Het is soms heerlijk om even te ontsnappen aan de zwaarte van het leven, en wat is daarvoor beter dan een grappige podcast? En als die podcast ook nog eens in het Nederlands is, is dat helemaal mooi meegenomen.

Hoewel het misschien een beetje dramatisch klonk, is het echt waar dat een goede podcast je gedachten kan verzetten. Je kunt ernaar luisteren terwijl je bezig bent met andere dingen of gewoon lekker ontspant met een kopje thee op de bank. In deze blog bespreken we 7 grappige Nederlandse podcasts, zodat jij even kunt ontspannen en kunt genieten van het werk van anderen.

Spotify

Het is een slimme keuze om grappige podcasts op Spotify te bespreken, niet alleen vanwege de populariteit van het platform, maar ook vanwege de enorme verscheidenheid aan (gratis) podcasts die het aanbiedt.

Spotify is inderdaad een wereldwijd bekende muziekstreamingdienst met een enorm aanbod van meer dan 70 miljoen nummers, naast een uitgebreide selectie van podcasts. Het platform biedt verschillende abonnementsopties aan, waaronder een gratis abonnement met advertenties en betaalde versies zonder advertenties, met extra functies zoals offline luisteren en onbeperkte skips. Dit maakt het voor luisteraars gemakkelijk om toegang te krijgen tot een breed scala aan content en om hun luisterervaring aan te passen aan hun voorkeuren.

#1 De Podcast van Paulien Cornelisse

Luister naar Paulien Cornelisse die in haar podcast haar boeken voorleest. Hoewel de aflevering over Japan meer informatief is dan grappig, zijn we razend enthousiast over ‘De verwarde Cavia’. In deze serie hoor je over het leven van Cavia, die op de afdeling communicatie werkt. Je krijgt een inkijkje in haar wereld vol collega’s en haar eigenaardigheden als cavia tussen mensen.

#2 Geuze & Gorgels

In de podcast Geuze & Gorgels lossen Monica Geuze en Kaj Gorgels de ‘first world problems’ van luisteraars op. Luisteraars sturen hun problemen in, waarna het duo deze bespreekt aan de hand van statements. Hoewel de problemen niet altijd grappig zijn, is vooral de manier waarop ze ermee omgaan het luisteren waard. Het duo heeft een uitstekende dynamiek en met een flinke dosis grove humor nemen ze vooral elkaars leven op de hak.

Inmiddels zijn ze al in seizoen 3, dus je hebt aardig wat om terug te luisteren.

#3 De Niet Zo Serieuze Sprookjes

Improvisator Jeron Dewulf neemt samen met een gast het publiek mee in een hilarisch ‘niet zo serieus sprookje’. Deze sprookjes worden live verteld voor een publiek en opgenomen voor Spotify. Hoewel de laatste aflevering uit september 2020 dateert, zijn er nog zeker 80 afleveringen beschikbaar om van te genieten. Een voorbeeldverhaal gaat over eendagsvlieg Willem die een maand op vakantie wil en een ander verhaal draait om drie vrijgezelle vrouwen in een zombie-apocalyps.

#4 Zelfpodcast

In de Zelfspodcast delen zanger Jaap Siewertsz van Reesema en columnist Sander Schimmelpenninck op een luchtige manier hun kijk op het leven. Met een gezonde dosis zelfspot bespreken ze de hoogte- en dieptepunten van het dagelijks leven, evenals complimenten en leuke ideeën.

#5 Echt Gebeurd

Wat is er leuker dan op zondagmiddag naar een goed verhaal luisteren? In Amsterdam worden maandelijks verhalen verteld binnen een bepaald thema, die vervolgens worden opgenomen en op Spotify worden gedeeld. Aangezien humor subjectief is, biedt deze podcast een gevarieerde mix van verhalen die verschillende reacties oproepen. Hoewel niet elk verhaal even grappig is, biedt de podcast de kans om verschillende vormen van humor te ontdekken en te waarderen.

#6 Mattie en Marieke

Wellicht ken je Mattie en Marieke al van hun ochtendshow bij Qmusic, waar ze dagelijks vier uur lang te horen zijn. Maar ook buiten de radiostudio zijn ze niet uitgepraat. Samen met nieuwslezer Anne-Marie, Tom van de Intercom en Joe Stagiair van de Show delen ze hun diepste geheimen en gesprekken in deze podcast. Hoewel het thema van de podcast in eerdere seizoenen al van tevoren werd aangekondigd, is er nu genoeg luisterplezier te vinden. De afleveringen duren gemiddeld een klein half uur, perfect voor onderweg naar werk.

#7 Datevermaak

Lieke, Lisa en Timo bespreken alles wat te maken heeft met daten in deze podcast. Hoewel de laatste aflevering al een jaar geleden is uitgekomen, is er nog genoeg luistermateriaal beschikbaar. Je zult nog wel wat over corona horen, maar dat mag de pret niet drukken. De podcast behandelt diverse onderwerpen die relevant zijn voor daten en zorgt op een vermakelijke manier voor bewustwording. Ons advies: gewoon lekker luisteren.

Conclusie

Met deze zeven grappige podcasts heb je een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van humoristische verhalen en gesprekken. Ze bieden een welkome afwisseling van het dagelijkse leven. Of je nu op zoek bent naar echte gebeurtenissen of luchtige gesprekken tussen vrienden, er is voor elk wat wils. Bovendien kunnen deze podcasts een nieuwe favoriete bezigheid worden. Als je dus wat humor aan je leven wilt toevoegen, zijn grappige podcasts zeker de moeite van het verkennen waard.