Het rijbewijs B is een vereiste voor iedereen die in Nederland met een auto wil rijden. Het verkrijgen van een rijbewijs B vereist het volgen van een gecertificeerde theorie- en praktijkopleiding. Maar wat heb je allemaal precies nodig om je rijbewijs B te halen? 

Een minimumleeftijd van 18 jaar

Allereerst dien je aan een aantal eisen te voldoen. Je moet minimaal 18 jaar zijn, geen psychische aandoeningen hebben en in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Vervolgens moet je je aanmelden bij een erkende rijschool voor het volgen van de theorie- en praktijkopleidingen. De theorieopleiding bestaat uit het leren van de verkeersregels, verkeersinzicht en -gedrag. Tijdens de theorieles worden er ook haaientanden behandelt en spelen die een belangrijke rol bij de voorrangsregels.

Het CBR neemt het examen af

Na het voltooien van de theorie- en praktijkopleidingen, kan je je aanmelden voor het praktijkexamen bij het CBR. Bij dit examen worden de verworven kennis en vaardigheden getest. Na het succesvol afronden van het examen, ontvang je je rijbewijs B. Het is belangrijk om te weten dat iedereen die ouder is dan 18 jaar, in aanmerking komt voor het behalen van het rijbewijs B. Het is in principe mogelijk om voor je 18de te beginnen met het volgen van theorielessen. Het examen wordt dan wel pas afgelegd wanneer de leeftijd van 18 al is bereikt. 

In de praktijkopleiding word je getraind om te rijden in verschillende situaties, zoals het rijden in een druk verkeer en op een snelweg.

Kortom, als je een rijbewijs B wilt behalen, dan heb je een geldig identiteitsbewijs nodig, een erkende theorie- en praktijkopleiding, een verklaring van een ouder of voogd als je minderjarig bent en ten slotte de vaardigheid om de haaientanden techniek toe te passen. In combinatie met de juiste voorbereiding, kan je zo je eigen rijbewijs halen. Aan het rijbewijs B zijn er restricties verbonden die te maken hebben met het soort voertuigen dat bestuurd mogen worden. Het gewicht van de aanhanger mag ook niet meer dan 750 kg bedragen of moet de combinatie auto en aanhanger niet zwaarder zijn dan 3500 kg.