Wereldwijd vraag naar meer gas

aug 6, 2018 | Energie, Gas | 0 Reacties

Ons Nederland, het land van tulpen en klompen, maar natuurlijk ook van het gas uit Groningen. Echter zijn we in Nederland tegenwoordig bezig om ons gasgebruik terug te schroeven en nu dat de gaskraan in Groningen fors wordt dichtgedraaid gaat dit een stuk makkelijker.

Wereldwijd is er nog steeds een grote stijging in de vraag naar gas. Dat wij als Nederland ermee stoppen betekent niet dat de rest van de wereld dit wel gaat doen. Er is onderzocht dat de vraag naar gas ongeveer met 1,6% per jaar stijgt, dit is in sommige landen nog hoger.

China vraagt veel gas

Uit een onderzoek van de IEA is gebleken dat de vraag naar gas het flinkst aan het stijgen is in China. Er zijn verwachtingen dat China in de komende jaren 60% meer gas nodig heeft dan dat ze nu hebben. China probeert met gas oplossingen te vinden voor de vele luchtvervuiling die in China zelf plaatsvindt, deze luchtvervuiling ontstaat door nog steeds veel gebruik van kolen.

China wil dit dus vervangen voor een stukje schoner gas. Laten we hopen dat het lukt voor de Chinezen in de grote steden, luchtvervuiling is daar een erg groot probleem. Energie kan immers anders kunnen worden opgewekt. Tijdens energie vergelijken op Vergelijk-Gratis kun je zelfs al speciaal vergelijken op duurzaam gas.

Wie importeert nu het meeste gas dan?

Als we gaan kijken wie er op dit moment het meeste gas importeert dan is dat Japan, wel gaat dit beeld natuurlijk veranderen door de grote vraag naar gas van China in de komende jaren. Er wordt verwacht dat China in de komende 5 jaar 37% meer gas gaat afnemen van andere landen om zo de luchtvervuiling aan te pakken.

Naast China en Japan zijn er nog meer landen in Azië die steeds meer gas willen importeren. In Azië zijn er steeds meer economische welvarende landen die willen overstappen op het gebruik van gas, daarnaast hebben vele andere landen in Azië ook nog erg veel last van de luchtvervuiling. Al met al verwachten wij dus wereldwijd veel vraag naar gas, dit betekent dan dus ook nog steeds dat er steeds meer gas geproduceerd moet worden.

Schaliegas

Niet alleen de vraag naar gas wordt groter, maar ook het aanbod van gas gaat veranderen. Zo zijn er al veel bedrijven gas aan het winnen in de Verenigde Staten het heet schaliegas. Veel van dat soort gas wordt in de Verenigde Staten zelf gebruikt, maar de andere helft wordt geëxporteerd of omgezet in LNG.

De LNG wordt wereldwijd geëxporteerd, echter is Azië al een van de grootste afnemers als we het hebben over LNG. Er wordt verwacht dat Azië in de komende jaren 50% van alle LNG-import afneemt.

Er kunnen tekorten komen

Zoals je net hebt kunnen lezen is er een sterke vraag naar LNG-gas. Er wordt gewaarschuwd voor een tekort van dit gas door de enorme vraag van andere landen zoals China. Er worden nu meer fabrieken gebouwd om de vraag bij te houden, maar het lijkt alsof er te veel vraag is tegenover de hoeveelheid fabrieken die er komen.

Tevens zijn er ook te weinig projecten voor LNG-fabrieken na 2020, wat er alleen maar voor gaat zorgen dat de markt nog minder aanbod heeft dan voor 2020. In Nederland kan dit voor prijsveranderingen gaan zorgen, gas vergelijken wordt in de toekomst dan ook alleen maar belangrijker.

Handige & leuke video’s

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over gas, tarieven, aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over het afnemen van gas!

Akkoord gaswinning in Groningen met Shell & ExxonMobil

Je hebt het de afgelopen weken vast wel voorbij horen komen, het gaswinning akkoord wat gesloten is door Minister Wiebes van economische zaken met de gas winnaars Shell & ExxonMobil. Er is in dit akkoord afgesproken dat er wordt afgezien van een claim door de gas...

De belasting op gas gaat stijgen de komende jaren

Misschien heeft u er al wat over gelezen in de krant, de eerste Nederlandse klimaatwet. In die klimaatwet staat dat we de komende twaalf jaar een verhoging van 75% gaan zien in de belasting die we betalen over gas.Meer belasting Dit moet er dan uiteindelijk voor...

Begin nu met het vergelijken van alle gas aanbieders

Beoordeel deze pagina

Laatst geüpdatet op