Internet snelheid in 2020 | Bekijk hier hoe de snelheid geoptimaliseerd kan worden & welke snelheid je nodig hebt!

jun 22, 2020 | 0 Reacties

Of het gaat om een alles in een pakket of een los internet pakket, er is altijd veel aandacht voor internet snelheid.

Voordat mensen gaan kijken naar welke snelheid ze willen ontvangen gaan ze vaak eerst hun internet snelheid checken. Dit doen gebeurt doorgaans door middel van een internet snelheid test.

Hier zijn er verschillende van te vinden online, die allemaal verschillende vaktermen gebruiken. Hieronder gaan we in op internet snelheid in het algemeen, het controleren van die snelheid en de vraag “welke internet snelheid heb ik nodig?”.

Internet snelheid

Wat is mijn internet snelheid?

Jouw internet snelheid testen? Dat kan gemakkelijk op verschillende websites. Toch is hier wat extra uitleg bij nodig als je aan het internet snelheid vergelijken bent geslagen.

Realiseer je goed dat de snelheid die wordt vermeld bij de online aangeboden pakketten anders zijn dan de snelheid die je daadwerkelijk wordt behaald in het huishouden. Er zijn dan ook twee verschillende snelheid testen internet.

 • De eerste is de internet snelheid postcode. Door je postcode in te vullen kom je er achter welke snelheid er kan worden geboden op jouw locatie. Deze optie bieden wij ook op onze vergelijkingssite. Door de maximale haalbare snelheid te weten kom je erachter welke pakketten je kunt gaan vergelijken. Het slaat immers nergens op om pakketten van 500 Mb/s te vergelijken als je maximaal 200 Mb/s kunt ontvangen in je woning.
 • De tweede is de check internet snelheid, eigenlijk een van de beste manier om de internet snelheid testen. Je komt er namelijk daadwerkelijk achter wat de snelheid is op dat exacte moment. Dit is dan ook een moment opname. Minuten, uren of dagen later kan de snelheid hoger of lager liggen. Wil je deze meting betrouwbaarder maken, dan moet je vaker de internet snelheid checken.

Hoe kan ik optimaliseren?

Een vraag die veel gesteld wordt is: hoe kan ik mijn internet snelheid controleren en internet snelheid verbeteren? Het controleren, oftwel: de internet snelheden testen, hebben we hierboven kort aangestipt.

De vraag “hoe test ik mijn internet snelheid?” zou dus beantwoord moeten zijn. Als je deze test hebt gedaan weet je twee dingen. Je download- en je uploadsnelheid.

Als deze twee internet snelheden heel ver onder de waardes liggen die jouw provider aangeeft is er reden om te kijken naar hoe je dit kunt verbeteren.

Internet snelheden zijn afhankelijk van de wijkcentrale

De internet snelheid verhogen is helaas niet zo makkelijk. Dit komt omdat de snelheid afhangt van vele factoren. Bijvoorbeeld de afstand tot de wijkcentrale die erg bepalend is voor de snelheid.

De internet snelheid check postcode probeert hier enigszins rekening mee te houden, maar het kan simpelweg nog steeds zo zijn dat jouw straat een stukje verder is van de wijkcentrale dan de straat 500 meter verder op.

In de stad of op het platteland?

Woon je in een dichtbevolkt gebied, in een stad of vlakbij een stad, dan staat er waarschijnlijk een wijkcentrale erg dichtbij. Woon je op het platteland dan zul je hier wat meer last van hebben. Heb je de mogelijkheid om voor glasvezel te gaan, dan maak je dit probleem een stuk kleiner!

Deze techniek kan de theoretische snelheid van de provider nog niet garanderen, maar de werkelijke snelheid zal een stuk dichter bij de theoretische snelheid komen. Zijn er dingen die ik kan doen? Zeker.

Allereerst is het belangrijk dat alles goed is aangesloten. Maak je gebruik van internet via de telefoonlijn dan is er het een en ander wat aangesloten moet worden met koperdraad. Dit doet de installateur of monteur vaak, maar je kunt het ook zelf doen. Doe je het zelf let er dan op dat alles goed is aangesloten.

Bij internet via de kabel (coax internet) kan er weinig fout gaan in aansluiting. Wel is het daar erg van belang dat je een goede kabel hebt. Iets meer uitgeven aan een betere kabel kan zo maar de investering waard zijn. Voor beide vormen van internet geldt natuurlijk dat een goede modem en/of router ook veel verschil kan maken.

Welke internet snelheid heb ik nodig?

De internet snelheid die jij nodig hebt hangt heel erg af van wat jij wilt doen op dagelijkse basis. Daarbij is het ook handig om rekening te houden met hoeveel mensen er binnen jouw huishouden tegelijk gebruik maken van het internet.

Hieronder hebben we tabel opgesteld waar je kunt zien hoe lang het duurt om een bepaald(e) dienst of product te laden. Hoe meer mensen tegelijk gebruik van het internet maken, hoe meer de snelheid opgesplitst moet worden tussen deze mensen.

 Een website Een YouTube videoEen foto-albumEen film in lage kwaliteit Een film in hoge kwaliteit Meerdere films
4 Mb/s2 sec 20 sec 3 min 33 min 6 uur 55 uur
8 Mb/s 1 sec 10 sec 2 min 17 min 3 uur 28 uur
20 Mb/s 0,4 sec 4 sec 40 sec 7 min 1 uur 11 uur
40 Mb/s0,2 sec 2 sec 20 sec 3 min 33 min 6 uur
60 Mb/s 0,13 sec 1,3 sec 13 sec 2 min 22 min 4 uur
120 Mb/s 67 milli-sec 0,67 sec 7 sec 1 min 11 min 2 uur
500 Mb/s 16 milli-sec
0,16 sec 2 sec 16 sec 3 min 44 min

Op basis van de tabel hierboven hopen we dat je een beetje inzicht krijgt in wat jij nodig hebt als internet consument. Heb je duidelijk wat jij nodig hebt, dan kun je daarna opzoek gaan naar de laagste prijs. Let wel op dat je niet kiest voor te traag internet.

Hier zijn wij in gespecialiseerd. Vergelijk op onze website alle prijzen van de internet providers in Nederland om er zo achter te komen welk pakket het beste is voor jouw situatie. We gaan dan voor een lage prijs, met een goede internet snelheid!

Ook interessant:

Handige & leuke video’s

Beste deal bemachtigen? Druk snel op de button en profiteer direct van grote voordelen

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken