Energie vergelijken zonder gedoe

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Energie vergelijken en honderden euro’s besparen? Je bent op de goedkope plek. Je kunt hier onafhankelijk alle aanbieders van energie vergelijken op de belangrijkste factoren. Ontvang een persoonlijk aanbod en bespaar direct!

Energie vergelijken

Energie vergelijken is voortaan een eitje doordat je de energie vergelijken op vergelijk gratis kunt gebruiken. Vergelijk energie direct door je gegevens in te vullen in de vergelijker, die vervolgens direct op zoek gaat naar de beste en goedkoopste energie leverancier, geheel afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Ook kun je direct profiteren van leuke aanbiedingen en kortingen tijdens energie aanbieders vergelijken doordat dit netjes staat aangegeven. Misschien nog het allerbelangrijkste is dat energie vergelijken onafhankelijk moet gebeuren om tot de beste deal voor jou te komen, en wij van vergelijk gratis kunnen je verzekeren dat dit het geval is. Vergelijk energie om direct te besparen!

Hoe werkt energie vergelijken?

Om te beginnen willen we je vertellen dat je door energie vergelijk eenvoudig geld kunt besparen, gemiddeld zo’n € 250 tot € 300. Energieprijzen vergelijken en energie aanbieders vergelijken met elkaar wordt door de vergelijker kinderlijk eenvoudig waardoor je binnen 5 minuten de perfecte energie leverancier hebt gevonden. De vergelijking wordt gemaakt aan de hand van een aantal factoren:

  • Jouw postcode en bijbehorende huisnummer
  • Op basis van jouw huidige energie leverancier (niet per se nodig voor een vergelijking)
  • Het verbruik van energie op jouw adres

Hoogstwaarschijnlijk weet je wel wat je postcode en huisnummer is en waarschijnlijk ook wie je huidige leverancier is, maar niet iedereen weet wat hun jaarverbruik is. De energie vergelijker kan je helpen met een schatting van het jaarverbruik, klik aan met hoeveel personen je woont en er wordt een gemiddeld jaarverbruik geschat.

Vervolgens kun je aangeven of je groene stroom wilt ontvangen uit Nederland of uit het buitenland, ook is grijze stroom mogelijk om aan te vinken. De volgende filter die je kunt gebruiken is lengte van de contractduur, ga je voor een variabel contract of toch maar voor 1, 2, 3 of 5 jaar? Verder kun je ook nog filteren op energie aanbieders die cadeaus aanbieden bij hun energiecontracten.

Tot slot druk je op ‘’vergelijken’’ en de vergelijker gaat zijn werk doen. Binnen enkele seconden wordt er gekeken en berekent welk energiecontract het best en goedkoopst is voor jouw persoonlijke situatie. Vergelijk energie, ga voor de geschikte aanbieding en stap direct over naar een nieuwe energieleverancier met de overstapservice.

Hoe werkt overstappen energie?

Overstappen van energieleverancier? Dat kan, maar hoe werkt dit dan eigenlijk? Wij leggen het je uit. Nadat je energie hebt vergeleken en een energiecontract hebt gevonden wat qua wensen en prijzen perfect bij je past kun je overstappen. Overstappen is volledig gratis en je bent ervan verzekerd dat al jouw persoonlijke gegevens netjes en versleuteld worden doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier.

Vervolgens krijg je ook nog 14 dagen bedenktijd, dit betekent dat je nog 14 dagen de tijd hebt om na te denken over de overstap. Niet tevreden? Geen probleem, annuleren is binnen deze 14 dagen gratis.

Het is niet meer nodig om je oude energiecontract op te zeggen, dit gebeurt namelijk door jouw nieuwe energieleverancier.

Je hoeft dus zelf geen administratieve zaken te regelen als je gaat overstappen van energieleverancier en hierdoor zit je geen minuut zonder stroom. Al  met al is een nieuwe energieleverancier vinden en overstappen binnen enkele minuten gepiept.

Goedkope energie

Steeds vaker zeggen mensen, ‘’Ik ben dit jaar maar weer bij dezelfde energieleverancier gebleven, de prijzen van energie worden toch elk jaar duurder, dus een overstap heeft toch geen zin’’. We willen je meegeven dat dit niet het geval is, de prijzen van energie zijn juist aan het dalen. De goedkoopste energie leverancier is tegenwoordig een stuk gemakkelijker te vinden door de vergelijker.

Maar hoe kan het dat de prijzen dalen? Nou dit komt omdat er steeds meer energieleveranciers op de markt komen die allemaal meer klanten willen hebben. Om dit voor elkaar te krijgen concurreren ze met elkaar op prijs, waardoor uiteindelijk de prijzen van energie zakken. Echter dalen de energieprijzen wel, maar de energiebelasting die wordt vastgesteld door de overheid stijgt. Helaas hebben energie aanbieders hier geen invloed op.

Hoe vind je de goedkoopste energie leverancier?

Goedkoop energie geleverd krijgen thuis is zoals net verteld tegenwoordig een eitje. Vul je postcode en huisnummer in en maak gebruik van de filters, vervolgens komt er na enkele seconden een vergelijking op het scherm met de goedkoopste energie leverancier bovenaan.

