Een aanvullende zorgverzekering nodig? | Bekijk hier alle opties!

aug 6, 2018 | 0 Reacties

De aanvullende zorgverzekering is een optionele dekking die je kunt afsluiten bovenop de verplichte basisverzekering. De aanvullende verzekering is geen overbodige luxe. De basisdekking zal namelijk niet alle zorgkosten dekken. Ook kunnen de maximale dekkingen in het basispakket niet toereikend zijn. Verwacht je komend jaar hogere ziektekosten dan is een aanvullende zorgverzekering afsluiten sterk aangeraden!

Zo ben je met de goedkoopste aanvullende verzekering vaak goed gedekt voor eventuele tandartskosten, orthodontie voor het gezin en tal van andere therapieën. Ook in het buitenland hoef je je geen zorgen meer te maken, zorg in het buitenland is namelijk ook goed gedekt. Lees snel verder in de Vergelijk Gratis informatiegids en behaal dit jaar de best passende en goedkoopste aanvullende zorgverzekering!

eigen risico aanvullende verzekering

Wel of geen aanvullende verzekering afsluiten?

Of jij wel of geen aanvullende zorgverzekering moet afsluiten hangt voor het grootste deel af van je eigen gezondheidssituatie. Het is natuurlijk onzinnig om je extra te verzekeren voor zorgkosten welke je voor 99% niet gaat maken. Daarnaast heb je al een basisverzekering waar de meest voorkomende zorgkosten in zijn gedekt. Daarentegen ontvang je weer geen standaard dekking voor tandartskosten waardoor de aanvullende verzekering wel degelijk voordelig kan zijn.

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten in Nederland is niet verplicht. Het ligt dan ook helemaal in jouw handen. Breng voor jezelf in kaart hoeveel zekerheid je wil hebben omtrent zorgbehandelingen en kosten. Hieronder een handig stappenplan:

 1. In wat voor gezondheidssituatie verkeer je?
 2. Hoe zit het met de gezondheidssituatie van eventuele kinderen?
 3. Bekijk welke dagelijkse activiteiten je onderneemt.
 4. Bekijk je basisdekking en welke zorgkosten nog niet zijn afgedekt.
 5. Kies voor aanvullende zorgverzekering vergelijken en kies de gewenste dekkingen.

Bestaat je leven voor een groot deel uit sportactiviteiten en is het je lust en je passie? Dan is de kans op blessures logischerwijs groter dan iemand die 1 keer per week in de sportschool te vinden is. In deze situatie is het meer dan verstandig om een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor fysiotherapie.

Trotse moeder of vader en zijn de kinderen aan een beugel toe? Je wil absoluut niet zelf voor de volledige kosten opdraaien. Een aanvullende dekking voor orthodontie is dan ook geen overbodige luxe.

Wel of geen aanvullende zorgverzekering? Reken het uit!

Niet iedere aanvullende zorgverzekering is voor iedereen geschikt. Je wil natuurlijk niet betalen voor zorgkosten die je niet gaat maken. Daarnaast ben je natuurlijk op zoek naar de goedkoopste aanvullende zorgverzekering.

Om onnodig te betalen premie te voorkomen is het slim om de vergoedingen bij een claim in goede verhouding staan met de premie.

Daarnaast is het meer dan slim om een kostenplaatje op te maken voor kosten die je bijvoorbeeld verwacht voor orthodontie. In sommige gevallen is het namelijk verstandig om de kosten voor eigen rekening te nemen.

Het geld dat je bespaart door jezelf niet voor bepaalde zorgkosten te verzekeren kun je het beste opzij leggen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de zorgverzekering aanvullend!

Aanvullende zorgverzekering afsluiten voor welke zorgkosten?

Er zijn vandaag de dag een heleboel keuzemogelijkheden als je een zorgverzekering aanvullend wil afsluiten. Velen zien door de bomen het bos niet meer.

Om het je wat makkelijker te maken hebben we Hiernaast de meest gekozen aanvullende verzekeringen voor je besproken.

Je kunt ook direct aanvullende zorgverzekering vergelijken zodat je zeker bent van een passend aanbod. Afijn laten we hiernaast beginnen met aanvullende verzekering voor de tandartskosten.

Aanvullende verzekering tandarts

De aanvullende verzekering tandarts is veruit de meest gekozen dekkingen boven op de basis dekking. Ieder jaar weer kiest de grote meerderheid voor een aanvullende verzekering afsluiten voor een bredere dekking voor de tandartskosten.

In de standaard situatie ontvang je namelijk maar een schrale vergoeding. Daarnaast zul je moeten voldoen aan strengere voorwaarden als het hebben van een lichamelijke- of geestelijke aandoening.

De tandarts kosten kunnen hoog oplopen maar je persoonlijke situatie is natuurlijk het belangrijkste. Heb je een slecht gebit dan raden we het je sterk aan om voor de aanvullende verzekering tandarts te kiezen.

Tijdens aanvullende verzekering vergelijken op onze website kun je erg gemakkelijk deze kosten onder de verzekeraars vergelijken.

Aanvullende verzekering fysiotherapie

Een andere veel gekozen dekking is de aanvullende verzekering fysiotherapie. Je bent in de verplichte basis dekking namelijk enkel verzekerd voor fysiotherapie behandelingen wanneer je bent belast met een chronische aandoening.

Daarbij moet deze aandoening wel voorkomen op de zogenaamde lijst Borst. Wij hopen dat dit bij jou niet het geval is natuurlijk. Veel mensen hebben de behoefte om een aantal keer per jaar gebruik te maken van een fysiotherapeut.

Tijdens aanvullende zorgverzekering vergelijken kom je ook de aanvullende dekking fysiotherapeut tegen. Wanneer je deze dekking buitenwegen laat kom je al flink stuk dichter bij de goedkoopste aanvullende verzekering! Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet bent onderverzekerd.

Aanvullende verzekering brillen en lenzen

De aanvullende verzekering voor brillen en lezen is in tegenstelling tot bovenstaande aanvullende dekkingen wat minder populair. Ondanks het feit dat brillen en lenzen niet heel erg goedkoop zijn is de keuze voor deze aanvullende dekking niet heel erg aangeraden. Deze dekking staat namelijk bekend om haar relatief hoge premie met een matige vergoeding. Een ware funest voor de goedkoopste aanvullende zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap en geboorte

Een aanvullende verzekering afsluiten voor komend jaar en is er een prachtig kindje op komst? Houd hier dan zeker rekening mee! In principe beschik je met de basis zorgverzekering over een goede dekking voor de kosten welke worden veroorzaakt door de zwangerschap en de geboorte.

Houd wel rekening met een aantal voorwaarden. Zo ben je namelijk alleen gedekt in het basispakket voor deze kosten wanneer er sprake is van zogenaamde medische noodzaak.

Beschik je niet over een aanvullende verzekering en wil je zonder medische noodzaak kunnen worden opgenomen? Dan zul je zelf voor de kosten moeten opdraaien. De aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap en geboorte zal zich altijd terugverdienen. Daarnaast kun je dit het volgende jaar buiten je dekking houden. Mits je natuurlijk niet nog een kleintje op komst hebt.

Aanvullende verzekering afsluiten voor luxeverpleging

Buiten de hierboven benoemde en veelvoorkomende aanvullende verzekeringen heb je ook de wat meer unieke dekkingen. Zo kun je een speciale aanvullende verzekering afsluiten voor luxeverpleging. Deze dekking zal de kosten vergoeden voor zogenaamde extra zorg.

Wil je bij een ziekenhuisopname zeker zijn van een privékamer, internet, radio en televisie dan is de luxeverpleging dekking uitermate geschikt. Echter is dit niet bij iedere zorgverzekeraar te verkrijgen. Daarnaast zal je premie aanzienlijk stijgen en kun je eigenlijk al fluiten naar een goedkope aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekering afsluiten voor preventief medisch onderzoek

Gezondheid is anno 2019 zeer belangrijk voor de mensen. De vraag naar preventieve medische onderzoeken neemt dan ook gestaag toe. Ook bedrijven zijn er op in gesprongen en bieden voortaan medische onderzoeken voor particulieren. Vanuit de basis zorgverzekering is het preventief medische onderzoek niet vergoed.

Je zult dus een aanvullende zorgverzekering moeten afsluiten voor een preventief medisch onderzoek zonder aanleiding. Houd wel rekening met de relatief strenge voorwaarden omtrent deze dekking.

Waar moet ik nog meer op letten met de zorgverzekering aanvullend?

Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Wacht dan nog heel even. Er zijn namelijk nog zeker een aantal zaken die je mee moet nemen in je keuze voor wel of geen aanvullende verzekering.

We hebben een aantal punten benaderd waarover onder de mensen veel onduidelijkheid over bestaat. Lees ze door en profiteer direct.

Houd rekening met de maximale vergoeding

Met de keuze voor een aanvullende dekking ben je niet direct verzekerd van een 100% vergoeding. Je hebt namelijk te maken met een maximale vergoeding. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om eindeloos afspraken te maken met de fysiotherapeut. Voordat je daadwerkelijk wil gaan afsluiten zul je eerst op de hoogte moeten zijn van het maximaal aantal behandeling en de hoogte van de maximale vergoeding.

