Lidl staat natuurlijk bekend als een supermarkt met hoogwaardige groente en fruit, jaar na jaar. Maar deze levensmiddelenwinkel biedt niet alleen eetbare producten aan. Ook technologie en huishoudelijke apparaten maken soms deel uit van hun assortiment. Maar hoe zit het met de kwaliteit en waar komen deze producten vandaan? We leggen het allemaal uit.

Wat is Lidl?

Lidl werd opgericht in 1930 als groothandel in groente en fruit. De eerste twee filialen in Nederland openden in oktober 1997 hun deuren. Tegenwoordig behoort Lidl tot de Schwarz-groep, een van de grootste ondernemingen in de levensmiddelendetailhandel in Europa en daarbuiten. Daarom zie je Lidl vaak terug in landen als België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Lidl heeft meer dan 440 winkels, 21.000 medewerkers en geniet een grote naamsbekendheid. Klanten kunnen er terecht voor al hun dagelijkse boodschappen. Langzaam maar zeker breidde het assortiment uit, met producten variërend van planten tot complete tuinsets, van interieurartikelen tot keukengerei. Het aanbod werd steeds diverser. Ook het non-food assortiment is steeds meer seizoensgebonden geworden. In de zomer vind je andere producten in de schappen dan in de winter. Lidl speelt hier goed op in, afgestemd op de tijd van het jaar. Sinds 2016 kunnen klanten ook non-foodartikelen kopen via de Lidl webshop.

Kwaliteit van Lidl

De keten staat bekend om zijn lage prijzen, maar biedt altijd kwalitatief goede producten aan, vooral als het gaat om groente en fruit. Toch is de aanschaf van apparaten een ander verhaal. Lidl is een discountformule die eenvoud en eigen kwaliteitsmerken hoog in het vaandel heeft staan. Ze bieden een duidelijk assortiment en wisselen regelmatig van producten tijdens actieweken. Klanten kunnen bij Lidl terecht voor ongeveer 1800 basisproducten, naast een ruime keuze aan wisselende non-food producten. Hoogwaardige kwaliteit voor een lage prijs.

Webshopproducten

Welke elektronica beschikbaar is, hangt af van het seizoen waarin je winkelt. In de zomer vind je bijvoorbeeld meer koelkasten en barbecues, terwijl je in de winter vaker straalkachels tegenkomt. Het kopen van een mini-koelkast bij Lidl vereist dus enige planning, maar dergelijke koelkasten komen regelmatig voorbij. Lidl verkoopt vaak elektronica en huishoudelijke apparaten van het merk Silvercrest.

Mini-koelkast lidl

Een kleine of mini-koelkast kan altijd handig zijn als extra koelopslag, voor op de camping, op een andere locatie in huis, of simpelweg als je weinig ruimte hebt. De grootte van de koelkast zegt niets over de kwaliteit; een kleine koelkast kan zelfs milieuvriendelijker zijn omdat deze minder stroom verbruikt. Veel mini-koelkasten hebben tegenwoordig een energielabel A, wat betekent dat ze energiezuinig zijn. Een goede optie dus voor het koel houden van drankjes en etenswaren.

Wanneer gebruik je een mini-koelkast?

Een mini-koelkast kan een scala aan producten koelen als je de ruimte efficiënt indeelt en slim inkoopt. Het is daarom perfect voor mensen met beperkte ruimte, die zelden thuis zijn en dus weinig in de koelkast hebben. Ook is het ideaal voor studenten die hun eigen drankjes koud willen houden op hun kamer, of zelfs een aparte drankkoelkast willen hebben. Handig voor in de bijkeuken of het hok, waar je gemakkelijk een paar flessen frisdrank of blikjes kunt bewaren.

Een koelkast kan echter ook worden gebruikt voor andere items dan alleen etenswaren of drankjes. Veel mensen gebruiken een mini-koelkast voor items die op een constante temperatuur moeten blijven, zoals bepaalde medicijnen, ice packs, verzorgingsproducten of huidverzorgingsproducten. Sommige mini-koelkasten zijn zelfs speciaal ontworpen voor make-up, met een verlichte spiegel aan de voorkant voor het gemak van het aanbrengen van make-up. Andere mini-koelkasten hebben een eenvoudiger ontwerp. De meeste mini-koelkasten hebben geen vriesvak, maar sommige modellen hebben wel een klein vriesvakje. Als je een vriesgedeelte nodig hebt, moet je daar bij de aankoop op letten.

Silvercrest

Silvercrest is een bekend merk op het gebied van verschillende soorten apparatuur. Lidl verkoopt vaak producten van het merk Silvercrest, omdat het merk betaalbaar is en goed past bij de formule van Lidl. Door de producten op dezelfde manier in te kopen als de voedingsmiddelen, kan de elektronica- en huishoudelijke afdeling van Lidl ook goedkope producten aanbieden. Silvercrest biedt een breed scala aan apparaten, waaronder koffiezetapparaten, staafmixers, wafelijzers, eierkokers, naaimachines en luchtverfrissers. Veel keukenapparatuur dus, maar ook andere handige machines voor in huis.

Afmetingen

Minikoelkasten zijn er in allerlei verschillende varianten, met diverse maten en kleuren. Het grootste onderscheid zit niet alleen in het uiterlijk, maar vooral in de inhoud, uitgedrukt in liters. Sommige minikoelkasten bieden slechts plaats aan 10 liter, terwijl andere tot wel 47 liter kunnen bevatten. Dit is dus een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf. Hoewel het voor de hand ligt, kan een minikoelkast soms groter lijken op foto’s in een webshop dan in werkelijkheid. Het is daarom altijd verstandig om dit goed te controleren.

Energielabel

Een minikoelkast is doorgaans ongeveer 2,5 keer zuiniger dan een koelvriescombinatie. De meeste minikoelkasten hebben een energielabel van A++ of A+, wat betekent dat ze relatief weinig stroom verbruiken. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen en nemen ze weinig ruimte in beslag, wat een ideale combinatie is voor gebruik in huis.

Kosten

Gemiddeld verbruikt een minikoelkast zo’n 100 watt per uur, wat neerkomt op ongeveer €0,20 per dag of €6,20 per maand. Als je de minikoelkast regelmatig gebruikt, is het verstandig om een energiezuinig model aan te schaffen. Hoewel 100 watt stroomverbruik vergelijkbaar is met dat van een normale koelkast, verbruikt een minikoelkast minder energie per vierkante meter vanwege zijn kleinere formaat. Bovendien zorgt de ingebouwde compressor ervoor dat de minikoelkast sneller afkoelt en minder elektriciteit verbruikt, waardoor hij uiteindelijk aanzienlijk zuiniger is dan een grote koelkast.