Gemakkelijk deposito vergelijken zonder gedoe

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Alle deposito aanbieders in Nederland onafhankelijk vergelijken. Kom direct achter belangrijke aandachtspunten bij de keuze voor een spaardeposito.

Spaardeposito openen, hoe zit het?

Je zult er wellicht weleens van gehoord hebben, een spaardeposito, maar wat is het nu precies? Kies je voor een het openen van een spaar of termijndeposito dan maak je een bewuste keuze om een bepaald bedrag voor een bepaalde looptijd vast te zetten. Maar wat levert jou dit als particulier nu op? Je spreekt samen met de verstrekker een looptijd en rente af. Je kunt het zien als het uitlenen van geld en hier een beloning voor krijgen

Over het algemeen profiteer je van hogere rentes dan op een reguliere spaarrekening, ook kunnen we stellen dat het percentage stijgt wanneer er wordt gekozen voor een langere looptijd. De looptijden van een spaardeposito kunnen variëren van minimaal 1 tot 20 jaar.

Deze worden onderverdeeld onder zogenaamde “lange termijn spaardeposito’s”. Naast lange termijn kun je natuurlijk ook kiezen voor een korte termijn spaardeposito, alle looptijden onder 1 jaar worden hier onderverdeeld. Het is bij een deposito spaarrekening dus altijd zeker dat u profiteert van een dergelijke renteopbrengst.

Deposito betekenis, alles van A-Z

Veel mensen stellen zichzelf de vraag: wat is een deposito? Deposito sparen is het vastzetten van spaargeld voor een vooraf afgesproken periode. Hierbij moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om de beloning voor een deposito te ontvangen. In de periode waarin je het spaargeld vastzet bij de bank ontvang je een vaste deposito rente. Deze mag in deze termijn niet worden verlaagd of verhoogd.

Wanneer je rente deposito wil ontvangen over het vastgezette bedrag is het niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen of te storen. Bij de vraag wat is de deposito? Zullen we het ook even moeten hebben over de looptijden welke er voornamelijk worden gebruikt. De looptijden van deposito rekening variëren tussen de 3 maanden en kunnen wel oplopen tot 20 jaar.

Wat is deposito sparen is een notendop? Je zet je spaargeld voor een bepaalde periode vast op een deposito spaarrekening. Als tegenprestatie ontvang je rente. In de afgesproken periode is het niet mogelijk om het geld op te nemen. Geld bijstorten is vaak ook niet mogelijk. Dit is een beknopte uitleg op de vraag: wat is een deposito? Echter zijn er nog wel wat meer zaken waar je rekening mee moet houden voordat begint met deposito sparen. We zullen alles op deze pagina met je bespreken.

Deposito rente

De deposito rente is een van de belangrijkste aspecten van een spaardeposito. Het is namelijk de beloning die je ontvangt voor het lang vast zetten van geld. Over het algemeen is het zo dat wanneer je voor een lange looptijd kiest je geniet van een hogere rente deposito. Wil je profiteren van de hoogste deposito rente dan raden we het je aan direct te kijken naar een deposito spaarrekening met langs mogelijke looptijd.

Echter kunnen we niet zo makkelijk redeneren, het ligt namelijk wat genuanceerder. Voordat je naar de deposito rente kunt gaan kijken zul je allereerst de keuze moeten maken voor een lang- of kortlopende spaardeposito.

Verschil rente deposito voor kort- en langlopende spaarplannen

De spaarrente van een kortlopende deposito spaarrekening wordt vastgesteld aan de hand van de actuele renteontwikkelingen op de financiële markt. Het is een kortlopend spaarplan wanneer je kiest voor een looptijd van maximaal 2 jaar. Wil je langlopend deposito sparen dan zul je te maken krijgen met een deposito rente welke is vastgesteld aan de hand van de tarieven op de kapitaalmarkt.

Deze manier van rente vaststelling kan er voor zorgen dat je voor een 1 jaar lopende spaardeposito  dezelfde rente ontvangt als voor een spaardeposito met een looptijd van 3 of 4 jaar. Wil je de hoogste rente deposito ontvangen dan raden wij het je aan om te kiezen voor deposito vergelijken. Hierbij is het verstandig om goed te letten op de te kiezen looptijd. Kijk vervolgens naar de verbonden spaarrente deposito.

