Kiezen voor een studie is een belangrijke beslissing die je leven voor een groot deel kan bepalen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je wilt en wat bij je past. In dit uitgebreide artikel geven we je een aantal handvatten om de juiste studie te kiezen. We behandelen verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals je interesses, vaardigheden, ambities en toekomstperspectief. Lees verder om alles te weten te komen over hoe je de juiste studie kiest.
Bepaal welke studie bij je past
Voordat je een studie kunt kiezen, is het belangrijk om te weten welke studie bij je past en je gaat volgen. Om te bepalen welke studie bij je past, kun je een lijst maken van mogelijke studieprogramma’s en deze vergelijken op basis van verschillende criteria. Dit zijn onder andere:
- Studie inhoud
Kijk of de studie inhoud aansluit bij je interesses en ambities. Maak gebruik van studiegidsen, brochures en websites van opleidingen om te zien wat je kunt verwachten van de studie. - Studieduur
Bekijk hoe lang de studie duurt en of deze past bij je plannen. Sommige opleidingen duren langer dan andere, dus het kan handig zijn om te kijken naar de studielast en het aantal contacturen per week. - Kosten
Vergelijk de kosten van de verschillende opleidingen, zoals collegegeld, boekenkosten en eventuele andere kosten. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor studiefinanciering of beurzen. - Arbeidsmarkt
Voordat je een studie kiest, is het ook belangrijk om de arbeidsmarkt te onderzoeken. Is er wel vraag naar specialisten in die sector? Bekijk bijvoorbeeld de vacature ruimtelijke ontwikkeling, als dit een kant is dat je uit wilt gaan.
Tips voor het zoeken naar informatie over studieprogramma’s
Maak gebruik van studiegidsen
Studiegidsen zijn handig om te gebruiken als je op zoek bent naar informatie over studieprogramma’s. Er zijn verschillende studiegidsen beschikbaar, zoals de Studiegids Hoger Onderwijs van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) of de Studiekeuze123 van de overheid. Deze gidsen geven een overzicht van alle studieprogramma’s in Nederland of Vlaanderen en bevatten informatie over de studie-inhoud, de duur, de kosten, het toekomstperspectief en de opleidingsinstellingen.
Zoek naar ervaringen van studenten
Door te praten met studenten die al een studie volgen, kun je meer te weten komen over hun ervaringen met de opleiding. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar de studie-inhoud, de werkdruk, het niveau van de opleiding en hoe tevreden ze zijn met hun studie. Zoek ook naar reviews van opleidingen op websites als Studiekeuze123 of Studiewijzer.nl.
Raadpleeg websites van opleidingsinstellingen
Opleidingsinstellingen hebben vaak hun eigen websites waarop ze informatie geven over hun studieprogramma’s. Je kunt hier terecht voor informatie over de studie-inhoud, de toelatingseisen, het aantal contacturen per week en de kosten. Je kunt ook brochures aanvragen of een open dag bezoeken om meer te weten te komen over de opleiding.
Spreek met alumni
Alumni zijn mensen die een studie hebben afgerond en nu aan het werk zijn. Door te spreken met alumni, kun je meer te weten komen over het toekomstperspectief van een studie en hoe gemakkelijk het is om na afronding van de studie aan het werk te gaan. Je kunt alumni ook vragen naar hun ervaringen met de opleiding en hoe deze hen heeft voorbereid op hun huidige baan.