De belasting op gas gaat stijgen de komende jaren

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Misschien heeft u er al wat over gelezen in de krant, de eerste Nederlandse klimaatwet. In die klimaatwet staat dat we de komende twaalf jaar een verhoging van 75% gaan zien in de belasting die we betalen over gas.

Meer belasting

Dit moet er dan uiteindelijk voor zorgen dat er geen een huishouden of bedrijf meer aangesloten zit op het aardgas. U zult nu wel denken, weer meer betalen. Maar wees niet getreurd, wel wordt verwacht dat de belastingen op stroom flink zullen dalen namelijk met 50%. Ook hiermee wil de overheid een doel bereiken, particulieren en huishoudens moeten over op de duurzame opties. Elektrische waterpompen zijn hier een goed voorbeeld van. Het houdt ook in dat gas vergelijken steeds belangrijker wordt.

Hoe is de ontwikkeling van de energiebelasting?

Het is zo in Nederland dat we al sinds 1996 belasting betalen over ons energieverbruik, ook de bedrijven moeten dit. In 2018 betaal je 0,26 cent per verbruikte kubieke meter gas. Echter betaal je voor stroom 0,105 cent per verbruikte kWh. Wel hebben bedrijven voordelen op de consument qua betaling betaling, maar dat moet ook wel als je veel energie gebruikt. Bedrijven betalen ongeveer 0,012 cent per verbruikte kubieke meter aardgas. En maar 0,01 cent per verbruikte kWh stroom.

Wanneer dit nieuwe voorstel van het klimaatakkoord wordt uitgevoerd, dan gaan we voortaan dus langzaamaan meer betalen voor ons gas, namelijk zo’n 0,20 cent per verbruikte kubieke meter gas. Stroom wordt zoals net gezegd een stuk minder belast door de overheid.

Dus de huishoudens die veel gebruik maken van gas zullen in dit geval nadelig uitvallen, zorg en dan dus ook voor dat je overstapt op de nieuwe duurzame alternatieven die de overheid biedt. We verwachten in de komende jaren dat gas op den duur verdwijnt in de Nederlandse huishoudens. Het is dan ook meer dan verstandig om de keuze te maken voor energie vergelijken.

Duurzaam alternatief, de warmtepomp

De overheid probeert de huishoudens te stimuleren om over te gaan op duurzame alternatieven, echter lukt dit nog niet erg goed. Dit proberen ze vooral te doen met installatie van warmtepompen in de huishoudens, maar deze installatie kost erg veel geld. Een warmtepomp aanschaffen zelf kost al meer dan duizenden euro’s.

En niet alleen de dure waterpomp is een probleem, ook moet je vrijwel alle radiatoren en vloerverwarming veranderen voordat je wil dat een warmtepomp efficiënt werkt. De kosten van een degelijke warmtepomp met installatie liggen ongeveer tussen de 8.000.- en 10.000.- euro. 

Wat als ik een laag inkomen heb?

Omdat dit klimaatakkoord flinke stijging in de kosten brengt voor Nederlanders vindt Samson dat er speciale regelingen moeten worden geregeld voor de mensen met een lager inkomen. De energiekosten stijgen immers flink en veel mensen hebben geen geld om bijvoorbeeld over te gaan op zo’n dure warmtepomp. Samson wil mensen met een laag inkomen helpen door bijvoorbeeld de huurtoeslag te verhogen en daarnaast wil die dat de inkomstenbelasting wordt verlaagd voor deze mensen. Je kunt ook tal van producten vergelijken op Vergelijk-Gratis.nl.

Nog steeds veel kritiek

Er is naast deze oplossing nog steeds veel kritiek op de nieuwe plannen, mensen met lage inkomens zien het niet zitten en hebben weinig tot geen geld om te kiezen voor een duurzaam alternatief. Rijke mensen hebben minder moeite met aanschaf van deze alternatieven, uiteindelijk gaan de rijken minder belasting betalen doordat ze volledig over zijn gegaan op stroom en de arme mensen zijn nog aangesloten op het aardgas.

Lage inkomens

Aangezien de energiekosten sterk zullen stijgen wil Samson speciale afspraken maken om lage inkomens te beschermen. Dit wil Samson doen door bijvoorbeeld de inkomstenbelasting te verlagen of de huurtoeslag te verhogen. Ook het verhogen van uitkeringen behoort tot de opties. Op deze manier zou de energierekening betaalbaar moeten blijven voor iedereen.

Ondanks deze maatregelen hebben veel mensen kritiek op de plannen. Zo zou het voor armere huishoudens onmogelijk zijn om te investeren in duurzame alternatieve waardoor zij steeds meer energiebelasting gaan betalen. Dit terwijl rijkere huishoudens wel kunnen investeren en juist steeds minder energiebelasting zullen gaan betalen. 

Inhoud