Deposito vergelijken van alle aanbieders levert altijd de beste deal op. Je hebt namelijk een totaaloverzicht van het totale aanbod in de markt. Daarnaast kun je profiteren van interessante kortingen en acties. Bij deposito sparen zijn de deposito rentes vaak het belangrijkste om naar te kijken. Houd er echter wel rekening mee dat je niet meer bij dit geld kunt komen totdat de looptijd is afgelopen.

De uitkering van de rente deposito

Bij het merendeel van de banken in Nederland zul je de deposito rente één keer per jaar krijgen uitgekeerd. Echter zijn er ook banken of andere financiële instanties die de deposito rentes pas uitkeren bij het aflopen van de looptijd. Daarnaast zijn er ook aanbieders die de rente spaardeposito zelfs maandelijks uitbetalen. Eigenlijk kan iedere wens omtrent de rente worden ingewilligd.

Echter heeft ook de rente uitbetaling invloed op de deposito rentes. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een lagere rente ontvangt omdat je graag gebruik wil maken van een maandelijkse uitbetaling. Daarentegen ontvangen de mensen die kiezen voor het uitbetalen aan het einde van de looptijd een hogere rente geboden. Let hier dus goed op tijdens deposito vergelijken.

Hoogste deposito rente

Vrijwel iedereen die wil deposito sparen is op zoek naar de hoogste deposito rente. Ieder jaar weer zijn er tal van mensen die een zo goed mogelijke deal willen ontvangen. Ben jij vandaag ook op zoek naar de hoogste rente deposito? Het is goed om met een aantal zaken rekening te houden.

Zoals we je al zeiden is het in de vuistregel zo dat wanneer je voor de langere looptijd kiest de hoogste spaarrente deposito ontvangt. Wil je dus het meeste rendement behalen dan is het goed om te kijken naar de looptijd. Voor hoelang kan jij zonder het ingelegde bedrag? Veel mensen vinden het lastig om voor een langere tijd zonder hun geld te zitten. 

Naast de looptijd spelen meerdere zaken een rol in het verkrijgen van de deposito hoogste rente. Zo is bijvoorbeeld de uitkering van de rente ook een belangrijke factor. Daarnaast kan de hoogte van het ingelegde bedrag meespelen in de vaststelling van rente. Veel mensen kiezen voor de hoogste deposito rente voor de kinderen in plaats van het openen van een kinderspaarrekening. In de meeste gevallen ligt de hoogste deposito hoger dan de rente die je ontvangt voor het storten van geld op een kinderspaarrekening.

Deposito rente verwachting

Zoals we je hierboven al hadden verteld zit er een verschil in de rentebepaling voor de kortlopende of langlopende spaardeposito. We kunnen dan ook niet zomaar een deposito rente verwachting schetsen. De verwachting is ook afhankelijk van de keuzes die het ECB maakt in 2020. Zoals je wellicht weet is de spaarrente de afgelopen jaar zodanig laag dat het weinig tot geen zin heeft om je geld op een reguliere spaarrekening bij de bank te plaatsen.

Door de lage spaarrente kiezen al veel mensen voor alternatieven als een spaardeposito. Stel jezelf de vraag voor hoe lang je de betreffende som geld kunt missen. De rente op deposito kan namelijk zeer interessant zijn. Bij de keuze voor deze spaarvorm hoef jij je eigenlijk geen zorgen te maken over de deposito rente verwachting. Wanneer je deze namelijk aangaat zal de rente gedurende de looptijd niet dalen of stijgen.

Momenteel variëren de rentetarieven tussen de 1,10% en 1,40%. Deze rentetarieven horen bij een looptijd van maximaal 5 jaar. Kies je voor een langere looptijd dan zullen de tarieven aanzienlijk gaan stijgen.

Deposito rente 1 jaar vast

Er zijn elk jaar steeds meer mensen die kiezen voor de deposito rente 1 jaar vast. Het is dan ook een populair gekozen looptijd. Omdat de looptijd maar erg kort is wordt er in deze gevallen ook nog wel eens gesproken over een zogenaamde termijn deposito. De massale keuze voor deposito 1 jaar heeft deels te maken met het feit dat je nog maar zeer weinig rente ontvangt over je spaarrekening bij de bank. Een termijn deposito kan in deze gevallen flink meer rendement opleveren. Wij moedigen de keuze dan ook aan.

Wanneer mensen weten dat ze het geld voor een langere tijd niet nodig hebben maken ze al snel de keuze voor de spaardeposito 1 jaar. Ook de looptijden van 5 en 10 jaar worden steeds populairder. In deze gevallen spreken we echter niet meer van een kort termijn waardoor de rente op een andere manier wordt opgebouwd.

Het hoogste rendement wordt behaald wanneer je kiest voor de langste looptijd. Het is altijd slim om te kiezen voor spaardeposito vergelijken. Je weet precies waar je aan toe bent en of je over de beste deal beschikt, waar wacht je nog op

Deposito vergelijken

Deposito rente vergelijken is essentieel wanneer je wil beschikken over de best passende deal en het hoogste rendement. Spaardeposito vergelijken is belangrijker dan andere financiële producten. Je zult je kapitaal namelijk voor langere tijd moeten vastzetten. Je kunt niets opnemen en in de meeste gevallen ook niet bijstorten. Daarnaast zal de rente gedurende de looptijd niet stijgen of dalen. Het moment van afsluiten kan dan ook van belang zijn.

Tijdens spaardeposito vergelijken zul je al snel zien dat je een keuze moet maken in de looptijd waarin jij je vermogen wil vastzetten. Het is mogelijk om voor een looptijd van 1 maand te kiezen. Daarnaast kun je voor het andere uiterste kiezen, namelijk 25 jaar. De spaarrente deposito ligt dan ook vast voor deze periode. Het is dus niet mogelijk om na bijvoorbeeld 5 jaar te kiezen voor een hogere rente. De vastgezette deposito rentes kunnen dan ook voordelig maar ook nadelig uitvallen na een aantal jaar. Houd hier rekening mee.

Deposito sparen vergelijken: de vuistregel

Wanneer je voor de eerste keer kiest voor deposito sparen vergelijken dan kun je handig gebruik maken van de volgende vuistregel. Hoe langer de gekozen looptijd, hoe hoger de deposito rente. Wanneer je specifiek rente deposito gaat vergelijken zul je er al snel genoeg achter komen dat de spaarplannen met een langere looptijd hogere rentes aanbieden. Dit is natuurlijk ook logisch, je staat namelijk voor een langere tijd je geld af.

Echter raden wij het je niet aan om tijdens deposito rekening vergelijken volledig blind af te gaan op deze vuistregel. De totstandkoming van de rentes ligt namelijk wat genuanceerder. We hebben het hier al over gehad bij het stukje over de rente maar willen het nogmaals herhalen.

Ben je op zoek naar een deposito spaarrekening met een kortlopende looptijd? Hiermee bedoelen we alle spaarplannen welke niet langer zijn dan 2 jaar. De hoogte van de rente wordt bij deze spaarplannen bepaald aan de hand van de renteontwikkeling op de geld markt. Een langlopende deposito spaarrekening heeft te maken met een andere totstandkoming van de rente. Deze worden namelijk bepaald aan de hand de tarieven die gelden op de kapitaalmarkt

Hierdoor kun je tegen de volgende situatie aanlopen tijdens deposito vergelijken. De hoogte van de rente op een kort spaarplan kan net zo hoog zijn als de hoogte van de rente van een langlopend spaarplan. Rente deposito vergelijken is in dit geval dan ook essentieel. Je zult een goede afweging moeten maken tussen de looptijd en de te ontvangen rente.

Aandachtspunten deposito vergelijken

Een vergelijking van een product of dienst dat je wil aanschaffen is altijd verstandig en levert je in de meeste gevallen ook de beste deal op. Echter zijn er bij deposito vergelijken wel een aantal aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden. Dit komt uiteindelijk ten goede van het rendement dat je wil behalen.

Eigen wensen

Wanneer je alle rente deposito vergelijken begint natuurlijk eerst bij jezelf, wat zijn je eigen wensen? Om dit voor jezelf duidelijk in kaart te brengen is het verstandig om jezelf de volgende vragen te stellen: hoe lang wil ik het kapitaal missen? Hoe lang kan ik het kapitaal missen? Wanneer je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt zul je rekening moeten houden met de volgende aandachtspunten.

