaster

Maar hoe kom je dan aan de naam van iemand als het via het adres niet lukt? Het antwoord is misschien wat onverwacht. Via een online kadaster kun je de eigenaar van een perceel vinden. Helaas moet je hier vaak wel voor betalen. De registers zijn zo opgebouwd dat je slechts enkele gegevens gratis kunt inzien. Houd er ook rekening mee dat de eigenaar van een pand of perceel niet altijd de bewoner is. Denk maar aan alle mensen die huren…

4 Op bezoek

Als je echt wanhopig bent, kun je deze laatste tip nog gebruiken. Als de persoon die je zoekt relatief dichtbij of op een bereikbare plek woont, kun je gewoon op bezoek gaan. Het feit dat je de persoon graag persoonlijk wilt spreken, blijkt wel uit al die moeite die je doet. Dus waarom niet face to face?

Als je het idee van een persoonlijk bezoek een beetje spannend vindt, maar toch een naam hebt gevonden, kun je ook sociale media gebruiken. Je weet wel, datgene waar we het aan het begin over hadden.

Wie heeft mij gebeld? Na het lezen van al deze tips, vraag je je misschien af over al die telefoontjes die je ooit hebt ontvangen. Maar hoe kun je eigenlijk weten wie jou heeft gebeld? Lees de volgende opties aandachtig door:

Controleer het landnummer:

Nederlandse nummers beginnen officieel met +31. Dit zijn de cijfers die ook wel de landcode worden genoemd. Als het geen 06-nummer is maar een vast telefoonnummer, kun je zoeken op het netnummer. Bijvoorbeeld: een nummer dat begint met 020, is voor de regio Amsterdam.

Google:

Als het gaat om een redelijk bekend nummer, kun je het gewoon googelen. Grote kans dat het bedrijf naar voren komt. Dit kun je ook doen bij een onbekend 06-nummer. Soms staat het nummer in een lijst van spamnummers en weet je dat je er niets mee hoeft te doen.

WhatsApp:

Gelukkig zijn we tegenwoordig blij met de technologie. De meeste mensen hebben hun profielfoto op WhatsApp gewoon openbaar staan. Dus voeg het nummer toe en kijk op WhatsApp naar de foto. Herken je de persoon niet? Dan kun je het bericht gewoon negeren. Herken je de persoon wel, maar had je al een nummer van diegene? Pas op, want het kan een catfish zijn.

Facebook:

We blijven nog even in de sferen van sociale media. Op Facebook kun je personen niet alleen op naam zoeken, maar bijvoorbeeld ook op telefoonnummer, mits diegene het aan zijn account heeft gekoppeld. Op deze manier heb je binnen no time een gezicht bij het telefoonnummer gevonden.

Te allen tijde willen we je nog wijzen op verschillende risico’s. Het kan zijn dat je nummer terecht is gekomen in een lijst die mensen gebruiken om geld bij je af te troggelen. Als je opneemt, betaal je hen al. Of misschien vragen ze je om je bankgegevens. In andere gevallen wordt gebruik gemaakt van smerige marketingtrucs. Wat we hiermee willen zeggen: gebruik altijd je eigen verstand. Misschien is het toch niet zo’n gek idee om gewoon iemand thuis op te zoeken. Denk wel even aan je insteek van de begroeting, zodat je de ander niet bang maakt.

En oh ja, voordat we het vergeten: word je steeds gebeld door een anoniem nummer? Dan zul je aan deze tips niet veel hebben en adviseren we je een professional, zoals je provider, te raadplegen.