We willen je meegeven dat het slim is om altijd te gaan voor de voordeligste energie leverancier, want energie is nou eenmaal energie. De ene leverancier biedt geen betere energie aan als de anders en zo ook niet andersom. Dus wil je echt voor de beste deal gaan is het slim om voor goedkope energie te kiezen.

Als je de goedkope energie leverancier gevonden hebt kun je ervoor kiezen om een overstap te maken. Zoals we hierboven hebben uitgelegd duurt overstappen voortaan maar enkele minuten en wordt vrijwel alles geregeld door jouw nieuwe energieleverancier. Ook je oude contract hoeft niet meer opgezegd te worden, dit doet je nieuwe energieleverancier.

We zien nog steeds veel dat mensen teveel betalen voor hun maandelijkse energieverbruik, daarom is het erg belangrijk dat je een prijsvergelijk energie doet voordat je definitief een contract gaat afsluiten.

Energie aanbiedingen

We snappen goed dat je aan het zoeken bent naar gunstige energie aanbiedingen, de prijzen van energie zijn immers de laatste jaren flink gestegen. Het is natuurlijk wel fijn om te kunnen profiteren van een leuke energie aanbieding, scheelt toch weer last op de vaste kosten.

Je kunt op deze pagina in de vergelijker direct zien welke energie acties er op het moment actief zijn. De beste energie aanbiedingen staan erin vermeld zodat je optimaal kunt profiteren tijdens het afsluiten van een energiecontract. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle cashbacks, overstap kortingen, kortingsacties of andere cadeaus zoals een gratis tablet of nieuwe thermostaat.

Waarschijnlijk heb je het wel een beetje gemerkt dat er steeds meer energie aanbieders op de markt komen, hierdoor is de energiemarkt steeds meer met elkaar gaan concurreren in de vorm van energie aanbiedingen of acties. Ideaal want zo kan jij profiteren van een voordelig energiecontract en tegelijkertijd een leuke korting ontvangen.

Vaak zien we ook dat er met nieuwe klanten beter wordt omgegaan dan met oude klanten, deze betalen vaak uiteindelijk teveel voor hun energie en krijgen ook geen aanbieding energie meer toegereikt. Hierdoor zijn ze bij andere aanbieders goedkoper uit als ze een overstap maken.

Duurzame energie

Duurzame energie wordt tegenwoordig steeds belangrijker in onze samenleving en ook steeds meer mensen kiezen ervoor om een energiecontract te kiezen met groene energie. Maar wat is duurzame energie of groene energie dan eigenlijk? Dit is energie die is opgewekt zonder dat dit schadelijk is voor het milieu. In Nederland wordt bijvoorbeeld 12% van alle energie duurzaam opgewekt.

De overheid heeft bepaalde doelen gesteld om het percentage van groene stroom opwekking omhoog te krijgen. Dit werkt want er wordt massaal meer gekozen voor levering van groene stroom waardoor we minder bijdragen aan het belasten van het milieu. Wil je graag bijdragen aan een beter milieu? Kijk dan eens naar energie leveranciers die groene energie aanbieden. Ook kun je in de vergelijker groene energie vergelijken door aan te geven met de filters dat je enkel groene stroom uit NL of Europa wilt ontvangen.

Wat is groene energie opwekken dan?

Doordat er steeds meer mensen bezig zijn met het verduurzamen van het milieu zijn er ook tal van mogelijkheden om groene energie op te wekken, hieronder hebben we voor jou de bekendste duurzame bronnen onder elkaar gezet. Op deze manier weet je weer een stukje meer over de verschillende energiebronnen die worden aangeboden door de energie leveranciers.

Duurzame zonnepanelen

Veel van onze duurzame energie die wordt opgewekt in Nederland wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen, veel consumenten kiezen er dan zelf ook voor om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op hun woning of er een paar te huren. Als we gaan kijken naar nieuwbouwwoningen dan zien we dat veel huizen direct al worden gebouwd met zonnepanelen op de daken.

Met de zonnepanelen kan licht worden omgezet tot elektriciteit, waardoor dit niet meer hoeft te gebeuren met het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen. Nadat je zonnepanelen hebt laten installeren kun je er ook voor kiezen om nog duurzamer te leven door een zonneboiler aan te schaffen voor warm water of verwarming.

Opwekking met windenergie

Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat vrijwel iedere energie aanbieder contracten aanbiedt met stroom die wordt opgewekt door middel van windenergie. Hiervoor zijn natuurlijk de welbekende witte windturbines voor nodig. Binnen in deze windturbines zit een generator die de windenergie kan omzetten naar schone groene energie.

Omdat er gebruik gemaakt moet worden van windturbines is dit niet de eerste oplossing die veel consumenten kiezen om eigen energie op te wekken. Niet echt geschikt om een windturbine te gaan installeren in de tuin. Echter zijn er aanbieders zoals Vandebron die dit ook snappen en hebben daarom een platform ontwikkeld waarmee je direct groene stroom kunt opwekken bij een wind energie opwekker uit de buurt.