Een goed voorbeeld van een zorgverzekering aanvullend met beperkte dekkingen is de aanvullende verzekering tandarts. Bepaalde behandeling zijn uitgesloten. Zo ben je met de aanvullende verzekering tandarts vaak niet gedekt voor het plaatsen van kronen en techniekkosten. Je wil natuurlijk niet in de koude kleren komen staan. Het lezen van de voorwaarden is dan ook zeer belangrijk!

Extra voorwaarden met de zorgverzekering aanvullend

Interesse in een of meerdere aanvullende verzekeringen? Dan is het goed om te weten dat de voorwaarden minder flexibel zijn dan de dekkingen in het basispakket. Zorgverzekeraars mogelijk namelijk aanvullende voorwaarden stellen voor behandelingen. Een veelvoorkomende voorwaarde is het vragen van toestemming voordat je een behandeling in gaat of medicijnen aanschaft.

Daarnaast is het goed om te weten dat je bij een éénmalige toestemming van een zorgverzekeraar deze gewoon kunt meenemen wanneer je besluit om  over te stappen. De verzekeraar kan dan ook niet zomaar in 2020 de toestemming intrekken. Let op, zorg dat je de toestemming zwart op wit hebt staan. Een mondelinge overeenkomst levert vaak problemen op die je absoluut wil vermijden.

Wachttijd voor de aanvullende verzekering

Er zijn aanvullende zorgverzekeringen waarop een wachttijd is vastgesteld. In deze periode ben je niet verzekerd maar zul je wel premie moeten betalen. Deze wachttijd kan variëren tussen de 1 en 6 maanden.

Tijdens deze periode kun je dus geen claim indienen voor de betreffende zorgkosten. Echter is dit maar bij een aantal aanvullende verzekeringen het geval.

Aanvullende zorgverzekering bij andere verzekeraar afsluiten

 

Je aanvullende zorgverzekering bij andere verzekeraar afsluiten wordt steeds populairder. Vrijwel iedere zorgverzekeraar in Nederland beschikt over een aanbod van aanvullende zorgverzekeringen. Vaak samengesteld in passende en overzichtelijke pakketten.

Je kunt je basisdekking scheiden van de aanvullende zorgverzekering. Je sluit de basisdekking dan af bij verzekeraar A en de aanvullende dekkingen bij verzekeraar B. Dit kan wat voordeel opleveren. Echter zien zorgverzekeraars natuurlijk liever dat je beide dekkingen bij een dezelfde verzekeraar afsluit.

Door de extra voorwaarden die komen kijken bij de aanvullende verzekeringen kun je te maken krijgen met het begrip “koppelverkoop”. Dit houdt in dat je basisverzekering verplicht moet afsluiten bij dezelfde verzekeraar als waar je de aanvullende zorgverzekering afsluit.

Het kan ook nadelig uitpakken doordat de zorgverzekeraar je een hogere premie doorberekend. Ook de acceptatie aanvullende zorgverzekering wordt hoogstwaarschijnlijk wat lastiger.

Acceptatie aanvullende zorgverzekering

De acceptatie aanvullende zorgverzekering is niet onbelangrijk. Het afsluiten van een aanvullende dekkingen is vaak snel geregeld en niet tijdrovend.

Bij de meeste verzekeraars is het dan ook mogelijk om de aanvullende verzekering afsluiten zonder medische acceptatie.

Wanneer je besluit om je basisdekking flink uit te breiden met aanvullende dekkingen dan zullen er gegarandeerd extra voorwaarden gesteld worden. Hieronder de belangrijkste zaken omtrent de acceptatie aanvullende zorgverzekering.

Medische acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering toegestaan?

De basis zorgverzekering is verplicht in Nederland. Dit is dan ook de reden dat geen enkele zorgverzekeraar jou mag weigeren voor de basisdekking. Zoals we al zeiden heb je te maken met extra voorwaarden bij de keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Zo mogen zorgverzekeraars zelf kiezen of ze je accepteren of niet.

Echter komt een weigering maar zelden voor. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om jezelf zo uitgebreid mogelijk voor zorgkosten te verzekeren. Je kunt er vanuit gaan dat je altijd wordt geaccepteerd voor de aanvullende verzekering.

Hoe werkt de acceptatie aanvullende zorgverzekering?

