Bij mensen met een lage bloeddruk is het bloeddrukniveau, zoals de naam al aangeeft, abnormaal laag. Dit kan leiden tot verschillende symptomen zoals duizeligheid, vermoeidheid en zelfs flauwvallen.

Hoewel lage bloeddruk meestal niet ernstig is, kan het toch ongemak veroorzaken. In deze blog bespreken we een aantal huismiddeltjes die mogelijk de symptomen kunnen verlichten. Lees verder, probeer ze uit en geniet van een leven zonder zorgen.

Wanneer heb je een lage bloeddruk?

In plaats van te vragen “wat is een lage bloeddruk?”, kunnen we beter bespreken “wanneer heb je een lage bloeddruk?”. Hoewel er specifieke waarden aan gekoppeld kunnen worden, wordt bloeddruk als te laag beschouwd als je klachten ervaart.

Een lage bloeddruk in waarden verwijst naar een bloeddrukmeting die lager is dan de normale waarden. Voordat we verder uitleggen, is het handig om enkele begrippen te begrijpen:

Als je bloeddruk onder de 90/60 mmHg ligt, wordt dit beschouwd als een lage bloeddruk. Echter, dit is geen harde grens, omdat bijvoorbeeld vrouwen over het algemeen een lagere bloeddruk kunnen hebben

Wat is het verschil tussen een lage en een te lage bloeddruk?

Er zijn veel mensen die leven met een lage bloeddruk zonder dat ze hier ooit hinder van ondervinden. Sommigen zijn zich er zelfs niet van bewust. Daarom is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen een lage en een te lage bloeddruk. Een lage bloeddruk wordt als te laag beschouwd als het symptomen veroorzaakt.

Symptomen en oorzaken van een te lage bloeddruk

Mensen met een te lage bloeddruk kunnen verschillende symptomen ervaren, zoals terugkerende duizeligheid, flauwvallen, concentratieproblemen, vermoeidheid, wazig zicht en misselijkheid. Als deze symptomen zelden of nooit voorkomen, hoeven ze niet per se gerelateerd te zijn aan de bloeddruk. Maar als ze vaak voorkomen en zich herhalen, is het verstandig om een arts of andere medisch professional te raadplegen.

Een te lage bloeddruk kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

Over het algemeen wordt een te hoge bloeddruk beschouwd als schadelijker dan een te lage bloeddruk.

Huismiddeltjes tegen lage bloeddruk

Als je zo nu en dan last hebt van symptomen door een te lage bloeddruk, zijn er enkele huismiddeltjes die je zou kunnen proberen. Maar onthoud, zelfdokteren is niet verstandig. Als je weet dat je niet goed reageert op bepaalde middelen of als de klachten ernstig zijn, raadpleeg dan altijd een arts.

1. Hydratatie

Het is cruciaal om goed gehydrateerd te blijven om je bloeddruk op peil te houden. Uitdroging kan namelijk een negatieve invloed hebben op je bloeddruk. Focus vooral op water, omdat cafeïnehoudende dranken zoals koffie juist uitdrogend werken. Vooral bij warm weer of tijdens fysieke activiteit is het belangrijk om extra water te drinken. Probeer gemiddeld 2 liter water per dag te consumeren.

2. Vitamines

Een tekort aan vitamines kan een rol spelen bij een lage bloeddruk. Zorg er daarom voor dat je een gezond en gevarieerd dieet volgt om voldoende vitamines binnen te krijgen. Eet vooral veel groenten en fruit om alle nodige vitamines binnen te krijgen.

3. Probeer kruidensupplementen

Kruidensupplementen zoals ginseng of zoethoutwortel worden soms gebruikt om de bloeddruk te verhogen. Het is echter verstandig om altijd een specialist te raadplegen voordat je kruidensupplementen gebruikt, omdat ze bij overmatig gebruik bijwerkingen kunnen veroorzaken of kunnen interageren met andere medicijnen.

4. Een kopje koffie

Af en toe een kopje koffie kan geen kwaad. Cafeïne in koffie heeft een bloeddrukverhogend effect. Echter, dit is slechts een tijdelijke oplossing en het is niet verstandig om je dag te vullen met meerdere kopjes koffie. Bovendien kan koffie dehydraterend werken, dus is het belangrijk om dit te compenseren door extra water te drinken.

Conclusie

Hoewel een lage bloeddruk soms ongemak kan veroorzaken, is dat niet altijd het geval. Alleen wanneer symptomen worden ervaren, wordt gesproken over een te lage bloeddruk. In dat geval zijn er verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen de bloeddruk te verhogen, zoals een goede hydratatie en een gezond dieet. Het is echter altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Zij kunnen metingen uitvoeren om de bloeddruk te bepalen en adviseren over verdere stappen die nodig kunnen zijn.

dan mannen.