Biomassa

Biomassa wordt gebruikt voor het opwekken van groen gas. Biomassa bestaat voornamelijk uit graan, hout en GFT afval, dit wordt verbrand, vergast of vergist om een gas vrij te laten komen die wordt gebruikt bij het produceren van groen gas. 60%, een erg groot aandeel van de opwekking van duurzame energie in Nederland is te danken aan biomassa.

Waterkracht

Net zoals vroeger kan energie worden opgewekt door het gebruik van water. We hebben immers erg veel water op de wereld waar we eenvoudig gebruik van kunnen maken. Zo wordt er bijvoorbeeld door waterturbines energie opgewekt met meestal water hoog uit de bergen wat naar beneden komt. Helaas hebben we in Nederland geen ideaal landschap om gebruik te maken van waterkrachtturbines, echter maken we in Nederland wel erg veel gebruik van waterkrachtcentrales om groene energie op te wekken.

Energie tarieven

Laten we voorop stellen dat je hoogstwaarschijnlijk op zoek bent naar een energie aanbieder met de goedkoopste en beste energietarieven, maar hoe vind je deze dan en hoe zijn deze energie prijzen opgebouwd? Als je hebt vergeleken krijg je direct het goedkoopste en beste aanbod bovenin de vergelijker, maar toch willen we je even duidelijk uitleggen hoe de energie tarieven 2019 zijn opgebouwd.

Om te beginnen is het erg belangrijk om te beseffen dat de ene aanbieder geen betere energie aanbiedt als de ander, het is allemaal hetzelfde namelijk. Ten eerste bestaan de energie tarieven uit leveringskosten, kosten die je betaalt voor de levering van energie op locatie. De leveringskosten zijn eigenlijk altijd variabel en wordt met de welbekende eenheden van gas en stroom berekend, namelijk voor gas m3 en voor stroom met kWh.

Naast leveringskosten komen bovenop de energie prijzen ook nog belasting en speciale energiebelasting, dit zijn eigenlijk de twee grootste boosdoeners van hoge energie prijzen. Echter hebben energieleveranciers geen invloed op de hoogte van de belastingen.

Verschillende soorten energietarieven  

Als je gaat kijken naar energiecontracten dan ga je de verschillende soorten energietarieven tegenkomen, namelijk het variabele energie tarief en het vaste energie tarief. Ga je met een energiecontract met een variabel tarief, dan zul je twee wijzigingen gaan merken in de energieprijs die je moet betalen.

Het kan zijn voordelen hebben maar ook zijn nadelen, wordt energie namelijk goedkoper voor de aanbieder dan profiteer jij hier ook van, maar als het duurder wordt ga je meer betalen wat de afgelopen jaren eigenlijk altijd het geval is.

Wil je geen prijswijzigingen tijdens de looptijd van je energiecontract dan kun je kiezen voor een vast tarief. In het contract staat dan voor een bepaalde periode van een jaar of 2 wat het energietarief de gehele looptijd zal zijn. Wil je goedkoper uit zijn dan raden we je aan om te kijken naar vaste tarieven, deze zijn over het algemeen goedkoper als contracten met variabele tarieven. Kijk in de vergelijker om snel de energie tarieven 2019 in te zien.

Zakelijke energie

Je kunt kiezen voor zakelijke energie als je gebruik maakt van een pand waarin je de zaken doet, zoals een winkel, kantoren of sportscholen. Maar niet alleen met een pand kun je een zakelijk energie contract afsluiten, ben je bijvoorbeeld zzp’er en werk je vanuit thuis, dan kun je ook als zelfstandige een zakelijk energiecontract aanvragen.

Maar wat is het verschil tussen een particulier energie contract en een zakelijk energie contract? Nou eigenlijk niet veel, want je betaalt bij beide energiecontracten maandelijks een vast bedrag. Het verschil zit hem meer in de hoeveelheid energie die wordt gebruikt. Vaak wordt er in panden gebruik gemaakt van 3 x 80 ampère elektriciteitsaansluitingen en bij particulieren van een 3 x 25 ampère aansluiting.

Hierdoor kunnen er flinke verschillen ontstaan tussen de netbeheerkosten. Zo is het een feit dat je meer gaat betalen voor energie als je aansluiting groter wordt zoals in zakelijke panden. Als je gaat voor zakelijke energie dan wordt er vaak in het contract opgenomen dat je een maandelijks bedrag betaalt aan de hand van jouw werkelijke energieverbruik.

Zakelijke energie vergelijken

Klinkt dit nou interessant en ben je zelf ondernemer en wil je nu ook graag kijken naar een zakelijk energie contract? Dan ben je hier op de goede plek. Je kunt namelijk op vergelijk gratis naast particuliere energiecontracten ook zakelijke energie vergelijken.

We raden ook aan om tijdens zakelijke energie vergelijken de voorwaarden goed in overweging te nemen, deze kunnen per aanbieder flink verschillen. Daarnaast raden we aan om altijd goed advies in te winnen voordat je vastzit aan een zakelijk energie contract.  

Inhoud