Voorwaarden

De voorwaarden van een deposito rekening zijn erg belangrijk. Zo worden er door iedere aanbieder voorwaarden gesteld omtrent het tussentijds beschikken over het vastgezette geld. Lees deze altijd goed door zodat je gedurende de tijd niet voor verassingen komt te staan. Daarnaast kan er een minimale of maximale inleg worden vereist. Bij het openen van een spaardeposito wordt er door de bank vaak een minimale inleg geëist die varieert tussen de € 250,- en € 5.000,-. Echter is het bij sommige aanbieders mogelijk om er eentje te openen zonder inleg.

Daarnaast is het slim om goed te letten op de manier en termijnen waarop de rente wordt uitgekeerd. Profiteer je van het rente-op-rente effect of zul je de rente deposito ontvangen op een andere spaar- of betaalrekening. Dit zijn allemaal aandachtspunten die het uiteindelijke rendement beïnvloeden.

Groen spaardeposito

Wil jij op een groene manier sparen? Dit is mogelijk met een zogenaamde groen spaardeposito. Het is de nieuwste vorm waaruit consumenten kunnen kiezen. De groen spaardeposito is enorm in populariteit gestegen. Het werkt alleen wel anders dan de reguliere variant. Je kunt deze varianten afsluiten bij de ING en Rabobank. Momenteel kun je niet bij de ING terecht door de enorme belangstelling, je zult dus naar Rabobank moeten of even moeten wachten.

Groen spaardeposito en 0% spaarrente

Het is goed om te weten dat je met een groen spaardeposito geen spaarrente ontvangt over het ingelegde geld. De hoogte staat dan ook op 0%. Je zult je wellicht afvragen waar dan het voordeel precies in zit? Dit zullen we je uitleggen.

Beschik je over meer geld dan het heffingsvrije vermogen toelaat? In 2018 was dit € 30.000 per persoon, ben je een stel dan € 60.000,-. Dan kun je voordeel behalen uit twee verschillende onderdelen:

  • Groen tegoed is tot € 57.844,- in 2018 belastingvrij. Wanneer je beschikt over spaargeld tussen de € 30.000,- en € 105.000 dan zul je in 2018 een besparing behalen van 0,61%. Dit percentage wordt verhoogd wanneer je boven de € 105.000 aan spaargeld beschikt.
  • Je genieten van een heffingskorting van 0,7%. Dit is al het ware het rendement dat je ontvangt voor het langere tijd vastzetten van het geld.

Belastingvoordeel groen spaardeposito

In Nederland zitten we momenteel in een energietransitie. De overheid stimuleert dan ook tal van investeringen in milieuvriendelijke initiatieven. Het is tot minimaal 2019 mogelijk om te profiteren van voordelige belastingvoordelen. We zullen dit belastingvoordeel hieronder voor je uitleggen.

Wanneer je momenteel een groene belegging uitvoert (geld vastzetten in een groen spaardeposito) telt € 58.540,- niet mee met het vermogen in box 3. Heb je een partner? Dan wordt dit bedrag zelfs verhoogd tot € 117.080,-. Deze optie is dan ook vooral interessant voor mensen die vermogen over hebben en hier zo min mogelijk belasting over willen betalen. Met een groen spaardeposito bespaar je op de vermogensrendementsheffing. De uiteindelijke besparing hangt sterk samen met je eigen persoonlijke situatie. We kunnen hier dan ook geen eenduidig cijfer aan hangen.

Naast de besparing op de vermogensrendementsheffing geniet je ook van een heffingskorting ter waarde van 0,7%. Dit kun je uiteindelijk aftrekken van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst zal het vermogen in box 3 peilen op 1 januari. Het is dus belangrijk om voor deze datum in te stappen in een groen spaardeposito. Doe je dit niet? Het belastingvoordeel wordt pas meegenomen in de aangifte inkomstenbelasting 2020. Houd echter wel altijd rekening met veranderingen in wet- en regelgeving.

