Alle informatie over groene stroom

aug 6, 2018 | Energie, Stroom | 0 Reacties

Eigenlijk is het heel simpel, groene stroom is gewoon stroom, alleen er is iets anders. Groene stroom wordt op een duurzame en verantwoorde manier opgewekt. Dit duurzaam opwekken gebeurt op verschillende manieren zoals: waterkrachtcentrales, zonnepanelen, windmolens en biomassa verbranding.

Groene stroom is gewone stroom

Uiteindelijk wordt door de energiebedrijven de groene stroom op het energienet gezet. Het rare hieraan is dat groene en grijze stroom samen worden gevoegd. Vervolgens als dit gebeurt is dan wordt de stroom geleverd aan de consument. Er is verder geen verschil tussen grijze en groene stroom, het functioneert hetzelfde.

Duurzame energie, wat is dat precies?

Energie wordt duurzame energie genoemd wanneer het niet is opgewekt door fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. Deze fossiele brandstoffen worden verbrand waardoor energie vrijkomt, dit wordt ook wel grijze stroom genoemd.

Lees ook: energie vergelijk? Wat houdt het precies in?

Onuitputtelijke bronnen

Energie die duurzaam is, is dan automatisch opgewekt door bronnen die onuitputtelijk zijn zoals zonne- en windenergie, daarnaast heb je nog waterkrachtcentrales en biomassaverbranding. Tegenwoordig komen er steeds meer duurzame bronnen om energie op te wekken zoals een warmtepomp, waterkracht en aardwarmte. Duurzame stroom wordt ook wel groene stroom genoemd.

Energiebedrijven zijn aan de consument verplicht om eens per jaar de keuze te geven om te kiezen tussen de energiebronnen die de energieleverancier gaat gebruiken. Dit kun je ook terugzien in de onafhankelijke vergelijking.

Wat is dan precies grijze stroom?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen in dit artikel, is grijze stroom opgewekt door fossiele brandstoffen. Er zijn twee verschillende groepen in de categorie grijze stroom je kunt het onderverdelen in:

Energie opgewekt door fossiele brandstoffen: opgewekt door bijvoorbeeld steenkool of gas. Wanneer je van deze brandstoffen energie maakt, komt er broeikasgas vrij. Dit is erg slecht voor de aarde. Energie opgewekt door kernenergie: Er komt schadelijk afval vrij wanneer je kernenergie omzet in energie. Erg slecht voor het milieu.

Betaal je meer voor groene of grijze stroom?

Het kan voorkomen dat je bij sommige energieleveranciers meer betaalt voor groene stroom dan voor grijze stroom. Daarnaast zijn er ook veel energieleveranciers die duurzaamheid promoten, je krijgt daar juist voor goedkopere prijzen stroom. Echter is het wel duurder om groene stroom op te wekken.

Maar hoe kan het dan dat groene stroom niet heel veel duurder is? Dit komt doordat de overheid subsidies uitgeeft aan de bedrijven die groene stroom opwekken, zo kunnen ze compenseren en blijft de groene stroom op een lage prijs. De overheid heeft als doel dat Nederland zo snel mogelijk volledig duurzaam is, dit proberen ze te stimuleren door middel van deze subsidies.

  Handige & leuke video’s

  Wellicht vindt u dit ook interessant

  Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over stroom, tarieven, aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over het afnemen van stroom!

  Komt onze groene stroom uit Nederland?

  Een vraag die door veel Nederlanders gesteld wordt is, komt de groene stroom allemaal uit Nederland? Hoezo vergelijk ik dan groene stroom? Minder dan de helft van de groene stroom komt daadwerkelijk uit Nederland, de rest wordt geïmporteerd uit andere landen.Een...

  Tips om energie te besparen, als je op vakantie bent

  Het is weer lekker zomer en dat betekent zomervakantie! Elk jaar gaan er weer vele Nederlanders tijdens de zomervakantie de zon opzoeken. Eenmaal teruggekeerd van vakantie uitgerust en wel wil je natuurlijk geen rekening van de energiekosten terwijl je zelf niet eens...

  Wat te doen bij een stroomstoring?

  Het komt wel is voor dat er delen van Nederland zonder stroom komen te zitten. Treinen stoppen met rijden, trams werken niet meer en zelfs Schiphol is in rep en roer doordat er geen vliegtuigen kunnen landen. Laat maar weer eens zien hoeveel we afhankelijk zijn van...

  Begin nu met het vergelijken van alle stroom aanbieders

  Beoordeel deze pagina

  Laatst geüpdatet op