De acceptatie van de aanvullende zorgverzekering gaat als volgt in zijn werk. Bij het afsluiten van een groter pakket aan aanvullende verzekeringen is de kans groot dat je wordt ondervonden aan een medische acceptatie. In de meeste gevallen in de vorm van een relatief korte vragenlijst. De zorgverzekeraars willen je namelijk zoveel mogelijk ontlasten.

In de medische acceptatie kun je vragen moeten beantwoorden over je huidige gezondheid, ziekenhuisbezoeken en je toekomstverwachting. In sommige gevallen zul je ook even terug in de tijd moeten kijken. Hieronder een korte lijst met onderwerpen die kunnen worden gesteld tijdens de acceptatie aanvullende zorgverzekering:

 • Ben je onder behandeling van een arts of therapeut?
 • Hoe zie je zelf de toekomstverwachting? (meer of minder bezoeken)
 • Medicijngebruik
 • Maak je gebruik van een bril of lenzen?
 • Ben je geestelijk gezond?
 • Ben je lichamelijk gezond?

In sommige gevallen zul je een aantal onderwerpen moeten toelichten. Dit is voornamelijk het geval bij de vragen over je fysieke en geestelijke gesteldheid.

Waarom een acceptatie aanvullende zorgverzekering?

Voor verzekeraars draait het allemaal om risico. Hoe groter het risico, hoe lager het rendement voor de verzekeraar. Een verzekering sluit je af om je af te dekken voor onverwachte kosten.

De zorgverzekeraar heeft natuurlijk het liefst de mensen welke vrijwel nooit een ziekenhuisingang passeren. Door middel van het stellen van vragen wordt er een persoonlijk risicoprofiel opgesteld.

Daarnaast dragen de zorgverzekeraars al een enigszins groot risico doordat zij niemand mogen weigeren voor de basisverzekeringen.

Zorg dat je de uitslag van de acceptatie als eerste ontvangt

 Heb je een medische acceptatie ondergaan en heb je een groot vermoeden dat je niet geaccepteerd gaat worden?  Zorg ervoor dat jij de uitslag als eerste ontvangt.

Hier kun je om vragen bij de verzekeraar. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je bij een nieuwe aanvraag niet hoeft te melden dat je eerder bent geweigerd. Je bent namelijk uit de acceptatieprocedure gestapt.

Daarnaast moet je natuurlijk niet direct alle kaarten op tafel leggen. In sommige gevallen kun je vragen krijgen die niet perse verplicht zijn om in te vullen. Doe dit dan ook niet. De zorgverzekeraar hoeft niet meer te weten dan dat zij verplicht hebben gesteld.

Natuurlijk moet je dit ook niet doen vanuit je eigen belang. Tevens is het slim om de keuze te maken voor aanvullende verzekering vergelijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wanneer kan ik mijn aanvullende verzekering opzeggen?

Het opzeggen van je aanvullende zorgverzekering is ieder jaar mogelijk vanaf half november. Als je voor 31 december dan wordt de aanvullende verzekering automatisch opgezegd door je huidige verzekeraar. Ook je basisdekking wordt opgezegd.

Ben je er nog niet helemaal uit naar welke zorgverzekeraar je wil overstappen? In dit geval kun je voor 31 december zelf je polis opzeggen. Zorg dan wel dat je voor 1 februari over een nieuwe zorgverzekering beschikt.

Check altijd de voorwaarden voordat je de keuze maakt voor opzeggen aanvullende zorgverzekering. Je wil natuurlijk niet dubbel betalen voor identieke dekkingen. Dit noemen we over verzekeren en moeten we ten allen tijden voorkomen. Kies voor aanvullende verzekering vergelijken en voorkom dit veelvoorkomende probleem.

Tot wanneer kun je aanvullende verzekering wijzigen?

Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen tussen half november en 1 januari. Wil je de aanvullende verzekering wijzigen na 1 januari dan zul je helaas moeten wachten tot half november. Sommigen willen niet overstappen naar een andere verzekeraar en willen enkel het eigen risico bedrag verlagen of verhogen.

Ook kan het zijn dat je van een aanvullende verzekering geen gebruik meer wil maken. Je kunt de aanvullende verzekering wijzigen tot 1 januari. In sommige gevallen kun je de aanvullende verzekering wijzigen tot 1 februari.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten na 1 januari

Wil je in plaats van je polis wijzigen overstappen naar een andere verzekeraar? Dit is ook mogelijk in de periode tussen half november en 1 januari. Wanneer je je “oude” verzekering hebt opgezegd kun je tot maximaal 1 februari wachten met het kiezen van een nieuwe aanbieder.

Handige & leuke video’s

Alle aanvullende verzekeringen onafhankelijk met elkaar vergelijken

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken