Vroeger, als klein kind, vond je het misschien wel geweldig dat je vader op zijn kantoor twee schermen had. Nu denk je daar waarschijnlijk anders over. Vooral toen je ontdekte dat een tweede scherm eerder een noodzaak dan iets cools was, veranderde je gevoel over de zaak.

Hoe dan ook, wat je reden ook is om meerdere schermen te gebruiken, wij staan klaar om je te helpen. Hoe kun je eigenlijk 2 laptops koppelen aan elkaar, zodat je een laptop als tweede scherm of monitor kunt gebruiken? In deze blog geven we je antwoord op die vraag (nee, niet echt) en vertellen we wat je wél kunt doen.

Stel je voor dat je een laptop hebt die op zichzelf goed functioneert en doet wat een computer moet doen. En stel je voor dat er nog een andere laptop in dezelfde ruimte staat die je met de eerste wilt verbinden. Helaas is het niet mogelijk om je laptop als tweede scherm of monitor te gebruiken.

Hoewel dit een technische kwestie is, willen we de uitleg zo eenvoudig mogelijk houden. Hier is een eenvoudige uitleg:

Wanneer je een tweede scherm op een laptop aansluit, wordt het tweede scherm een uitbreiding van je laptop. Met andere woorden, je krijgt meer ruimte om te werken aan iets wat je op je laptop doet. Stel je voor: je schrijft je scriptie. Op je laptop heb je je Word-document openstaan, en op het tweede scherm zoek je naar alle benodigde bronnen.

Een laptop is echter niet in staat om informatie te ontvangen van een ander apparaat. Dus een laptop kan niet het beeld van een spelcomputer of een andere laptop projecteren. Het is niet mogelijk om een tweede laptop als monitor te gebruiken of een laptop als tweede scherm te gebruiken.

Tweede scherm koppelen

Nu je weet dat je geen laptop als tweede scherm kunt gebruiken, wil je misschien wel een extern scherm aansluiten. Hier is een korte handleiding met de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Bepaal welke uitgang je wilt gebruiken om je tweede scherm aan te sluiten. Kies je voor HDMI, DisplayPort, VGA, USB-C of DVI-D?

Stap 2: Afhankelijk van de gekozen poort, zal het beeld verschillen. Bijvoorbeeld, met een VGA-poort krijg je geen geluid, omdat alleen video wordt doorgegeven.

Stap 3: Ga naar de Beeldscherminstellingen door met de rechtermuisknop op je bureaublad te klikken.

Stap 4: Identificeer de beeldschermen. Klik op de knop “Detecteren” om ervoor te zorgen dat Windows alle aangesloten schermen herkent.

Stap 5: Als het externe scherm aan de rechterkant staat maar als nummer 1 wordt weergegeven, kun je de schermen verslepen om dit aan te passen.

Stap 6: Pas eventueel de resolutie aan als het beeld er vreemd uitziet.

Na het volgen van deze zes stappen zou het moeten lukken om een tweede beeldscherm of monitor aan te sluiten. Als er geen beeld verschijnt op je tweede beeldscherm, druk dan op het Windows-logo links onderaan op je toetsenbord, samen met de ‘P’-toets. Je zou dan een scherm moeten zien waar je de optie ‘Uitbreiden’ kunt kiezen. ‘Dupliceren’ is handig bijvoorbeeld als je een digibord in de klas gebruikt.

Mensen gebruiken een tweede scherm om hun productiviteit te verhogen door meer werkruimte te creëren. Het stelt hen in staat om gemakkelijker te multitasken, informatie over verschillende schermen te verspreiden en efficiënter te werken. Daarnaast biedt een tweede scherm een betere game-ervaring en meer ruimte voor creatieve projecten. Denk bijvoorbeeld aan een fotografie student die tijdens het bewerken het overzicht tegelijkertijd op een ander scherm wil zien. Zo kan hij er zeker van zijn dat hij op de goede weg blijft.

Nog meer schermen koppelen

Het kan zijn dat je naast je tweede scherm nog een extra scherm wilt toevoegen. In principe is dit mogelijk, zolang je de juiste kabels hebt. Veel laptops hebben slechts één HDMI-poort, maar dat betekent niet dat je geen extra scherm kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een van de andere genoemde poorten (DisplayPort, VGA, USB-C of DVI-D). Je zou zelfs via een USB-A-poort en een tussenkabeltje een derde scherm kunnen toevoegen.

Let op: Het is belangrijk om te weten dat de mogelijkheid om meerdere schermen aan te sluiten afhankelijk is van de grafische kaart en de videocapaciteiten van je laptop. Zorg ervoor dat je laptop deze mogelijkheid ondersteunt voordat je extra schermen aanschaft. Het zou zonde zijn als je een prachtig scherm moet terugsturen omdat je laptop het niet ondersteunt.

Een MacBook met een iPad koppelen

Als er één merk is dat vooruitstrevend lijkt te zijn, dan is dat wel Apple. Sinds enige tijd is het mogelijk om een MacBook met een iPad te koppelen, waarbij je de iPad als tweede scherm kunt gebruiken. Hier is hoe je dat doet, nadat je de volgende zaken hebt gecontroleerd:

  1. Zorg ervoor dat je op beide apparaten bent ingelogd met dezelfde Apple ID.
  2. Controleer of beide apparaten het SideCar programma ondersteunen.

Stap 1: Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, beweeg je met je muis over het groene bolletje linksboven om de schermvullende weergave te openen.

Stap 2: Onderaan de opties vind je “Verplaats naar iPad”. Klik hierop om het venster naar je iPad te verplaatsen.

Stap 3: Herhaal deze stappen voor alle vensters die je wilt verplaatsen.

Je hebt ook de mogelijkheid om te spiegelen/dupliceren in plaats van uitbreiden. Daarnaast is het handig om te weten dat je op je iPad een zijbalk kunt inschakelen, waarmee je de speciale toetsen van je MacBook, zoals Option of Command, ook op je iPad kunt gebruiken.

Conclusie

Het toevoegen van een tweede scherm aan je laptop biedt talloze voordelen, waaronder een verbeterde productiviteit, gemakkelijker multitasken, betere game-ervaringen en meer. Nu je weet hoe je een tweede scherm moet aansluiten, ben je in staat om verschillende applicaties en vensters tegelijk weer te geven. Dit vergroot niet alleen je efficiëntie, maar kan ook je creativiteit stimuleren door een groter bureaublad en de mogelijkheid om meer informatie tegelijkertijd in beeld te hebben. Kortom, met een tweede scherm kun je harder werken dan ooit tevoren.