Advies over je hypotheek, waarom is het zo duur?

aug 6, 2018 | Financieel, Hypotheek | 0 Reacties

De kosten van een gemiddeld hypotheekadvies

Het is tegenwoordig zo dat wanneer je advies wilt inwinnen over je hypotheek je dit geheel uit je eigen portemonnee moet betalen. Voorheen was dit nog niet zo, nu komen veel mensen achter de werkelijke kosten van zulk soort advies. Wij hebben een rijtje van oorzaken opgesteld waarom hypotheekadvies zo duur is, lees snel verder.

De provisie van vroeger

Vroeger was het normaal dat hypotheekadviseurs geld ontvingen wanneer zij daadwerkelijk een hypotheek afgesloten op hun naam. Je raadt ‘t waarschijnlijk al, hoe hoger de hypotheek was, hoe hoger de vergoeding was die de adviseurs ontvingen. Dit is natuurlijk niet een eerlijke manier van zaken doen en mag dan ook niet meer. Hier maakt Vergelijk-gratis dan ook geen gebruik van. Dit wordt ook wel het provisieverbod genoemd. 

Voortaan is het normaal dat adviseurs bijna €3000 vragen voor een hypotheekadvies. Dit heeft dan ook te maken met de provisie die is weg gesneden, kosten die voorheen gedekt werden moeten nu via een andere weg gedekt worden waardoor het tarief veel hoger ligt. Houd hier dus rekening mee tijdens hypotheek berekenen.

Wat is dan een goede prijs voor een hypotheekadvies?

Als je wat willekeurige mensen op straat zou vragen naar deze vraag dan zullen ze je vraag beantwoorden met dat ze het niet weten. Wanneer ze een leuk huis op het oog hebben kiezen ze al snel voor de lokale hypotheekadviseur. Een simpel verkooppraatje en de meeste mensen zijn al ingepakt, ze vertrouwen de hypotheekadviseur op zijn blauwe ogen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen de gemiddelde prijs van zo’n advies niet weten.

Het gemiddelde uurloon van een adviseur is ongeveer €100. Het afsluiten van een hypotheek kost ongeveer 14 uur, u begrijpt zelf al dat die hoge prijzen tegenwoordig niet kloppen. Het advies moet eigenlijk rond de €1700 kosten, betaal je veel meer? Zoek naar andere adviseurs, dit kan ook online. 

Hypotheekadviseurs zijn vaak verouderd

De 17 uur aan werk is natuurlijk een gemiddelde en er zullen vast adviseurs zijn die je wijs kunnen maken dat ze langer bezig moeten zijn met uw hypotheek afhandeling. In de praktijk komt het redelijk vaak voor dat de organisaties die adviseren flink wat achterlopen op ontwikkelingen waardoor ze vele malen efficiënter kunnen werken. Vaak zijn de werknemers van deze organisaties wat ouder, ze hebben vaak een andere werkwijze dan de jongere generatie tegenwoordig. Wil je meer informatie over financiële producten, klik dan op de link.

Betaal niet voor de locatie

Je betaalt altijd het uurloon van de adviseur maar naast deze kosten draai jij als consument ook op voor de kosten van de locatie. Het is in deze markt normaal om op mooie A-locaties te zitten. A-locaties zijn plekken met de hoogste huurtarieven of koopsommen. Deze kosten moeten natuurlijk ook gedekt worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via de telefoon contact te hebben of te kiezen voor een bezoek aan huis.

Hypotheekadviseurs weten zelf ook dat de verschuiving naar het internet steeds heviger wordt, maar nog steeds kiezen hypotheekadviseurs er niet voor om in hun dure locatie kosten te snijden en het geld te herinvesteren in online kanalen. Naar onze mening erg zonde, de consument wil namelijk niet betalen voor peperdure locaties, hier hebben ze totaal geen baat bij.

  Handige & leuke video’s

  vergelijker

  Wellicht vindt u dit ook interessant

  Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over hypotheken, rente, verstrekkers en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over afsluiten van een hypotheek!

  Profiteren van een lage hypotheekrente als senior

  Hypotheek en senioren, is dit een gunstige combinatie? Op het moment is de hypotheekrente nog steeds erg laag, je ziet steeds meer mensen profiteren van deze lage rentes en gunstige huizenmarkt. Dit komt vaak voort uit door het oversluiten van je bestaande hypotheek...

  Kies je eigen hypotheekadviseur bij een nieuwbouw woning

  Hypotheekadvies en een nieuwbouw woning, hoe zit het? Ben jij net de gelukkige eigenaar geworden van een nieuwbouw huis of ben je er nog naar op zoek? Geen problemen ervaren met het BKR? Wij weten zeker dat je een enorm leuke tijd tegemoet gaat, met een hele grote...

  Je gaat met pensioen, kan ik de hypotheek nog betalen?

  Hoe zit het en wat kan ik het beste doen? Het pensioen, veel mensen streven er maar als te graag naar toe, meer vrijheid en niet meer werken. Eindelijk tijd voor de zaken die jij als persoon echt belangrijk vindt. Wanneer je in een keer niet meer hoeft te werken...

  Begin nu met het vergelijken van alle hypotheek aanbieders

  Beoordeel deze pagina

  Laatst geüpdatet op