Aandachtspunten groen spaardeposito

Een groen spaardeposito neemt over het algemeen meer risico met zich mee dan de reguliere variant. Je bent namelijk afhankelijk van de wet- en regelgeving die betrekking heeft tot de stimulatie van duurzame milieu initiatieven. Helaas is dit niet altijd even stabiel. Daarnaast zijn er nog meer aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden. We hebben ze hieronder voor je opgesomd.

  • Ook met deze vorm kun je maar éénmalig een bedrag vastzetten. Je kunt het niet tussentijds opnemen of verhogen. Eventueel kun je wel meerdere deposito spaarrekening openen.
  • Het kan voorkomen dat je rendement met een reguliere spaarrekening veel hoger ligt. Je kunt dit op onze website met elkaar vergelijken. We beschikken namelijk ook over een spaarrekening vergelijker.
  • Wil je je vastgezette kapitaal voor het einde van de looptijd opnemen? Houd hierbij rekening met een boete. De hoogte van deze boete kun je terugvinden in de voorwaarden.
  • Wil je je groen spaardeposito tussentijds volledig opzeggen? Houd ook hierbij rekening met een boete. De hoogte van deze boete kun je terugvinden in de voorwaarden.

Deposito garantiestelsel, hoe zit het?

Wanneer je kiest voor een spaardeposito neem je als consument een risico. Dit is niet gek, als tegenprestatie ontvang je namelijk de rente. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de bank failliet gaat. Wat gebeurt er met je geld wanneer dit gebeurt? Hiervoor is het deposito garantiestelsel opgezet. Dit deposito garantiestelsel bepaalt wat er met het geld gebeurt wanneer het uitdraait op een faillissement van de bank.

Deposito garantiestelsel, wat houdt het precies in?

Het is verstandig om je spaarplan af te sluiten bij een bank die beschikt over een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB). Wanneer dit het geval is val je onder het Nederlandse deposito garantiestelsel. De DNB garandeert iedere rekeninghouder een maximaal bedrag van € 100.000,- bij een eventueel faillissement. Vrijwel alle banken in Nederland zijn hier bij aangesloten.

Zakelijk deposito, is het mogelijk?

Naast de particulier kan ook de bedrijvigheid profiteren van het rendement dat een zakelijk deposito biedt. Deze spaarmogelijkheid wordt ook wel ondernemersdeposito genoemd. Dit type toon veel ver gelijkenissen met de particuliere versie.

Als we kijken naar de te kiezen looptijden zien we dat deze variëren tussen 3 maanden en 20 jaar. In deze looptijd zal de rente vaststaan. Bij de zakelijke deposito krijg je vaak de keuzemogelijkheid in welke frequentie jij deze rente ontvangt. Het zakelijk spaardeposito geeft de bedrijvigheid de kans om vermogen vast te zetten tegen een vastgestelde rente.

Rente zakelijk deposito

Net als bij de particuliere variant  zal de rente van de zakelijk deposito de gehele duur vaststaan. Je creëert een garantie van rendement op de langere termijn. Iets waar veel ondernemers baat bij hebben. Houd echter wel goed rekening met de manier waarop dit rendement wordt uitgekeerd.

Hierbij is het zaak dat je goed let of de rente op spaarrekening wordt gestort. Het kan ook zijn dat er sprake is van een rente-op-rente effect. Hierbij wordt de rente bij de zakelijke spaardeposito gestort. Zakelijke deposito rente vergelijken is dan ook essentieel om de deal met het meeste rendement te bemachtigen.

Zakelijk termijn deposito

Ook voor ondernemers is het mogelijk om een zogenaamde zakelijk termijn deposito af te sluiten. Deze variant vertoont flink wat verschillen met de reguliere variant. Je bepaalt bij een zakelijke termijndeposito zelf de looptijd. Na het kiezen zal de bank met een rentevoorstel komen. De meeste ondernemers kiezen voor de termijn deposito omdat ze het geld voor een termijn willen vastzetten welke niet mogelijk is met de reguliere zakelijk deposito.

Op deze manier is het mogelijk om looptijden van 12 of 18 maanden aan te gaan. Houd er echter wel rekening mee dat de hoogte van de rente lager uit zal vallen dan je wellicht gedacht had. In de vuistregel is het namelijk zo dat hoe langer de looptijd, hoe hoger de spaardeposito rente.

Inhoud