Komt onze groene stroom uit Nederland?

aug 6, 2018 | Energie, Stroom | 0 Reacties

Een vraag die door veel Nederlanders gesteld wordt is, komt de groene stroom allemaal uit Nederland? Hoezo vergelijk ik dan groene stroom? Minder dan de helft van de groene stroom komt daadwerkelijk uit Nederland, de rest wordt geïmporteerd uit andere landen.

Een veelgestelde vraag

Er kunnen natuurlijk vraagtekens gezet worden bij de import van deze groene stroom, is deze groene stroom wel echt groen? Als je zeker wil zijn van groene stroom uit Nederland dan is Greenchoice echt een energieleverancier voor jou, hun doel is om in 2020 alle groene stroom op te wekken in Nederland.

Groene stroom opgewekt in Nederland

Zoals je net hebt kunnen lezen is er meer grijze stroom dan groene stroom op ons energienet. Ongeveer 10% van de Nederlandse stroomopwekking wordt op een duurzame manier gedaan. Helaas is de rest nog steeds grijze stroom. In Nederland wordt de meeste groene energie gewonnen door zonne- en windenergie echter is dit maar 0,01% van de totale opwekking. Echter zien we wel veel energieleveranciers die groene energie aanbieden door middel van opwekking door waterkracht enzovoort, is dit dan wel correct? Zie je dit terug tijdens energie vergelijk?

Het begrip sjoemelstroom, wat is het eigenlijk

Het wordt steeds vaker gebruikt het begrip sjoemelstroom, sjoemelstroom is stroom waarvan gezegd wordt dat het op een duurzame manier is opgewekt, maar eigenlijk helemaal niet groen is. Energieleveranciers maken gebruik van ‘groene’ stroom wat eigenlijk grijze stroom is dit gaat door middel van certificaten namelijk de Garanties van Oorsprong certificaten.

Vele energieleveranciers kopen hun certificaten vooral in Scandinavië, daar is het standaard dat stroom op een groene manier wordt opgewekt voor hun heeft het dus geen zin om groene stroom aan te bieden aan de mensen in eigen land. De overige 50% groene stroom wordt dus uit Scandinavië gehaald.

Is sjoemelstroom dan wel zo eerlijk?

Nee dat het is het eigenlijk niet. Je kunt het merken, als een energieleverancier bij een contract vermeld dat de energie wordt opgewekt door waterkrachtcentrales dan kun je er dus vanuit gaan dat je te maken hebt met sjoemelstroom. Je kunt dit concluderen doordat er in Nederland bijna geen energie wordt opgewekt door waterkrachtcentrales.

Zo zijn er ook leidingen die speciaal zijn aangelegd voor de groene stroom in Nederland. Dit wil niet zeggen dat al die stroom op een groene manier wordt opgewekt, door middel van het certificaat wordt dit gezien als groene stroom wat het dan eigenlijk niet is. Het is in de praktijk eigenlijk liegen door de energieleveranciers.

Handige & leuke video’s

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over stroom, tarieven, aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over het afnemen van stroom!

Alle informatie over groene stroom

Eigenlijk is het heel simpel, groene stroom is gewoon stroom, alleen er is iets anders. Groene stroom wordt op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt. Dit duurzaam opwekken gebeurt op verschillende manieren zoals: waterkrachtcentrales, zonnepanelen, windmolens...

Tips om energie te besparen, als je op vakantie bent

Het is weer lekker zomer en dat betekent zomervakantie! Elk jaar gaan er weer vele Nederlanders tijdens de zomervakantie de zon opzoeken. Eenmaal teruggekeerd van vakantie uitgerust en wel wil je natuurlijk geen rekening van de energiekosten terwijl je zelf niet eens...

Wat te doen bij een stroomstoring?

Het komt wel is voor dat er delen van Nederland zonder stroom komen te zitten. Treinen stoppen met rijden, trams werken niet meer en zelfs Schiphol is in rep en roer doordat er geen vliegtuigen kunnen landen. Laat maar weer eens zien hoeveel we afhankelijk zijn van...

Begin nu met het vergelijken van alle stroom aanbieders

Beoordeel deze pagina

Laatst geüpdatet op